La Universitat d’Alacant exporta el seu model de Centre de Suport a l’Estudiant a Cuba, la República Dominicana i Costa Rica

ACCESS és el nom d’un projecte liderat per la Universitat d’Alacant i co-finançat pel programa Erasmus + de la Unió Europea. Tal com apunta la seva denominació, té com a objectiu garantir l’accessibilitat i les condicions d’aprenentatge a les persones amb discapacitat en les institucions d’Educació Superior de Cuba, República Dominicana i Costa Rica. I per això el projecte té com a finalitat la creació de Centres de Suport per a Estudiants, com el que ja funciona a la Universitat d’Alacant, a el temps que “articula una xarxa nacional a cada país soci i una regional, a la zona de l’Carib, per consolidar l’interès per les polítiques d’inclusió “, tal com explica Luis Gómez de Membrillera, coordinador d’el projecte i Project Manager a l’OGPI (Oficina de Gestió de Projectes Internacionals de la Universitat d’Alacant).

En total són quinze les institucions que participen en aquest projecte, d’elles tres són ministeris: el d’Educació Pública de Costa Rica, el d’Educació Superior de Cuba i el d’Educació Superior, Ciència i Tecnologia de la República Dominicana, als quals cal sumar l’Institut Tecnològic de Costa Rica, la Universitat Autònoma de Sant diumenge, la Universitat APEC (República Dominicana), la Agrària de l’Havana Fructuoso Rodríguez Pérez, l’Institut Tecnològic de Santo Domingo i la Universitat de Macedònia (Grècia), a més de la Universitat CENFOTEC (Costa Rica), l’Institut Superior de Formació Docent Salomé Ureña (República Dominicana), les universitats cubanes de Matanzas Camilo Cienfuegos, de las Tunas i Cec d’Àvila Màxim Gómez Baez i, finalment, la universitat dominicana Central de l’Est.

“ACCESS és un dels projectes que més s’ha vist afectat per la pandèmia perquè es va iniciar just abans de l’Estat d’Alarma”, explica Gómez de Membrillera, que assegura que no només ha significat un ajust organitzatiu a l’haver de adaptar-lo a la virtualitat, sinó que també “hem reforçat la formació en creació de continguts accessibles per treballar en línia”. Aquesta maniobra de resiliència per adaptar el projecte a les limitacions de treball que imposa la pandèmia, forma part d’una estratègia transversal de la OGPI, implementada en més dels 30 projectes internacionals de cooperació en què participa aquesta oficina.

Així, en el proper taller de el projecte, que tindrà lloc els propers dies 17 i 18 de febrer (a la imatge, cartell d’aquesta formació) es va a abordar precisament aquesta qüestió, la de la “Creació de materials docents digitals accessibles i inclusius “. Impartit per José María Fernández, responsable de la Unitat d’Accessibilitat Digital de la Universitat d’Alacant i Cristina Palomares Crespo, especialista tècnica de la mateixa, té com a objectius principals donar a conèixer la importància de dissenyar i crear continguts accessibles per garantir les adaptacions curriculars, els materials docents i, fins i tot, les presentacions orals.

El projecte compta amb una partida per a la compra de material destinat als centres de suport per tal de generar un impacte directe en la vida d’estudiants com Libel Jiménez qui, amb un discapacitat visual, s’enfronta al seu primer any de Dret a UNAPEC , la universitat dominicana on, si la situació sanitària ho permet, es reuniran les institucions participants el proper mes de setembre. “No és fàcil ser l’única alumna amb una discapacitat en una universitat perquè, tot i que tothom em brinda molt suport encara falten mitjans”, explica Libel, que considera que en el seu campus seria prioritari, entre altres qüestions, millorar el transport, els mitjans tecnològics i el suport a l’orientació. “Jo espero que s’actuï, que es converteixi en alguna cosa real i que se li doni un seguiment” afirma Libel quan se li pregunta sobre les seves expectatives sobre ACCESS.

El desenvolupament de el projecte continua avançant a bon ritme amb la mirada posada en 2024, l’any de la seva finalització, i la consecució dels seus objectius principals: la creació d’un marc modern i inclusiu a través de la creació de Centres de Suport per a estudiants amb discapacitats, d’estratègies a llarg termini per a l’accés i retenció d’aquests estudiants en el sistema d’educació superior i el equipar-los amb tecnologies d’assistència per millorar la provisió de serveis per a les institucions de l’consorci.

Centre de Suport a l’Estudiant de la Universitat d’Alacant i Unitat d’Accessibilitat Digital

El Centre de Suport a l’Estudiant de la Universitat d’Alacant està format per un equip multidisciplinari de tècnics té com a missió oferir una atenció específica als alumnes per tal de garantir la seva plena participació universitària, seguint els principis d’igualtat d’oportunitats i accessibilitat universal.

Informació i Foto. Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: