La Universitat Jaume I organitza un innovador simulacre interdisciplinari d’atenció sanitària en catàstrofes i accidents múltiples

El Grup d’Innovació Educativa d’Infermeria, Medicina i Psicologia ECLIBAP UJI prepara un innovador simulacre interdisciplinari d’atenció sanitària en catàstrofes i accidents múltiples en el qual estudiantat i professorat dels graus de Medicina, Infermeria i Psicologia de la Universitat Jaume I posaran en pràctica la seua formació en catàstrofes i accidents múltiples. L’activitat tindrà lloc el pròxim 15 de desembre de 2021 al campus universitari a les 11 hores amb la participació d’un total de 90 estudiants d’últims cursos de les tres titulacions de la Facultat de Ciències de la Salut que exerciran tres rols: actors com a víctimes o testimonis, intervinents actius amb el seu rol professional i observadors actius.

El simulacre, en el qual dos vehicles col·lidiran entre les pistes d’atletisme i l’edifici Walhalla del campus, inclourà un escenari fictici amb un vial de dos carrils i una cafeteria amb terrassa i un servei de maquillatge i direcció d’escena per a preparar i coordinar les intervencions. Després de l’incident, s’alertarà al 112 i s’activarà la intervenció dels serveis d’emergència sanitària de la Generalitat Valenciana, els bombers i la Policia Local en una primera actuació. Posteriorment s’incorporarà un equip d’intervenció psicosocial per a atendre els ferits. Al costat del lloc del sinistre s’establiran diferents zones d’actuació: extracció, triatge, assistència a ferits, evacuació, comandament avançat, atenció psicosocial i premsa.

«L’activitat té un clar caràcter docent. Per això hem organitzat una primera sessió formativa on hem analitzat i practicat el que s’ha de fer en situacions d’accidents amb múltiples víctimes. Durant el simulacre, estudiantat del grau en Comunicació Audiovisual gravarà les diferents actuacions. Aquest material s’utilitzarà en una tercera sessió on l’estudiant participant analitzarà la pràctica», explica Eladio Collado, coordinador del Grup d’Innovació Educativa d’Infermeria, Medicina i Psicologia ECLIBAP UJI.

Al costat del professorat i estudiantat de l’UJI, participaran professionals de l’Observatori Psicosocial de Recursos en Situacions de Desastre (OPSIDE UJI), de l’Oficina de Prevenció i Gestió Mediambiental de l’UJI, Servei d’Emergències Sanitàries, l’Agència Valenciana de Seguretat i Respostes a les Emergències, Policia Local de Castelló i Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de Castelló i Creu Roja Castelló.

Un primer simulacre similar es va realitzar per primera vegada en l’UJI en 2019, emmarcat en el programa d’activitats de la 32 edició del Congrés de l’Associació Estatal d’Estudiants d’Infermeria. «Aquesta experiència ens va donar peu a indagar i crear aquesta nova acció. L’objectiu és que l’alumnat siga capaç de conéixer les competències professionals específiques i la funció que té cadascuna de les agències involucrades», ha explicat Collado en la sessió formativa prèvia.

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: