La Universitat d’Alacant amplia aquest any la seva oferta de Cursos d’Estiu de Ciències de la Salut

La nova llei de prescripció de medicaments d’Infermeria, els reptes mèdics del segle XXI; un enfocament holístic de l’oncologia i els malalts; els reptes de la societat envellida; les persones amb malaltia mental o discapacitat davant del dret penal; l’atenció espiritual a la pràctica sociosanitària; o els beneficis de la música per a la salut, engloben l’oferta estiuenca que els Cursos d’Estiu Rafael Altamira de la UA dedicarà aquest any a la branca de Ciències de la Salut, coincidint amb l’anunci de la Generalitat Valenciana de la propera posada en marxa del Grau de Medicina a la UA, que està previst implantar per al curs 2023/2004.

En total, el programa estiuenc d’aquesta edició inclou set cursos en aquest camp del saber, tots ells temes de gran interès i actualitat dirigits a un públic multidisciplinari on tenen cabuda tant professionals com estudiants de grau i postgrau.

Obrirà aquest apartat temàtic Prescripció d’Infermeria: acreditació per a la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús, que s’impartirà del 6 al 10 de juny en format en línia. El curs aborda una de les qüestions de més actualitat a Espanya a l’àmbit de la Infermeria, ja que la prescripció d’Infermeria de fàrmacs es troba actualment en plena transició, després de l’aprovació del Reial decret 1302/2018. Cal definir estàndards i requisits de formació per a l’acreditació d’infermers prescriptors, ja que no hi ha un marc de referència únic a nivell mundial que estableixi les pautes a seguir per part dels equips interprofessionals per realitzar una Cura Farmacològica òptima. L’objectiu fonamental és introduir els coneixements necessaris sobre indicació i dispensació de medicaments i productes sanitaris a Infermeria, d’acord amb la normativa espanyola.

També començarà el dilluns 6 de juny “Cuidar i cuidar-se amb sentit: actualització de l’atenció espiritual a la pràctica sociosanitària (Online. Del 6 al 17 de juny), amb l’objectiu d’actualitzar la formació dels professionals sociosanitaris en els principals coneixements de l’autocura i de l’atenció espiritual, per detectar les necessitats espirituals pròpies i alienes i intervenir-hi tenint un criteri adequat d’actuació.

El mes de juny continuarà amb dues propostes més: Els reptes d’una societat envellida: pensions, salut i benestar (Campus de Sant Vicent del Raspeig. Del 29 de juny al 1 de juliol) El canvi demogràfic que suposa l’envelliment de la població constitueix un dels grans reptes socials del S. XXI. Una bona salut i una pensió que cobreixin les necessitats mínimes són essencials per assolir un alt nivell de benestar, centrant-se aquest curs en l’estudi d’aquests aspectes. Durant el curs s’analitzarà com s’ha de dissenyar un sistema de pensions sostenible, així com un sistema sanitari d’alta qualitat, però quines polítiques públiques s’han d’articular per garantir una vida activa i assistida. I Les persones amb malaltia mental o discapacitat intel·lectual davant el Dret Penal: bases, problemes i alternatives (ICALI. Del 30 de juny a l’1 de juliol) que aborda la problemàtica des de les òptiques penal i penitenciària, però també processal, psiquiàtrica i polític- criminal. També examina les dificultats específiques que enfronten les persones amb malaltia mental o discapacitat intel·lectual quan entren en contacte amb les institucions penals. La presència de malalties psiquiàtriques als centres penitenciaris ordinaris, les dificultats per al seu tractament en aquests contextos, o el funcionament mateix dels centres psiquiàtrics penitenciaris

L’apartat de propostes estiuenques de Ciències de la Salut inclou tres cursos més per al mes de juliol: Els reptes mèdics del segle XXI (Campus de Sant Vicent del Raspeig. Del 13 al 15 de juliol) Es tractarà la repercussió de la COVID-19 a la investigació, l’assistència primària i el desenvolupament de fàrmacs; els nous tractaments farmacològics que es desenvolupen i que revolucionaran la terapèutica de patologies fins ara incurables com l’Alzheimer, el Parkinson o la retinosi pigmentària; el canvi conceptual que ha suposat el coneixement de la implicació del microbioma en patologies cròniques i incurables o les resistències als antibiòtics; l’altra gran amenaça per a la salut mundial; així com els reptes al tractament de la dona des d’una perspectiva de gènere. Un enfocament holístic de l’oncologia i el malalt oncològic (Seu Universitària de Cocentaina. Del 14 i 15 de juliol) Aquest curs tractarà les cinc dimensions bàsiques de tot enfocament holístic: aspecte cognitiu (l’origen de les malalties oncològiques i el seu diagnòstic, així com allò que un pacient oncològic ha de saber sobre la seva malaltia i el gran repte que té la Ciència d’aquest segle per desenvolupar l’oncologia i els tractaments); l’aspecte emocional (la humanització i emocionalitat al pacient oncològic); aspecte conductual (la gestió de l’estrès tant en el pacient oncològic com en els professionals sociosanitaris); l’aspecte sòcia (claus per potenciar les habilitats socials mitjançant una comunicació afectiva i efectiva); i l’aspecte físic (beneficis de l’activitat física i l’esport en el pacient oncològic).

I finalitzarà aquest apartat temàtic amb el curs Música i Salut (Seu Universitària de La Nucia. Del 4 al 7 de juliol) que oferirà una formació tant a nivell teòric com pràctic sobre els diferents recursos que ofereix la Musicoteràpia en els àmbits educatiu i sanitari. Es pretén donar a conèixer aspectes històrics, els diferents àmbits daplicació, mètodes, tècniques i exercicis pràctics per a la seva posterior utilització.

Informació i Foto: Univesitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: