DestacatPolítica

Labora impulsa iniciatives per a fomentar l’ocupació de dones i assistir a las víctimes de la violència de gènere en la cerca de treball

El 8 de març, Dia Internacional de la Dona, des del Servei Valencià d’Ocupació i Formació, Labora, s’aprofita aquesta commemoració per a valorar la importància d’eliminar la desigualtat de gènere en el treball, així com destacar les mesures que s’estan duent a terme des del servei públic per a aconseguir-lo.

Des de Labora s’estan desenvolupant actuacions específiques per a incentivar la contractació, la creació d’ocupació i el manteniment dels llocs de treball de les dones. Entre elles, destaquen les ajudes a la contractació indefinida de dones menors de 30 anys, desocupades de llarga durada, majors de 50 anys i en situació de risc d’exclusió social.

Segons l’última Enquesta Anual d’Estructura Salarial (EAES) publicada en 2018, amb dades de 2016, per cada euro que guanya una dona pel seu treball, un home rep 1,29?euros. Per tant, el salari mitjà anual femení va representar només el 77,7% del masculí. Així mateix, per cada dona que ocupa un lloc de comandament laboral, hi ha 2,8 homes que ostenten aquest càrrec, és a dir, quasi el triple.

Aquestes no són les úniques diferències que experimenten les dones a l’àmbit laboral. Les ocupacions temporals i de mitja jornada són acaparats pel sector femení i, a més, cal tindre en compte que un 27,8% de dones treballen a temps parcial per a tindre la possibilitat d’atendre necessitats familiars, en contraposició al 6% dels homes.

Amb tot això es demostra, segons la directora General de Formació i Ocupació, Rocío Briones, que “les cures familiars i domèstiques continuen recaient sobre les dones, cosa que influeix de manera negativa en les seues perspectives laborals, especialment en les edats relacionades amb la maternitat”.

Les mesures de Labora contra la desigualtat de gènere

Un dels objectius de Labora és impulsar polítiques per a la integració laboral de les personas que presenten majors dificultats d’inserció en el mercat de treball i crear un mercat laboral inclusiu. En el cas de les dones, tarden més temps a trobar treball malgrat comptar amb un nivell d’estudis superiors major (14% d’universitàries enfront del 9,3% d’universitaris).

Entre les mesures que duu a terme el Servei Valencià d’Ocupació per a pal·liar la desigualtat entre homes i dones a l’àmbit laboral es troba la de subvencionar a les empreses que contracten de forma indefinida a dones desocupades. Seguint amb aquesta línia, Labora també concedeix ajudes perquè les empreses que contracten a dones que pertanyen a col·lectius vulnerables puguen convertir els seus contractes temporals a indefinits. Aquestes consten d’un import de 12.600 euros i de 25.200 euros en el cas que la dona contractada siga víctima de violència de gènere.

D’altra banda, s’atorguen diferents ajudes per a fomentar l’emprenedoria i el manteniment del treball autònom de les dones. La Conselleria d’Economia, a través de Labora, ha convocat subvencions de foment d’ocupació dirigides a les persones desocupades que vulguen iniciar un negoci, amb el respectiu increment de la quantia d’aquestes ajudes si les beneficiàries són dones emprenedores.

Com a mesura per a donar suport a les autònomes embarassades o en procés d’adopció, enguany s’ha tornat a convocar l’ajudes perquè aquestes dones puguen contractar a persones desocupades a les quals transferir els seus coneixements abans de la seua baixa maternal. La subvenció consta de 1.500?euros en el cas de contracte temporal a jornada completa d’almenys 3 mesos de durada o 3.500?euros si és de 6 mesos. Si, a més, la persona contractada té diversitat funcional o és dona, l’import ascendirà en 500?euros més.

També en les subvencions de contractació en pràctiques a menors de 30 anys, persones en situació o risc d’exclusió social, desocupats de llarga durada, majors de 50 anys i persones i persones amb diversitat funcional, l’import de l’ajuda ascendirà a 10.710 euros en el cas que la beneficiària siga dona i a 11.340 euros si a més és víctima de violència de gènere.

Així mateix, des de Labora s’advoca per pal·liar la bretxa d’ocupació entre homes i dones de forma transversal, ja que en els processos de selecció de la seua competència les dones reben un nombre de punts major en les seues baremacions.

Servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere

Labora atén unes 200 dones víctimes de violència de gènere (VVG) amb les dades de la seua demanda encriptades. Amb la finalitat de preservar l’anonimat d’aquestes dones, un equip de tutores amb preparació específica en violència de gènere atén personalment les usuàries gestionant les seues demandes d’ocupació.

D’aquesta manera, les dones VVG tenen a la seua disposició un servei de suport per a buscar treball i poder aconseguir la independència econòmica que necessiten en la seua situació, tot això respectant la seua intimitat.

Segons Rocío Briones, “des de Labora continuem treballant en iniciatives per a acabar amb la desigualtat de gènere en el treball, especialment si les dones afectades pateixen o han patit violència masclista. Per això és important que les usuàries sàpien que aquest servei especialitzat de suport existeix i que poden fer ús d’ell en el moment que el necessiten”.

Les VVG podran trobar suport en el grup de tutores formades en víctimes de violència de gènere, distribuïdes als Espai Labora de les tres províncies, així com en la persona especialitzada en VVG que es troba en tots els Espai Labora de la Comunitat Valenciana. Una vegada s’haja produït el primer contacte amb la usuària, el personal tècnic realitza un itinerari formatiu i d’inserció adaptat, així com la derivació a altres serveis que puguen resultar necessaris com els Serveis Socials o la Policia Local.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint