L’Ajuntament de Valencia rep la Reial Senyera de 1928 restaurada i projecta encarregar una nova rèplica de l’original

La Reial Senyera, que des de fa 93 anys custodia el Museu Històric Municipal i presideix la processó cívica del 9 d’Octubre, ha tornat a l’Ajuntament totalment restaurada. Ha sigut objecte d’un treball de recuperació de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), com a pas previ a l’elaboració d’una nova rèplica de l’original de 1545, “per tal de garantir el major grau protecció patrimonial”, segons ha informat hui l’alcalde Joan Ribó. Durant la recepció oficial d’este emblema de la identitat valenciana, que s’ha celebrat al Saló de Cristall, el primer edil ha ressaltat que “la Senyera es retrobarà amb la ciutadania amb motiu de les celebracions del 9 d’Octubre”.

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, i altres membres de l’equip de govern ha participat en l’acte de recepció de la Reial Senyera després de la seua restauració, que l’alcalde ha qualificat de “molt important, pel que fa a la conservació del patrimoni cultural del poble valencià”.

Joan Ribó ha recordat que en novembre de l’any passat es va traslladar la Senyera per a ser restaurada a l’Institut València de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Generalitat Valenciana, “ja que el pas del temps havia fet estralls en la venerable bandera”. “Ara -ha subratllat- com he constatat personalment, la Senyera facsímil de la bandera del segle XVI ha sigut intervinguda per un equip de magnífiques professionals en el camp del tractament tèxtil, amb el rigor i la mestria del seu ofici i amb la tecnologia i les mesures de control que garanteix l’esmentat Institut”.

Segons ha explicat l’alcalde, una vegada separada la part tèxtil del varal i la cimera, i estesa sobre la taula de treball, es va observar que els danys de la tela eren majors que els inicialment previstos. “L’estrès derivat de romandre en vertical de manera permanent en la seua vitrina ha deformat el teixit, i la manipulació durant els actes del 9 d’octubre ha provocat esquinçaments en diferents punts, sent particularment greus en la baina per on l’agafa la persona portadora”.

Deu mesos després d’haver eixit de l’Ajuntament, la Senyera ha tornat restaurada i, tal com ha celebrat el primer edil, “tornarà a encapçalar la processó cívica que commemora el dia gran del Poble Valencià”. “Amb tot –ha afegit- hem de tindre clar que estem davant una bandera en un delicat estat de conservació i que no hauria de seguir eixint en processó per molt de temps”.

D’esta manera, Joan Ribó s’ha reafirmat “en la proposta de fer una nova rèplica de la Senyera, per a preservar esta en el Museu Històric, com la seua predecessora, per al gaudi de les generacions futures”, i ha fet valdre que este projecte “ja es troba en fase d’estudi i recerca tècnica per tal de garantir el major grau de rigorositat i protecció patrimonial”.

De fet, la regidora de Recursos Culturals, Glòria Tello, ha explicat que, paral·lelament als treballs de restauració i consolidació de la Senyera, l’Institut València de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Generalitat Valenciana ha pres vora 80 mostres de la bandera original de 1545, i ha analitzat els materials i la tècnica de fabricació emprats. Estos treballs formen part d’un projecte europeu anomenat SILKNOW promogut per la UV, amb què pretén catalogar i documentar el patrimoni seder de la Unió Europea des de l’Edat Mitjana i permetrà la creació d’una rèplica nova perquè l’actual senyera puga descansar després de quasi cent anys”.

El conjunt de la corporació municipal reunida al Saló de Cristall ha celebrat “que la Senyera de tots els valencians i valencianes ha sigut restaurada amb tot l’esforç i cura per tal de reparar els seus danys majors”. “I de la mateixa manera que la societat valenciana es recompon d’una de les situacions més difícils a què ens hem hagut d’enfrontar a nivell sanitari, social i econòmic, el nostre major símbol identitari torna a casa; a punt per tal de liderar la processó cívica del nostre dia gran, el 9 d’Octubre”, ha conclós Joan Ribó.

Informació i Foto: Ajuntament de Valencia

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: