La Universitat d’Alacant acull el primer trajecte d’un autobús alimentat per hidrogen verd

Fotowatio Renewable Ventures (FRV), part d’Abdul Latif Jameel Energy i un dels líders mundials d’energies renovables i la companyia de mobilitat alacantina Vectalia, han segellat un acord per a la integració de l’hidrogen verd com a combustible per a una part de la flota d’autobusos que presta el servei de transport públic a la província d’Alacant. El projecte, que aspira al finançament dels Fons Next Generation EU, és el primer que planteja la utilització a gran escala d’hidrogen verd com a combustible en l’estratègia de descarbonització de l’transport.

Per celebrar la posada en marxa d’aquesta iniciativa pionera, les dues companyies han celebrat un esdeveniment al campus de la Universitat d’Alacant (UA) que ha comptat amb la presència de la rectora de la Universitat, Amparo Navarro, i el conseller de Política Territorial , Obres Públiques i Mobilitat de la Comunitat Valenciana, Arcadi Espanya. A l’acte han acudit també un important nombre d’alcaldes i regidors de mobilitat de diversos municipis alacantins, representants d’altres empreses i professors de campus.

Durant l’esdeveniment, els assistents han tingut l’oportunitat de realitzar el primer trajecte de tota la Comunitat Valenciana amb un dels autobusos impulsats per hidrogen verd; el model H2.City Gold de CaetanoBus, el major fabricant d’autobusos de Portugal, que ha tingut la cortesia d’oferir el vehicle per a l’ocasió. L’autobús, emmarcat dins de l’aliança de FRV i Vectalia, ha completat un recorregut simbòlic dins de l’perímetre de campus de la Universitat d’Alacant.

En l’acte de presentació, Arcadi Espanya, conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha destacat “l’interès de la Comunitat Valenciana en el camí cap a la transició ecològica, concretament en matèria de descarbonització de la mobilitat, i en la creació d’un corredor verd “. El conseller ha volgut agrair, a més, “el compromís manifestat per FRV i Vectalia per desenvolupar un model de mobilitat cada vegada més responsable, sostenible i respectuosa amb el medi ambient”.

Per la seva banda Amparo Navarro, rectora de la UA, ha declarat: “Des de la Universitat d’Alacant ens sentim tremendament orgullosos de poder acollir un esdeveniment amb un significat simbòlic tan important per a la nostra comunitat autònoma. L’aliança entre FRV i Vectalia per a la integració de l’hidrogen verd en el transport públic ens situa davant d’una realitat en matèria de mobilitat sostenible que semblava una utopia tan sols uns pocs anys enrere i que, gràcies a la investigació, el desenvolupament i l’aposta per tecnologies netes, ens permet avui mirar amb esperança a el futur de la mobilitat “.

Felipe Hernández, director d’Enginyeria i de FRV-X de FRV, ha assenyalat que amb aquest projecte de la mà de Vectalia “tenim l’oportunitat d’unir la producció d’hidrogen verd amb la demanda existent que, confiem, s’ampliï progressivament en els propers anys per continuar en el camí de la tan necessària transició energètica que, des de FRV, tenim l’ambició de liderar a nivell global “.

Rubén Darío Urrestarazu, director d’Innovació i Projectes de Vectalia, ha volgut subratllar el caràcter “obert i integrador” de l’acord entre FRV i Vectalia; un projecte col·laboratiu que busca “incorporar noves aliances estratègiques amb organitzacions en l’avantguarda de la cadena de valor de l’H2 verd, des de la generació i producció fins als usos finals”. De fet, la iniciativa compta amb cartes d’adhesió dels rectors de les dues universitats, de les conselleries de Mobilitat i d’Innovació, de l’Ajuntament d’Alacant, de l’Autoritat Portuària, l’Institut Tecnològic de l’Energia, així com diverses empreses com les navilieres Baleària i Boluda.

El projecte presentat preveu la construcció d’una planta d’hidròlisi de 10 MW alimentada amb una planta fotovoltaica i una hidrogenera que permetrà el proveïment d’uns 80 autobusos, previstes en la primera fase. Gràcies a la tecnologia que tracciona la mobilitat amb aquest combustible net, els autobusos comptaran amb una autonomia de 400 km i cobriran rutes interurbanes entre Alacant i els municipis pròxims, evitant l’emissió de més de 75 tones de CO2 a l’atmosfera només en la fase inicial.

Sobre FRV

FRV, part d’Abdul Latif Jameel Energy, és una companyia líder mundial en el desenvolupament d’energia renovable. En línia amb la nostra ambició de seguir liderant la transició global cap a un futur energètic més sostenible, FRV ha passat de ser només un desenvolupador, a convertir-se en productor independent d’energia.

Tenim l’objectiu de ser la principal plataforma d’infraestructura i energia verda de el món.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: