La Universitat d’Alacant redueix gairebé un 50% la factura de la llum de gener a juny respecte al mateix període del 2022

Mesures de contenció del consum energètic, campanyes de conscienciació, una àmplia resposta de la comunitat universitària i la moderació dels preus al mercat de l’energia. Aquestes serien les claus que han propiciat que la Universitat d’Alacant hagi aconseguit un 47,91 % d’estalvi a la factura energètica total de les instal·lacions de la institució el primer semestre de l’any respecte al mateix període del 2022, cosa que es tradueix en un estalvi d?una mica més d?1,6 milions d?euros.

En concret, la reducció pel que fa únicament al consum energètic contractat, és a dir, que es compra externament i es paga mitjançant factura, ha estat d’un 6,65%, segons xifres aportades pel Vicerectorat d’Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral . Tot i això, el notable increment de la producció d’energia d’autoconsum mitjançant plantes fotovoltaiques i l’important descens dels preus de l’energia respecte als mateixos mesos de l’exercici anterior han resultat aquesta gran diferència.

Segons explica el vicerector d’Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral de la Universitat d’Alacant, Salvador Ivorra, aquests són els primers resultats importants d’«una política de contenció del consum energètic que estem implementant des de fa mesos».

Aquest tipus de mesures es manifesten, principalment, en una aplicació estricta del Decret llei 14/2022 del Pla de Xoc d’Estalvi i Gestió Energètica, que va entrar en vigor l’estiu de l’any passat, i s’hi van sumar accions complementàries d’estalvi com la instal·lació de sistemes de detecció de moviment i de temporitzadors per a l’apagat de llums, la renovació de punts de llum per lluminosos led, que permeten que durant determinades franges horàries es pugui aplicar una reducció a la intensitat, per exemple, de l’enllumenat del campus, o la instal·lació de portes automàtiques a determinats edificis.

A més, el mes de desembre passat es va inaugurar una àmplia planta fotovoltaica a les zones de l’Animalari i dels equips de suport del Centre de Processament de Dades (CPD). Aquests dos serveis, precisament, són exemple d’instal·lacions que han de romandre actives per donar servei les 24 hores del dia. «La nova planta fotovoltaica subministra energia a aquests edificis directament, i per això ens ha permès un important estalvi energètic», afegeix Ivorra.

En el mateix sentit, cal destacar altres mesures que s’han implementat i que involucren directament la comunitat universitària. Al mateix temps que es va realitzar una campanya de conscienciació sobre la importància de l’estalvi energètic, des del Vicerectorat d’Infraestructures es va implementar un control exhaustiu de l’encesa i l’apagada de maquinària de climatització. Amb això, les instal·lacions que mitjançant procediments naturals (ventilació, para-sols, etc.) podien condicionar-se romanien amb la climatització apagada. «La resposta de la comunitat universitària va ser immillorable no només en l’acceptació i l’adaptació a les mesures, sinó pel que fa a la implicació en el projecte», comenta Ivorra, i afegeix que «ens trobem amb moltíssimes peticions d’implementació de mesures i d’ajuda per corregir incidències i crear més millores al campus».

Sobre això, un altre exemple de la implicació d’aquest tipus de mesures tindrà lloc el mes d’agost que ve, quan la UA tancarà la sala oberta 24 hores, que passarà a prestar servei en el seu horari diürn habitual. «Hem fet una anàlisi detallada i hem detectat que, des que ja no hi ha exàmens al setembre, aquest servei s’ha deixat d’usar». Precisament, edificis com la Biblioteca General o els Serveis Tècnics de Recerca, juntament amb els esmentats Animalari i Centre de Procés de Dades, són algunes de les instal·lacions que més consum requereixen i, per això, en què millor s’ha d’actuar per al estalvi.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: