L’Agència Valenciana de la Innovació finança un nou sistema detecció de bacteris per a la indústria agroalimentària més ràpid, eficaç i econòmic

La Generalitat, a través de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), ha finançat el desenvolupament d’un nou biosensor, basat en tecnologia fotònica i dissenyat específicament per a la indústria agroalimentària, que és capaç de detectar els bacteris amb més incidència en els productes i línies de fabricació de forma més ràpida, eficaç i econòmica que les alternatives ja presents al mercat.

El projecte, batejat com a Bacteri, ha finalitzat amb èxit després de tres anys de treball en què han col·laborat grans empreses del sector agroalimentari i centres de recerca de la Comunitat Valenciana, sota la coordinació de Lumensia Sensors, firma especialitzada en el desenvolupament de sensors fotònics.

De fet, al consorci que ha dissenyat i validat el dispositiu han participat Embutidos Martínez, Plats Tradicionals i Verdifresh, a més, del Centre Avançat de Microbiologia dels Aliments (CAMA), el Centre de Tecnologia Nanofotònica (NTC) i el grup de Biodiversitat Microbiana del Cicle de l’Aigua (BIOMICA) pertanyent a l’Institut Universitari de Recerca d’Enginyeria de l’Aigua i Medi Ambient (IAMA), tots adscrits a la Universitat Politècnica de València (UPV).

Aquest nou mètode de detecció desenvolupat a partir de circuits fotònics integrats permet automatitzar la identificació de patògens tant en les primeres matèries que serveixen de base per a l’elaboració d’aliments com en les mostres de productes ja finalitzats. Es tracta d’una tecnologia que salva, a més, les limitacions tècniques dels sistemes d’anàlisi actuals, que requereixen temps d’espera de fins a 48 hores per oferir resultats.

“La posada a punt d´aquesta tecnologia s´ha aconseguit mitjançant l´ús de bioreceptors que s´uneixen als antígens dels bacteris diana i la unió dels quals es tradueix en senyals òptics registrats en un prototip comercial de la companyia Lumensia Sensors”, ha precisat Ana Fernández Blanco, responsable investigadora i coordinadora del projecte en aquesta empresa.

El nou dispositiu s’ha provat amb mostres agroalimenàries reals, on ha demostrat la seva fiabilitat i utilitat en la detecció dels bacteris Salmonella spp, Listeria monocytogenes i Echerichia Coli tant en productes carnis i vegetals de quarta i cinquena gamma, com en menjars preparats.

De fet, els resultats de Bacteri han estat publicats i acceptats en forma d’articles científics a revistes especialitzades indexades com Sensors i presentats a congressos nacionals i internacionals com el Congrés Nacional a Nanofotònica.

Interès de la indústria

Després de completar la validació d’aquest prototip per als tres microorganismes objectiu i les diferents matrius alimentàries examinades, l’equip resultant serà certificat com a mètode alternatiu als considerats de referència per comercialitzar-los. De fet, les tres empreses agroalimentàries que han participat en el seu desenvolupament estan interessades a incorporar aquesta tecnologia de forma definitiva a les seves plantes de producció.

“La resistència i l’adaptació dels microorganismes patògens implicats en diferents sectors alimentaris, fa que sigui difícil la seva detecció primerenca i control, fins i tot amb tots els avenços realitzats en productes i tècniques de desinfecció” ha assegurat Fernández, que subratlla la necessitat de desenvolupar-ne una tècnica d’identificació primerenca que permeti mantenir la seguretat alimentària de les primeres matèries i els productes acabats.

El nou sistema proporciona avantatges respecte a les alternatives actuals, no per la senzillesa del seu ús i fiabiabilitat, sinó perquè, en reduir dràsticament el temps despera dels resultats, es redueixen els costos demmagatzematge, energia, logística dels productors, que redunda en una millora de la seva competitivitat i la reducció directa de la petjada de carboni.

D’altra banda, els aliments són alliberats abans de manera que la seva arribada als punts de venda és més ràpida i, per tant, el malbaratament de menjar menor. Finalment, l’anàlisi ràpida permet l’establiment de plans de control més eficaços sense augmentar el cost, cosa que sens dubte permetrà tallar els brots de manera més primerenca.

La iniciativa s?alinea amb les conclusions del comitè estratègic d?innovació especialitzat (CEIE) en Agroalimentació promogut per l?AVI, que advoca pel desenvolupament de sensors i biosensors per a la detecció en línia de patògens i contaminants. Així mateix, també connecta amb els entorns d’especialització i prioritats de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, coneguda com a S3, que coordina la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: