La Unitat d’Hospitalització a Domicili de la Plana compleix 15 anys

La Unitat d’Hospitalització a Domicili (UHD) de l’Hospital Universitari de la Plana de Vila-real compleix aquest mes de desembre 15 anys de funcionament. Durant aquest període, la capacitat assistencial de la unitat ha crescut fins a arribar als 13.128 ingressos, procedents majoritàriament de l’àmbit hospitalari, el que consolida aquest servei com una alternativa vàlida a l’hospitalització convencional.

Segons el balanç d’activitat, el 80,1% dels pacients ingressats a la Unitat d’Hospitalització a Domicili, provenen de serveis mèdics hospitalaris com Medicina Interna, Cirurgia i Urgències, mentre que el 19,9% restant, ingressen a la UHD per derivació dels facultatius d’Atenció Primària i dels centres sociosanitaris.

La major part dels pacients amb una indicació d’ingrés per a la UHD presenten malalties cròniques complexes o malalties avançades que requereixen cures pal·liatives. També hi ha un altre grup important de pacients, que són aquells que presenten un procés agut i no necessiten l’ingrés al centre hospitalari, i els pacients amb cures clíniques postquirúrgics.

Ocupació mitjana del 90%

La consolidació d’aquest servei i el coneixement del seu funcionament per part dels pacients i de les seves famílies han propiciat que la demanda d’ingrés a la UHD hagi anat creixent en els últims anys, fins a arribar a una ocupació mitjana anual que supera el 90% de seva capacitat total.

Al capdavant d’aquestes estadístiques es troba un equip de professionals sanitaris de la medicina i la infermeria, que cada dia recorren entre 50 i 60 quilòmetres per atendre els pacients en els seus domicilis. Així, la unitat està composta per un equip humà constituït per un coordinador mèdic, una supervisora ​​d’infermeria, dos metges assistencials, sis professionals d’infermeria i una auxiliar d’infermeria, permetent atendre en els seus domicilis fins a 40 pacients al dia, de dilluns a diumenge , els 365 dies de l’any. Per garantir l’adequada atenció del pacient, el personal de l’UHD disposa d’accés a la història clínica electrònica des de les tablets i d’una flota de nou vehicles per prestar aquest servei.

“D’aquesta manera, l’atenció de la UHD, proporciona a l’hospital 40 llits més al dia, amb les mateixes garanties clíniques que l’hospitalització convencional i, en si, el domicili, és el millor lloc terapèutic per als pacients i l’opció més desitjada per a aquests i les seves famílies “, ha comentat el doctor Javier Ortiz, coordinador mèdic.

Actualment, la Unitat d’Hospitalització a Domicili del Departament de Salut de la Plana ofereix cobertura presencial a més de 176.218 habitants repartits en nou poblacions: Vila-real, Onda, Betxí, Borriana, les Alqueries, Nules, Moncofa, la Vilavella i la Vall d’Uixó, el que suposa el 95,64% de la població total d’aquest departament. Quan va néixer, el desembre de l’any 2002, únicament tenia assignada les poblacions de Vila-real i Borriana, per la qual cosa el seu creixement assistencial en aquest període ha estat molt ampli.

“Les unitats d’hospitalització a domicili són una alternativa a l’hospitalització convencional que permet dispensar tractament i cures pròpies de l’hospital al domicili de la persona malalta, mantenint la qualitat assistencial i proporcionant una major comoditat al malalt i els seus familiars, així mateix contribueix a una utilització més eficient dels recursos sanitaris disponibles “, ha explicat el doctor Javier Ortiz i Kety Villan, supervisora ​​d’Infermeria.

La UHD evita desplaçaments a l’hospital

La Unitat d’Hospitalització a Domicili, a més d’assistir als pacients malalts ingressats a casa evita desplaçaments a l’hospital per a la realització de diverses tècniques. És el cas del ‘Programa de Sondes de Gastrostomia’ indicat en pacients amb disfàgia, demències molt evolucionades, altres malalties neurodegeneratives i aquelles que presenten tumors otorrinolaringològics. Amb l’aplicació d’aquest programa, en què també està implicat el Servei de Medicina Digestiva, s’aconsegueix disminuir el nombre de desplaçaments a l’hospital dels pacients per a la realització de les proves complementàries prèvies a la intervenció quirúrgica de col·locació de la sonda de gastrostomia .

Per la seva banda, també s’ha implantat el programa de suport transfusional domiciliari que, igualment, permet realitzar en el propi domicili del pacient la proves pertinents per valorar la indicació de suport transfusional i, si escau, realitzar la transfusió al domicili.

Amb tot això s’eviten desplaçaments a l’hospital, millorant el confort de pacient i familiars, optimitzant recursos en deixar llits disponibles per a pacients amb més facilitat per desplaçar-se i optimitzant els costos hospitalaris.

 

Informació i Foto: http://www.gva.es

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: