La Xarxa Sísmica de la UA es transforma en la de la Comunitat Valenciana

Avui s’ha inaugurat a l’aeròdrom d’Enguera (València) una nova estació sísmica i amb aquesta instal·lació s’ha donat pas a la conversió de la Xarxa Sísmica de la Universitat d’Alacant a la Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana. La UA, a través de la Unitat de Registre Sísmic, serà qui gestioni aquesta xarxa amb el suport de la Generalitat a través de la Secretària Autonòmica de Seguretat i Emergències i l’Institut Cartogràfic Valencià (ICV).

A l’acte hi han acudit la directora del Secretariat d’Estructures per a la Investigació de la UA, Maribel Beltrán; el director de la Xarxa Sísmica de la UA, José Delgado; Xavier Navarro, director de l’Institut Cartogràfic Valencià, i Jorge Suárez, subdirector de l’Agència de Seguretat i Emergències.

Tal com ha assegurat el director de la xarxa, amb aquesta ampliació i les venidores s’aconseguirà millorar i aprofundir en l’estudi dels moviments sísmics ja que en “desinficar la xarxa aconseguirem localitzar esdeveniments més petits i de manera més precisa”. D’aquesta manera, ia través de l’anàlisi de les dades, es poden dur a terme estudis de perillositat o l’adequació de les normes sismoresistents en funció de cada territori.

Per la seua banda, Xavier Navarro, ha destacat que “la instal·lació i posada en funcionament dʻaquest primer sismògraf a Enguera és especialment important perquè significa que lʻextensió de la xarxa sísmica de la província dʻAlacant a tot el País Valencià comença a fer-se realitat”. Es tracta d’un projecte científic que, a més de millorar les dades de caràcter sísmic a què podrem tenir accés, involucra diferents institucions del País Valencià a més de la pròpia Generalitat: la Diputació d’Alacant, que finança la xarxa ja existent de la província d’Alacant i nucli original de la xarxa valenciana, i la Diputació de Castelló, que finançarà la instal·lació d’un sismògraf a la seua província”.

Així mateix, des de l’Agència Valenciana de Seguretat i Emergències (AVSRE), José María Ángel, secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, ha assenyalat la importància que té per a AVSRE el suport i suport institucional a la Universitat d’Alacant “per la necessitat d’aprofundir en l’estudi i la investigació del camp de la geofísica i de la sismicitat que aportin informació i elements d’anàlisi als procediments i protocols per, en definitiva, millorar la resposta i la protecció a la ciutadania”.

Després de l’estació d’Enguera, i gràcies al conveni signat amb l’ICV es realitzarà en un futur proper la instal·lació d’una nova unitat al terme municipal de Serra (València). D’altra banda, i en aquesta ocasió a través del conveni de col·laboració amb el Consorci de Bombers de la Diputació d’Alacant, la xarxa s’ampliarà també cap al sud de la Comunitat amb la instal·lació d’una nova estació a Pilar de la Horadada

Totes les estacions de la Xarxa Sísmica estan integrades a la Xarxa d’Alerta Sísmica de l’Institut Geogràfic Nacional, institució amb què properament també es preveu la signatura d’un conveni de col·laboració, tal com ha explicat el director de la xarxa.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: