L’Ajuntament de Valencia obri la segona oficina de l’energia al Parc de l’Oest i en els pròxims dies en posarà en marxa una tercera a Torrefiel

València disposa des de hui de dos oficines municipals de l’energia: la primera va començar a funcionar fa dos anys al carrer de José María Haro, a Aiora; la segona, este dimarts, al Parc de l’Oest, a Patraix, compartix el xalet que ocupa la Federació d’Associacions Veïnals. Pròximament el Mercat de Torrefiel en comptarà amb una altra i se’n posarà en marxa una ambulant que recorrerà tots els barris i pobles. L’alcalde, Joan Ribó, ha assenyalat que “estem transformant la ciutat per fer-la més verda, més amable, més sostenible i més humana, i l’oficina de l’energia hi és una ferramenta bàsica”.
 

En 2021 més de 4.000 persones es van beneficiar directament dels servicis que presta l’oficina pionera del districte dels Camins al Grau i més de 7.000 van participar de manera directa o indirecta de les seues activitats. Recentment ha sigut reconeguda amb els premis nacionals de l’Associació d’Agències Espanyoles de Gestió de l’Energia (Eneragen) i en octubre va rebre al Museu Reina Sofia de Madrid el premi Sustainability Actions 2022 per impulsar l’estalvi energètic en centres educatius.

“L’èxit n’és incontestable”, ha assegurat l’alcalde durant la visita a les instal·lacions. “Fa dos anys parlar de transició energètica, d’emergència climàtica o d’estalvi d’energia no estava en l’agenda pública” i “actualment, amb la guerra d’Ucraïna, la crisi energètica i l’augment dels preus de l’energia, tots i totes hem posat la qüestió energètica en les nostres converses diàries, sabem que l’aposta de l’Ajuntament anava en la bona direcció i per això hui és moment de fer un pas més i redoblar-la”.

Les oficines de l’energia constituïxen una finestra única per impulsar la transició energètica i estan obertes a qualsevol persona. Oferixen assessorament gratuït i personalitzat als veïns i veïnes perquè entenguen les factures, coneguen els drets com a consumidors o les ajudes a les quals poden optar.

A més, desenvolupen tallers i activitats sobre eficiència energètica i energies renovables.

La que es posa en marxa al Parc de l’Oest compartix dependències amb la Federació d’Associacions Veïnals de València, la qual cosa suposa, en paraules de Ribó, “una oportunitat per aprofitar sinèrgies i acostar més els veïns i veïnes a esta institució”. El màxim responsable municipal ha posat en valor el paper de l’oficina de l’energia en la missió de convertir València en ciutat climàticament neutra en 2030 i exercir de Capital Verda Europea en 2024. “Este consistori està compromés amb la transformació energètica de la ciutat i hui fem un pas més en esta direcció”, ha manifestat.

L’alcalde ha estat acompanyat del regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, i la presidenta de la Federació d’Associacions Veïnals de València, María José Broseta, entre altres. Ramon ha indicat que “València ja és vista fora com un referent en polítiques mediambientals i energètiques” i ha recordat els objectius d’esta iniciativa: garantir el dret a l’energia, promoure l’eficiència energètica, fomentar les energies renovables i impulsar una cultura de transició. “Però estos grans objectius ambiciosos”, ha manifestat l’edil, “tenen darrere centenars d’històries de proximitat, d’històries personals, que són, en realitat, l’objectiu final de les nostres polítiques: millorar la vida de les persones”.

En eixe sentit, Ramon s’ha referit al recent conveni que l’Ajuntament, a través de la Regidoria de Benestar Social, i la Fundació València Clima i Energia han signat perquè les famílies més vulnerables del municipi reben formació i atenció per part de les oficines de l’energia. També ha mencionat un projecte europeu que lidera València, anomenat Wellbased, mitjançant el qual s’està fent un estudi amb 130 famílies en risc d’exclusió per comprovar com afecta la pobresa energètica a la salut i prestar-les una atenció personalitzada. Igualment ha apuntat la creació de la comunitat energètica local de Castellar-l’Oliveral i la futura comunitat energètica del col·legi Ballester Fandos del Marítim.

Per la seua part, María José Broseta, ha expressat satisfacció per compartir espai amb la nova oficina de l’energia, ja que facilita que “la informació puga fluir d’un costat a altre, la qual cosa redunda en benefici per a cadascuna de les parts”. Este recurs està gestionat per la Fundació València Clima i Energia, una fundació municipal que depén de la Regidoria d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, que també s’encarrega de l’Observatori del Canvi Climàtic municipal i part dels projectes europeus relacionats amb la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica en què participa el consistori.

Les instal·lacions

L’equipament es localitza al Parc de l’Oest, un terreny on abans estava una antiga caserna de l’exèrcit de l’aire, en un xalet que es destinava a ús militar. L’any 1995 la parcel·la va passar a formar part de la infraestructura verda de la ciutat i ara s’ha convertit en “un dels parcs més populars i estimats per la ciutadania”, segons ha assenyalat l’alcalde. L’edifici on es troba s’ha rehabilitat amb criteris d’eficiència energètica i de sostenibilitat ambiental, i s’ha fet ús de materials reciclats i reciclables.

Informació i Foto: Ajuntament de Valencia

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: