La Universitat Politècnica de València i l’Hospital Peset col·laboren en el desenvolupament d’una app que monitoritza la qualitat de vida de pacients amb càncer

Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha desenvolupat una nova aplicació per a mòbils que facilita el monitoratge continu de la qualitat de vida de pacients amb càncer i que està sent provada en el Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Doctor Peset de València.

Denominada Lalaby, l’app permet fer un seguiment del dia a dia de cada pacient. Ho fa a partir de la informació recopilada pels sensors del seu mòbil i d’altres fonts guardades en aquest que permeten calcular la seva activitat física (moviment i desplaçament), interacció social (freqüències de veu) i activitat a la xarxa (quantitat de dades usats ).

Lalaby permet també integrar qüestionaris, com ara el EORTC QLQ-C30 (European Organization for Research and Treatment of càncer- QLQ-C30) àmpliament utilitzat per avaluar la qualitat de vida, així com que el o la pacient registri directament les activitats que realitza (tasques de la llar, neteja personal, veure la TV, etc.), els seus símptomes (vòmits, falta d’aire, cansament …) i el seu nivell de dolor.

“A més, per guiar el pacient en la seva interacció amb l’app, Lalaby inclou un sistema de notificacions que li recorda quina informació reportar a cada moment i li dirigeix ​​amb un clic a la pantalla que ha d’utilitzar”, ha explicat Àngel Sánchez García, investigador de el grup BDSLab de l’Institut Universitari de Tecnologies de la Informació i Comunicacions (ITACA) de la Universitat Politècnica de València.

A partir de tota aquesta informació, Lalaby permet obtenir patrons de comportament de l’usuari i relacionar-los amb indicadors de qualitat de vida. “Aquests patrons poden ser de gran ajuda, per exemple, per monitoritzar possibles canvis anímics, d’activitat, símptomes, etc. en persones que inicien un tractament oncològic, el que ofereix als metges una informació de gran valor per prendre les millors decisions possibles per al dia a dia de l’pacient “, explica Juan Miguel García-Gómez, director d’el grup BDSLab.

Un dels aspectes més destacables de l’app Lalaby, a més de la integració i registre de tota la informació de l’pacient que els metges poden consultar en el Quadre de Comandaments, és el seu disseny gràfic centrat en l’usuari i el seu caràcter intuïtiu, “la qual cosa facilita molt el seu ús i acceptació per part dels pacients “, ha afegit Sabina Asensio-Costa, investigadora de el grup BDSLab.

El disseny gràfic de l’app lalaby és el resultat d’un concurs en què estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de l’Disseny de la UPV van presentar 44 propostes. D’aquest concurs va sorgir el nom Lalaby i el germen del seu disseny gràfic.

Col·laboració amb el Peset

En la validació de l’app Lalaby, l’equip de la UPV ha comptat amb l’assessorament i col·laboració d’Inmaculada Maestu, cap de Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Doctor Peset de València; de Maria Martín, també de l’esmentat hospital, i de Teresa Soria, oncòloga i col·laboradora de el projecte. És precisament amb pacients d’aquest centre hospitalari -en concret, pacients amb càncer de pulmó- amb els que s’estan duent a terme els primers assajos de la validació i millora de l’app

Entre els avantatges de la monitorització contínua, l’equip de la UPV i l’Hospital Universitari Doctor Peset ha assenyalat que contribueix a observar l’evolució de cada pacient en el transcurs de l’tractament oncològic actiu, en el qual és determinant prendre decisions encaminades a mantenir la seva funcionalitat i qualitat de vida.

La doctora Immaculada Maestu ha assenyalat que “l’app Lalaby ens permet disposar de més informació pel que fa a la simptomatologia de l’pacient, tant la pròpia de la malaltia, com la derivada dels tractaments aplicats. Això contribueix a un millor control de la malaltia i ens pot ajudar en la presa de decisions terapèutiques “. “Als pacients els ajuda a mantenir una millor comunicació amb l’equip mèdic, podent expressar en temps real el seu estat de salut, la qual cosa comporta l’adopció de les intervencions adequades encaminades a millorar la seva qualitat de vida”.

Vàlid per a altres malalties cròniques

A més de en pacients oncològics, Lalaby podria adaptar-se també per a l’estudi de la qualitat de vida a persones amb migranya o pacients amb COVID crònic, entre d’altres patologies.

“L’app permet correlacionar les dades emmagatzemades pels mòbils amb qüestionaris utilitzats per avaluar aquestes i altres malalties cròniques, d’aquí el seu potencial”, ha conclòs Sabina Asensio-Costa.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: