La Xarxa Feminista presenta el primer Manual de Dret Constitucional des de la perspectiva de gènere

La vicepresidenta primera de Govern, Carmen Calvo, va ser l’encarregada de presidir a la Universitat de Salamanca l’acte de presentació del primer Manual de Dret Constitucional des de la perspectiva de gènere que han coordinat les professores Asunción Ventura Franch i Mercedes Iglesias Bárez. L’obra té el seu origen en el treball i les reflexions de les integrants de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional (RFDC) Amb seu a l’àrea de Dret Constitucional de la Universitat d’Alacant.

Mar Esquembre, presidenta de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional, destaca que “aquesta obra suposa la culminació dels intensos treballs sobre la democràcia paritària i el Dret Constitucional desenvolupats en seminaris i trobades organitzades per la Xarxa Feminista de Dret Constitucional des de la seva fundació en 2004. Fruit d’això és aquest manual, el primer de Dret Constitucional Espanyol que integra la perspectiva de gènere, la qual cosa comporta la inclusió de les dones com a subjectes constitucionals i, per tant, la construcció d’un Nou Dret Constitucional “.

Aquest primer volum -el segon ja està en camí- està prologat per la professora Mar Esquembre i compta amb els capítols de les professores Concepció Torres i Maria Àngels Moraga, professores de l’àrea de Dret Constitucional de la Universitat d’Alacant.

L’obra es conforma en dos volums. Aquest primer volum que es presenta analitza al llarg de cinc blocs la Constitució i el constitucionalisme espanyol, les fonts de el Dret, els òrgans i poders de l’Estat i, finalment, l’organització territorial de l’Estat des de la perspectiva de gènere. En els seus aspectes metodològics, cadascun dels capítols que componen el manual disposa d’un rigorós marc teòric on s’exposen les qüestions generals pròpies d’aquest tipus d’obres analitzades des de la perspectiva de gènere. També cada un dels capítols inclou una pràctica, orientada a l’aplicació a un cas concret dels coneixements teòrics, finalitzant amb una relació bibliogràfica, la normativa i la jurisprudència nacional i internacional que permetran aprofundir i ampliar coneixements. Cada capítol s’ha construït amb l’esperit crític i propositiu que inspira la Xarxa Feminista de Dret Constitucional, per la qual cosa, a més d’una exposició de les qüestions a tractar, s’inclouen unes propostes de reforma constitucional amb perspectiva de gènere, en què la Xarxa porta treballant diversos anys i els estudis i propostes en aquest àmbit són pioners.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: