Política

L’alcalde Joan Ribó proposa obrir el diàleg per desenvolupar a València una experiència pilot laboral de 4 dies amb un gran acord social

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha proposat desenvolupar a València un projecte pilot de jornada laboral de 4 dies setmanals que permeta dur a terme “un estudi rigorós, amb unes conclusions que servisquen per a elaborar un informe d’abast europeu i internacional que avalue l’impacte de la seua aplicació i les conseqüències quant a la productivitat però també a l’oci, la mobilitat, l’economia, la salut de les persones”. “Una experiència que ha de vindre precedida d’un gran acord social” i, per això, “volem obrir un procés de diàleg, juntament amb la Generalitat, amb els agents socials, les entitats veïnals i les institucions”. Així ho ha plantejat l’alcalde Joan Ribó durant la seua intervenció en la I Cimera Internacional sobre Reducció del Temps de Treball i la Jornada Laboral de Quatre Dies, que han organitzat la Generalitat i el Servei Valencià d’Ocupació i Formació, Labora, i que es desenvolupa hui i demà al Centre Esportiu-Cultural La Petxina.

Tal com ha explicat Ribó, “a València volem ser pioners en el debat sobre una nova regularització de la jornada laboral, perquè estem convençuts que les persones felices són més eficients en el treball, i que aplicant als sistemes productius alguns conceptes que servixen de base a l’economia del bé comú com la confiança, la cooperació i la solidaritat, podem avançar com a societat de manera sostenible”.

Per a això, l’alcalde ha proposat la realització d’una experiència pilot que, tal com ha defensat, ha de dur-se a terme sobre la base del diàleg i el consens amb totes les instàncies socials, per a poder aconseguir acords. “València està pensant cara al futur”, ha afirmat Ribó, “i això implica parlar amb els sindicats, amb les empreses, amb les institucions i amb tots els sectors implicats, per a poder estudiar els efectes i els avantatges”. Es tracta d’un projecte que ha de realitzar-se “amb un diàleg previ, de manera consensuada i com més ampli millor”.

Personalitats de la política, sindicats, empreses i especialistes de tot el món s’han reunit a València per a debatre sobre el futur de l’ocupació i compartir experiències sobre la reducció del temps de treball. A més de nombroses persones expertes en economia, dret del treball, polítiques de gènere i tecnologia, entre altres, d’entitats, empreses i universitats de països com els EUA, Xile o el Regne Unit, el programa de la jornada inclou també les intervencions de la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social del Govern d’Espanya, Yolanda Díaz; la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra; la vicepresidenta de la Comissió d’Ocupació i Assumptes Socials del Parlament Europeu, Katrin Langensiepen; el Conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent; el Secretari General d’UGT, Pepe Álvarez, i el Secretari General de CCOO, Unai Sord. També assistixen a la trobada la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, i la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano.

Davant tots ells, l’alcalde ha manifestat la satisfacció de l’elecció de València com a seu d’este Congrés Internacional “perquè això vol dir que la nostra ciutat està ara en el mapa de les coses que realment importen i preocupen a la ciutadania: el treball i qualitat de vida. I també que som una ciutat innovadora en polítiques públiques transformadores”.

El full de ruta del futur laboral

L’alcalde ha detallat “el gran canvi que ha viscut València en els últims anys, prioritzant tot allò relacionat amb el benestar de les persones”. Per això, ha instat a fer un pas més enllà, “i obrir el debat sobre mesures concretes que permeten fer un repartiment més equilibrat del nostre temps per a poder conciliar tots els nostres espais”.

Per a això, Ribó ha oferit València, ciutat innovadora, com a escenari de desenvolupament d’un projecte pilot de jornada laboral de 32 hores setmanals, que es duria a terme durant un mes seguit. “L’objectiu –ha explicat- seria que durant un mes totes les valencianes i els valencians tinguen, de manera efectiva, una jornada laboral de 32 hores setmanals”. “L’experiència de València marcaria el full de ruta del futur laboral i dels drets de les persones a un treball digne i de qualitat que els permeta conciliar i millorar el seu benestar”, ha afegit.

En este context, l’alcalde ha proposat que des de l’Ajuntament, juntament amb la Generalitat, s’encete un procés de diàleg amb agents socials, entitats veïnals i institucions, “perquè esta iniciativa ha de vindre precedida per un gran acord social”. La finalitat és fer un estudi rigorós durant eixe mes i utilitzar les conclusions per a fer un informe d’abast europeu i internacional que avalue l’impacte de la seua aplicació i les conseqüències quant a la productivitat però també a l’oci, la mobilitat, l’economia i la salut de les persones.

“Els grans reptes globals que tenim per davant, com per exemple el canvi climàtic, la crisi energètica o la pandèmia, ens obliguen a repensar el món laboral amb iniciatives innovadores i valentes que posen en valor la salut i la qualitat de vida de les persones”, ha conclòs Joan Ribó. “Ho hem fet, per exemple, amb el teletreball; i ara, amb la Jornada Laboral dels 4 dies en este Congrés que és una aposta valenta per a posar en l’agenda este debat”. De fet, diversos països en el món, com ara Lituània (on recentment el govern ha aprovat la setmana laboral de 4 dies setmanals per a les persones treballadores amb fills xicotets), o Irlanda, els Estats Units, el Canadà, Austràlia o Nova Zelanda estan impulsant iniciatives semblants.

Informació i Foto: Ajuntament de Valencia

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint