L’Ajuntament de Valencia forma el personal per atendre la ciutadania que patix epilèpsia

El programa formatiu municipal adreçat als empleats i empleades públiques inclou un curs d’agent expert en epilèpsia, que es desenvolupa esta setmana a l’Alqueria de Solache, seu del centre de promoció de la salut de l’adolescència. L’objectiu és fomentar el coneixement d’esta malaltia neuronal entre el personal per millorar l’atenció de les necessitats del veïnat afectat. Les jornades tenen lloc en el marc del Dia nacional de l’epilèpsia, que se celebra demà, dimarts 24 de maig.

Es tracta de la primera edició d’este curs promogut per l’Ajuntament, a través de la Regidoria de Salut, en què es tracten, entre altres qüestions: els tipus de crisis vinculades a l’epilèpsia; com atendre-les; les repercussions que hi té en els àmbits sanitari, educatiu, laboral, social, personal i familiar; els beneficis de la teràpia amb música i la fisioteràpia; els dispositius tecnològics amb què compten els malalts, o l’abordatge de la patologia en la infància, l’adolescència i l’edat adulta.

Al llarg de cinc sessions, María Paradés Martín, neuropsicòloga i psicòloga general sanitària de l’Associació d’Epilèpsia de la Comunitat Valenciana (ALCE), oferix els conceptes claus al voltant d’esta malaltia, que posseïx una prevalença de 18 casos cada mil habitants a Espanya i es pot presentar en qualsevol moment de la vida. Amb motiu del Dia nacional de l’epilèpsia, una data que es commemora a Espanya des de 2006, l’ALCE instal·larà demà una taula informativa al costat de la façana de l’Ajuntament, de 9 a 14 hores, per conscienciar la població sobre esta patologia cerebral.

El seminari a l’Alqueria de Solache està adreçat a tot el personal, però preferentment a aquell que treballa en Servicis Socials, Envelliment Actiu, Educació, Joventut, Addiccions, Cooperació al Desenvolupament, Policia i Bombers. El nombre màxim d’alumnes per torn és de 30 i en les classes es combinen les exposicions teòriques amb debats, jocs de rol, pluges d’idees i testimoniatges

La malaltia

L’epilèpsia és una malaltia neuronal, un trastorn del sistema nerviós central, que altera el funcionament normal del cervell, provoca convulsions i altres comportaments inusuals, i arriba a la pèrdua de consciència en alguns casos. No existix una única causa per la qual n’aparega, es pot ocasionar per influència genètica, traumatisme cranial, una anomalia cerebral, un trastorn del desenvolupament, una lesió prenatal o una infecció com la meningitis.

Els símptomes en són diversos. A més de les convulsions, poden produir-se episodis d’absències, confusió temporal, rigidesa muscular, moviments espasmòdics incontrolables de les articulacions o pèrdua del coneixement. L’epilèpsia també presenta símptomes psicològics com l’ansietat, la por o déjà-vu.

Existixen, a grans trets, dos tipus d’epilèpsia o crisis epilèptiques: les focals o parcials, i les generalitzades. Durant les primeres només hi ha descàrregues anòmales en les neurones d’una zona cerebral limitada, mentre que en les segones hi ha una activació conjunta de totes les neurones de la superfície cerebral. Pel que fa al tractament, generalment es comença amb medicaments i, si no són efectius, el personal mèdic pot proposar cirurgia o neuroestimulació, entre altres alternatives.

Informació i Foto: Ajuntament de Valencia

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: