L’Ajuntament de Borriana adopta mesures en les activitats de Nadal per fer-les més inclusives

Aquest any l‟Ajuntament de Borriana il‟associació Espai Autisme han unit esforços i col·laboren perquè la programació nadalenca sigui més inclusiva comptant amb l‟assessorament del centre d‟educació especial Pla d’Hortolans i del servei municipal d‟Atenció al Desenvolupament Infantil (ADI).

Així, s’han implementat diferents mesures perquè els diversos esdeveniments organitzats per a aquest Nadal “puguin gaudir-los totes les persones, incloent-hi aquelles amb algun tipus de diversitat funcional”, segons han explicat la regidora d’Inclusió, Maria Romero, i la de Joventut, Lluïsa Monferrer.

Dins d’aquestes accions inclusives, amb motiu de la Cavalcada de Reis Mags el 5 de gener de 2023 i perquè tots els nens i nenes de la ciutat en puguin gaudir, s’ha plantejat una sortida sense estímuls sonors a la zona acotada i senyalitzada que es habilitarà a l’avinguda Jaume I entre el magatzem de Via Pública i la rotonda del camí de l’Eccehomo, i així els nens i nenes amb trastorns de l’espectre autista podran gaudir de la desfilada confortablement sense sorolls.

A més, una vegada finalitzada la cavalcada, a la plaça Major, encara que aquesta no podrà aïllar-se de sons i llums, sí que s’establirà un espai reservat per a nens i nenes amb mobilitat reduïda i/o necessitats especials que se situarà davant del pessebre que hi ha a la plaça Major. Davant de la impossibilitat de reduir estímuls a la plaça, en cas de necessitat, es tindrà preparada una sortida ràpida pel Racó de l’Abadia.

Arribada amb vaixell i cavalcada

Ses Majestats atracaran a la tarda del dia 5 de gener, a les 16 hores, al port de Borriana, on desembarcaran per la zona de la llotja, al moll de càrrega, i descarregaran els paquets de regals arribats amb vaixell. La zona de concerts de l’Arenal Sound quedarà habilitada com a aparcament de vehicles per a totes les persones que es vulguin desplaçar per rebre’ls.

Després de la recepció i les feines d’estiba, ia partir de les 18 hores, la ciutat recuperarà la seva tradicional cavalcada i les comitives reials de Melcior, Gaspar i Baltasar desfilaran i recorreran els carrers de Borriana repartint màgia i il·lusió entre els nens i les nenes.

Una cavalcada que comptarà amb 4 carrosses, ocupades pels tres Reis i el patge reial, que endolciran els carrers amb el repartiment de més de 700kg de caramels, que aquest any, també com a novetat, s’ha tingut en compte que siguin aptes per a celíacs .

El recorregut real s’iniciarà des de l’avinguda Jaume I cap a la plaça de la Generalitat, continuarà pel carrer de l’Escorredor, el carrer del Raval i la plaça del Pla, fins arribar, finalment, a la plaça Major on els Reis Mags baixaran de les seves carrosses i accediran a la casa consistorial.

En arribar a l’Ajuntament, Melcior, Gaspar i Baltasar seran rebuts per l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i al balcó principal els farà entrega de les claus de la ciutat, que els permetrà accedir durant la matinada a totes les llars de les nens i nenes de Borriana per deixar-los regals. A més, com a colofó, es projectarà un espectacle de videomapping nadalenc sobre la façana de la casa consistorial, que també es podrà contemplar els dies previs, 3 i 4 de gener, de 18.30 ha 19.30 h.

Prèviament a l’arribada dels Reis Mags, com cada any el carter reial rebrà les cartes dels nens i nenes del municipi a la plaça Major el dia 3 de gener a les 18 hores amb una decoració i il·luminació preparada per a l’ocasió, i es us oferirà una xocolatada.

Adaptacions inclusives

L’Ajuntament ha previst diverses adaptacions a diferents activitats de l’àmplia programació municipal de Nadal, tant de l’àrea de Joventut com de Comerç o de Cultura. Així, l’exposició d’Universo Playmobil amb les seves diorames en un espai reduït i amb prou llum, s’ha plantejat un horari amb adaptacions per a les persones que ho necessitin, entre les 16 i les 17 hores dels dies d’obertura de la mostra, amb una reducció de l?aforament a 15 persones per passi.

L’Escoleta de Nadal d’oci educatiu, que se celebra entre el 26 i el 30 de desembre al CEIP Iturbi, comptarà amb monitorització amb formació específica en necessitats educatives especials per donar suport als nens i nenes que ho puguin necessitar i també es tractarà de dur a terme una adaptació de la programació i lespai a les seves realitats.

Els tallers de cuina, Divercuina, previstos per dimarts 27 a la Llar fallera en tres grups consecutius i dirigits per nutricionistes s’adaptaran perquè tots els nens i nenes que en inscriure’s ho demanin hi puguin participar. Pel que fa a l’espai Burisplay d’oci per a la infància burriana, amb diferents jocs i tallers dels dies 26 i 27 a la Llar fallera, oferirà un horari especial, sense estímuls de llum i so i també amb un aforament molt reduït, concretament dimecres 28 de 16h a 18h.

Igualment, perquè la major part de nens i nenes del municipi puguin lliurar al carter reial les cartes als Reis Mags, el dia 3 a la plaça Major hi haurà un horari especial entre les 17h i 18h sense estímuls de llum i so. A més, l’Ajuntament ofereix la possibilitat de fer una visita als Reis Mags al mateix magatzem municipal en un espai aïllat, el mateix dia 5 de gener, gestionat a través de l’associació Espai Autisme Borriana.

Informació i Foto: Ajuntament de Borriana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: