La Unitat Pedagògica de l’Hospital Dr. Balmis impulsa aquest curs escolar les activitats esportives, culturals i tecnològiques

El secretari autonòmic de Sanitat, Francisco Ponce, ha visitat aquest dilluns la Unitat Pedagògica de l’Hospital General d’Alacant Doctor Balmis a l’inici del curs escolar 2023-2024.

En el transcurs de la visita, Francisco Ponce ha destacat que “el principal objectiu de la pedagogia hospitalària és garantir que els estudiants continuïn rebent una educació de qualitat durant la seva estada a l’hospital i garantir-ne el benestar emocional, de manera que no es vegin afectats negativament en el desenvolupament acadèmic, personal i social”.

A aquesta visita també hi han assistit les directores generals d’Innovació i Inclusió Educativa i de Formació Professional de la Conselleria d’Educació, María del Rosario Escrig i Marta Armendia, respectivament, així com el director territorial d’Educació a Alacant, Juan Antonio Castaño.

Per part seva, la directora general d’Inclusió de la Conselleria d’Educació, Charo Escrig, ha ressaltat la tasca que es realitza als hospitals. “Hi ha menors que no poden començar el curs a un centre escolar per diferents patologies. Percebre l’entorn hospitalari com un centre on poden estudiar i on se sentin recolzats i reforçats emocionalment és fonamental i per això la feina de les unitats pedagògiques és tan rellevant”, ha assenyalat.

En aquesta visita han pogut conèixer les principals línies estratègiques que la Unitat Pedagògica Hospitalària (UPH) té preparades per a aquest curs. Els seus docents estan elaborant projectes nous que giren al voltant de tres grans blocs: la cultura, l’esport i les noves tecnologies.

Precisament, l’Aula Hospitalària acollia aquest dilluns una activitat de contacontes en anglès, en el marc del conveni de col·laboració que manté amb la Regidoria de Cultura del consistori alacantí, la representant del qual, Nayma Beldjilali, ha visitat també la Unitat Pedagògica. Tots ells, acompanyats pel gerent del Departament de Salut Alacant-Hospital General, Francisco Soriano, i la directora d’Infermeria, María Remedios Yáñez.

Educació integral

“Des de l’aula fomentem l’educació integral, no només educativa, sinó també emocional i social, perquè els nostres alumnes, pacients pediàtrics ingressats o en tractament actiu no deixin de ser nens i adolescents i puguin tenir una vida tan completa com sigui possible malgrat la malaltia”, subratlla la coordinadora de la UPH, Marisa Ibáñez.

És per això que, com precisa Ibáñez, l’aula continua introduint projectes, principalment a les àrees esmentades. “En aquests moments estem a punt de fer el cinquè calendari solidari amb el Parc de Bombers de Sant Joan. És una activitat cultural i també de cohesió social, perquè suposa la implicació de les “Famílies de la UPH” i dels petits. Passarem un dia de convivència durant la sessió de fotos i ho fem per recaptar fons per a l’aula i també perquè els nens ho gaudeixen moltíssim, com ha estat així en les quatre edicions anteriors”.

La cultura seguirà present a l’aula de la mà de diferents entitats, entre elles la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant i el MARQ, a les quals se n’hi sumaran de noves enguany. La col·laboració “lúdico-recreativa” a través de diferents ONG com PayaSOSpital, Aspanion i associacions com Claus de Llibertat és fonamental també per dinamitzar les activitats a l’aula i ajuda els petits a trencar amb l’aïllament i la rutina.

Pel que fa a l’àmbit esportiu, “i seguint les recomanacions que ens fan els professionals sanitaris, amb els quals estem en contacte permanent, estem treballant en una iniciativa que donarem a conèixer properament, perquè els menors puguin realitzar activitat física adaptada a les seves necessitats i millorar així la seva salut mentre estan en tractament”, explica Jesús Soriano, un dels quatre docents de l’aula.

Així mateix, Soriano apunta que, gràcies a alguna experiència prèvia, “estem en procés d’incloure a la programació de l’aula tallers i activitats enfocades a les noves tecnologies, com poden ser la robòtica, la impressió 3D, etc., cosa que cada cop és més demanat pels nostres alumnes i les seves famílies”.

El dinamisme d’aquest equip de docents ha desembocat aquest any que la UPH fos el germen de la creació de l’Associació Charlie, entitat que contribueix amb diferents accions al benestar de menors amb càncer, fomentant específicament la investigació al voltant del Sarcoma d’Ewing, en honor de Carlos Sarriá, jove influencer i alumne de l’aula que va morir l’any passat. Així mateix, persegueix millorar l’estada dels nens ingressats, aportant millores a la dotació de mitjans tecnològics i educatius de l’aula.

29 anys de classes

La UPH, ubicada a la cinquena planta, està en funcionament des de fa 29 anys, per la qual cosa està a punt de complir les tres dècades de treball, i té per objectiu que els nens, nenes i adolescents amb malalties de llarga durada que no poden anar a la seva escola o institut tinguin l’oportunitat de continuar el curs des de l’hospital, incloent també a les seves activitats lúdiques i educatives els petits amb estades hospitalàries més reduïdes.

En aquest hospital és, a més, un lloc de trobada per a pares, mares i pacients, que s’acaba convertint en una segona família.

La UPH cobreix cada mes les necessitats educatives entre 150 i 200 nens i nenes, amb una mitjana superior als 20 alumnes diaris.

Les classes tenen lloc a l’aula hospitalària, a les habitacions dels petits que, per diferents motius, no en poden sortir i també a l’hospital de dia d’Oncologia Pediàtrica ia l’UCI. A més, quan les condicions climatològiques ho permeten, es desplacen al Parc Juanín, un espai recreatiu exterior que també es troba a la cinquena planta de l’Hospital i es converteix en una classe a l’aire lliure.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d