La Universitat d’Alacant dóna la benvinguda a 40 alumnes arribades d’Ucraïna

La Universitat d’Alacant acaba de rebre 40 alumnes arribades d’Ucraïna, acollides per la institució com a part de programa d’ajuda i cooperació que la UA va posar en marxa després de l’inici de la guerra. La majoria de l’alumnat d’Ucraïna que s’ha desplaçat fins a la UA són dones, ja que els homes de més de 18 anys tenen prohibit sortir del país.

La vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació per al Desenvolupament, Rosa Mª Martínez, juntament amb José Luís Olivares, director de Mobilitat i altres membres de l’equip del Servei de Relacions Internacionals, van oferir una càlida benvinguda a les estudiants nouvinguts, la vicerectora ha qualificat “un acte molt emotiu”.

L’alumnat ucraïnès s’ha integrat als cursos d’espanyol de la UA, gràcies al treball conjunt amb el vicerectorat d’Estudiants i el Centre Superior d’Idiomes de la UA. (CSI)

Rosa Mª Martínez ha detallat que el seu vicerectorat, el d’Estudiants, el de Responsabilitat Social, el de Cultura, Esport i Extensió Universitària, així com el CSI estan treballant i gestionant diverses opcions de permanència per a aquestes alumnes per al proper curs acadèmic 2022/2023 . Entre les opcions de permanència, destaca l’oferta de beques en el context del programa Erasmus KA131.

La UA amb Ucraïna

La Universitat d’Alacant va posar en marxa un grup de treball institucional d’ajuda a Ucraïna a l’inici de la guerra, integrat pels vicerectorats responsables de Relacions Internacionals, Responsabilitat Social, Estudiants i Cultura, amb l’objectiu d’unir esforços i preparar un programa d’ajut global davant de l’arribada de persones refugiades d’Ucraïna a Alacant.

La UA inclou en aquest programa dajuda la partida pressupostària dAjuda Humanitària del Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació per al Desenvolupament (10.000 ), així com una Campanya de donacions (els fons recaptats a través del compte institucional: ES85 0081 3191 4100 0104 7805- “ajuda humanitària Ucraïna”: Import recaptat a dia d’avui: 4.535 €). La recaptació total donarà lloc a ajudes d’assignació directa a alumnat refugiat d’Ucraïna la situació de la qual, una vegada analitzada, s’identifiqui com a molt crítica, així com donacions a Creu Roja, i CEAR,).

Campanya de Voluntariat amb Ucraïna: programa de voluntariat per a membres de la comunitat Universitària.

– Voluntariat lingüístic: facilitar l’aprenentatge d’espanyol a les persones refugiades d’Ucraïna

– Voluntariat de Traducció i Interpretació: Equip de persones voluntàries que, pel seu perfil lingüístic, poden facilitar tasques de traducció i interpretació (ucraïnès, rus i espanyol) en el marc del procés d’acolliment i acompanyament de les persones refugiades procedents d’Ucraïna. L’equip està format per membres de la comunitat universitària (alumne, personal d’administració i serveis i professorat) i està coordinat i supervisat per professorat especialista de les àrees de Traducció i Interpretació i Filologia Eslava de la UA. S’ha organitzat una formació bàsica d’emergència sobre la traducció i la interpretació en contextos d’ajuda humanitària per a les nostres voluntàries i voluntaris. En aquesta formació s’han abordat aspectes tècnics sobre la pràctica de la interpretació i la traducció, sobre deontologia professional i qüestions vinculades als procediments socioadministratius en vigor per a l’acolliment de persones refugiades al nostre país.

– Voluntariat d’acompanyament psicològic: col·laboració en l’acompanyament psicològic durant l’arribada i les primeres setmanes d’estada de les persones refugiades d’Ucraïna.

Cicle de Conferències “Conflicte bèl·lic Rússia-Ucraïna: un punt d’inflexió per a un nou ordre mundial?

Informació per a persones refugiades d’Ucraïna

Guia per a persones refugiades d’Ucraïna – Document

Informació per a les persones que fugen de la guerra

Pla d’Acolliment de persones ucraïneses de la Unió Europea

Telèfon de cita prèvia per sol · licitar protecció temporal pels nacionals d’Ucraïna – Document

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: