Esports

LaLiga presenta un ambiciós Pla Nacional d’Optimització i Millora de Pedreres vinculat a LaLiga Impulso

LaLiga ha presentat a les pedreres dels seus clubs el Pla Nacional d’Optimització i Millora de Pedreres, un pla que recull les àrees estratègiques i espais de millora per portar a un nou nivell el futbol base nacional, per primer cop amb un pla estructurat que neix de l’esforç col·lectiu dels clubs de LaLiga Santander i LaLiga SmartBank. El Pla es va presentar en el marc de la VI Trobada de Pedreres a Pamplona, ​​amb el CA Osasuna com a amfitrió ia l’escenari del recentment reconegut com a Millor Estadi del Món 2021: El Sadar.

El Pla, un punt d’inflexió a la història del futbol base espanyol que culmina 6 anys de treball, ha estat dissenyat en base a la tasca realitzada de la mà dels clubs. S’han identificat espais de millora, gràcies a les xarxes d’intercanvi de coneixement marcades per les Trobades de Pedreres des del 2016, per tal de professionalitzar les pedreres dels equips. Les claus? Dissenyar un projecte conjunt que escurci distàncies entre els clubs, augmentant la competitivitat i el nivell de forma col·lectiva, i aconseguir un creixement sostingut assentant unes bases que, en conjunt, contribuiran alhora a l’impuls del futbol professional a llarg termini, optimitzant recursos i processos.

El Pla Nacional d’Optimització i Millora de Pedreres està vinculat al Pla Impuls, que busca accelerar el creixement del futbol espanyol i també fa èmfasi en aspectes com la inversió en tecnologia i infraestructures, dos dels aspectes essencials per a les pedreres. En aquest sentit, molts clubs podran accelerar algunes de les iniciatives i accions plantejades per a les seves categories inferiors gràcies a LaLiga Impulso, aconseguint assolir els seus objectius molt abans, o fins i tot posar en marxa inversions que no s’haguessin pogut fer d’una altra manera.

“Des de LaLiga ens hem compromès i responsabilitzat de manera expressa a ser part en la consecució de les metes dels clubs en formalitzar aquest projecte. Hem establert una sèrie d’indicadors per a diverses àrees estratègiques que incideixen directament en el treball de les pedreres, i es treballarà amb cada club per definir els objectius finals en base a les diferents realitats, en funció de les seves debilitats i fortaleses, i identificant també les oportunitats de millora per a cadascú. Les àrees i indicadors que componen el pla sorgeixen de diversos anys d’estudi i anàlisi, tant individual com col·lectiu, dut a terme des de LaLiga, i la consecució dels objectius es planteja a llarg termini, destacant elements qualitatius davant del quantitatiu: apostem per la qualitat i el creixement sostenible a través d’una visió ambiciosa, però realista.” afirma Juan Florit, responsable de Projectes Esportius a LaLiga.

“L’element de visió de conjunt és la clau del Pla: treballant de forma col·lectiva s’aconseguirà un creixement molt més gran per a tot el futbol base en unir la força de totes aquestes iniciatives individuals d’èxit que els clubs estan duent a terme en els darrers anys . Els clubs, a més, s’han mostrat molt disposats a col·laborar i compartir coneixement i iniciatives, perquè entenen que és una cosa que beneficia tothom i fa créixer tot el futbol espanyol”, afirma Luis Gil, director de Competicions de LaLiga.

Una fita per a les pedreres espanyoles: els seus cinc pilars

El Pla es recolza en 5 àrees estratègiques, cadascuna conformada per una sèrie d’indicadors per als quals es definiran objectius a mitjà i llarg termini amb els clubs:

Infraestructures i recursos. Una de les àrees clau per al Pla Impuls, que resulta especialment rellevant en el cas de les pedreres: es recomana invertir en infraestructures adequades, com en la millora de les ciutats esportives, i eines tecnològiques, un terreny on LaLiga, a més, posarà diferents recursos a disposició dels clubs, com ara el programari LaLiga Academy Manager, creat de la mà de LaLiga Tech, la filial tecnològica de LaLiga. A més, es potenciarà lús de la tecnologia i el big data amb els equips de les categories inferiors.

Atenció integral al jugador: àrea diferencial del Pla, que assenyala la necessitat abordar la formació del jugador o jugadora des d’un punt de vista holístic, no només esportiu. En especial, es posarà atenció a la seva formació acadèmica, personal i cura dels aspectes psicosocials o de salut mental. En aquesta àrea es fixarà amb cada club, per exemple, objectius de del planter cursant estudis universitaris o de Batxillerat. LaLiga reitera així la seva aposta per la formació acadèmica en pedreres, que va reforçar el 2019 amb el llançament del programa LaLiga ProPlayer, que ofereix beques a jugadors del planter de clubs per compaginar esport i estudis a universitats dels EUA.

Desenvolupament i transferència al futbol professional: una àrea que reflectirà l’èxit de les iniciatives i que suposa una aposta dels clubs per un creixement més sostenible dels seus equips professionals a través de les pedreres.

Model formatiu i transferència a la competició: aborda la filosofia i el pla de formació des d’un punt de vista metodològic. Els clubs han de tenir una filosofia i proposta formativa establerta pròpia que guiï l’activitat i el desenvolupament del planter.

Estructura i desenvolupament de professionals: se centra en la professionalització de les pedreres, marcada per un element clau: requisits encara més exigents quant a formació, especialització i estabilitat dels tècnics, garantint una estructura professionalitzada i de qualitat. LaLiga ha treballat en aquest sentit en els darrers anys a través de LaLiga Training Hub, un espai de formació dels professionals de les pedreres promogut des de l’organització a través de la intel·ligència col·lectiva i la creació d’un espai d’intercanvi entre els 42 clubs de LaLiga Santander i LaLiga SmartBank.

El Pla no pot arribar en un moment més adequat: les pedreres dels clubs de LaLiga parteixen de ser referents a nivell mundial. Actualment, LaLiga se situa en el primer lloc entre les competicions europees quant a minuts jugats pels seus del planter segons els últims estudis publicats pel CIES Football Observatory el 2022 (amb mitges del voltant del 17% del total de minuts), i els clubs de la competició copen de forma constant els primers llocs individuals en minuts jugats pels seus del planter (7 dels 10 primers clubs la temporada passada).

Informació i Foto: Levante UD

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint