La Unitat de Baixa Visió de la FOM atén a 11 anys a 2.500 pacients amb un 80% d’èxit en rehabilitació

Informació i Foto; http://www.gva.es

La Unitat de Baixa Visió de FISABIO-Oftalmologia Mèdica (FOM), dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, compleix aquest mes de novembre 11 anys. En aquest temps, els seus especialistes han atès 2.500 pacients afectats per diverses patologies oculars, principalment degeneració macular associada a l’edat, retinopatia diabètica, miopia magna i malalties degeneratives de la retina, aconseguint un percentatge d’èxit en la rehabilitació d’un 80-85 %.

Un equip multidisciplinari format per un oftalmòleg, optometristes i personal tècnic de rehabilitació, tots especialitzats en Baixa Visió, conformen aquesta unitat, que és l’única multidisciplinària finançada pel Sistema Nacional de Salut a tot Espanya.

Mitjançant l’ús d’ajudes òptiques i no òptiques, i cada dia més amb el suport d’ajudes electròniques, aquests especialistes ajuden els pacients en l’assoliment dels objectius plantejats per millorar la seva qualitat de vida.

Els resultats són estimulants, ja que “entre el 80 i el 85% dels pacients atesos han assolit els objectius personals plantejats en la seva rehabilitació”, destaca el doctor Jesús Morales, metge oftalmòleg responsable de la Unitat de Baixa Visió de la FOM. Aquests objectius estan relacionats amb la incapacitat o dificultat extrema per a la lectura, l’ordinador, el mòbil, la costura, les tasques domèstiques o el desplaçament.

La pèrdua permanent de la visió normal requereix un període d’adaptació i una acceptació de la nova situació. Inicialment suposa la impossibilitat de realitzar les activitats habituals de la vida diària, començant per les necessitats més bàsiques, com la higiene i la neteja personal, fins a la realització de les tasques diàries ja siguin laborals o d’oci.
A llarg termini, la nova situació visual d’aquests pacients els impedeix una activitat laboral normal, mantenir relacions personals, la realització de viatges o la participació en activitats que requereixin una bona visió.

El recurs que els queda a aquests pacients és ser atesos en una Unitat de Baixa Visió per tornar a adquirir les habilitats perdudes. Per això, “animem als professionals de la salut” que els pacients amb baixa visió siguin derivats a unitats especialitzades com la nostra per a la seva rehabilitació visual, on “amb la il·lusió renovada seguim intentat que puguin tornar a fer aquelles tasques necessàries per a la seva vida diària “, assenyala el facultatiu.

prevalença

Un pacient amb baixa visió és aquella persona que no pateix ceguesa legal (veure menys de 0’100), però la agudesa visual és superior a 0,050 i inferior a 0,300 o té un camp visual inferior a 20 graus. És a dir, presenta entre el 5% i el 30% de la visió normal.

Segons l’OMS, la baixa visió afecta 21 persones per cada 1.000 habitants. Amb aquestes dades, a la Comunitat Valenciana es comptabilitza que podrien existir 105.343 persones afectades amb baixa visió.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: