La Unió Musical de Torrent inicia els actes del 50 Aniversari de la seua fundació homenatjant a Mariano Puig Yago

L’entitat ha organitzat més de 20 activitats que presentarà divendres que ve 27 de maig a les 20 hores en la seua seu a Torrent

Els actes arrancaran el 18 de juny amb el concert del 50 aniversari i la presentació d’un CD monogràfic dedicat a Mariano Puig Yago, director fundador

L’ampli programa, que es desenvoluparà fins a finals de 2023, inclou la participació de la banda simfònica en el Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València de l’any que ve

La Unió Musical de Torrent va nàixer al febrer de 1973 després de la fusió de la Banda de Música Patronat de la Joventut Obrera i l’Associació Musical La Clàssica de Torrent

La Unió Musical de Torrent es disposa a iniciar els actes de celebració del seu 50 aniversari que es commemora en 2023. Divendres que ve 27 de maig a les 20 hores, a la sala Mariano Puig Yago de la seua seu social a Torrent, tindrà lloc la presentació de les activitats programades per a celebrar les cinc dècades de trajectòria d’aquesta societat musical que va nàixer al febrer de 1973 fruit de la fusió entre la centenària Banda de Música “Patronat de la Joventut Obrera” i l’Associació Musical “La Clàssica” de Torrent.
El president de la Unió, José Plaza, i el director artístic, Frank de Vuyst, seran els encarregats d’explicar els detalls d’aquest cinquantenari que porta per lema “50 anys Fent música, fent unió”, i que posarà la figura de Mariano Puig Yago en el punt de partida “com a homenatge i agraïment a qui fóra el nostre mestre fundador i que va propiciar un gran impuls de partida, una tasca que, cinquanta anys després, no ha deixat de créixer i fructificar fins el que som ara, una gran societat musical que representa i defensa la cultura musical del nostre poble”, assegura Plaza.
El programa, que està compost per més de 20 activitats a desenvolupar fins a finals de 2023, s’iniciarà el dissabte 18 de juny amb el Concert del 50 aniversari a càrrec de la Banda Simfònica dirigida pel seu titular des de 2014 Frank de Vuyst. En aquest concert, a més, es presentarà un CD gravat expressament per a aquesta ocasió i integrat per composicions del mestre Mariano Puig Yago, autor de més de 70 pasdobles, entre ells alguns tan coneguts com Ateneo Musical o Levante. L’enregistrament ha suposat una ingent labor de recuperació de peces oblidades del compositor torrentí amb l’objectiu de “fer justícia amb la música de

Mariano Puig; restaurar els materials que eren incomplets i posar-los de nou a la disposició de les nostres bandes de música”, com explica Frank de Vuyst.
Aquest concert serà el tret d’eixida a una intensa temporada en la qual se succeiran festivals, concerts, activitats formatives, etc. i que al juliol de 2023 inclourà la participació de la banda simfònica en el Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València, a celebrar en el Palau de les Arts en una data encara per determinar. Per a aquesta cita musical l’entitat ja ha encarregat un pasdoble i l’obra lliure a dos compositors valencians: Francisco José Martínez Gallego i José Suñer, respectivament.
La programació que ara comença estarà jalonada d’activitats en les quals es posarà en valor l’activitat de les diferents unitats artístiques que conformen la Unió i que són, a més de la Banda Simfònica, la Banda i l’Orquestra d’Iniciació, la Banda Juvenil, l’Orquestra Simfònica, la Coral Jove, la Coral Polifònica i la Big band, així com un quartet de saxos, un quintet de clarinets, un grup de metalls i un grup de percussió que desenvolupen una intensa activitat concertística al llarg de l’any.
El XXII Festival Coral (25 de juny), la participació en Torrent a dos bandes (23 de juliol), el Festival de Jazz de Torrent amb el saxofonista Kiko Berenguer (24 de juliol), el concert d’Antologia de la Sarsuela a càrrec de l’orquestra i el cor de la UMT (26 de juliol), el FORUMT (juliol), la XLV Setmana Musical (novembre) així com una exposició commemorativa i l’edició del llibre “50 anys de vida de la UMT” són alguns dels actes previstos dels quals l’entitat informarà puntualment
50 anys d’història
La Banda Simfònica Unió Musical de Torrent és una banda jove. La seua fundació data de febrer de 1973 quan es van fusionar la centenària Banda de Música “Patronat de la Joventut Obrera” i l’Associació Musical “La Clàssica” de Torrent. Va ser el seu Director-Fundador Mariano Puig Yago. Després de la seua defunció, a l’octubre de 1978, es va fer càrrec de la direcció Enrique Andreu Romero.
Al setembre de 1981 es contracta com a Director a Francisco Idilio Gimeno Martínez i en octubre de 1996 es va fer càrrec de la Banda Manuel Enguídanos Cotanda.
Després de la seua defunció, al març de 2011 es va fer càrrec de la direcció José María Ortí Soriano. Des de març de 2014 Frank de Vuyst és el Director Titular i Director Artístic.
Són ja famoses les Setmanes Musicals que organitza aquesta Societat anualment amb motiu de la festivitat de la Patrona de la Música, Santa Cecilia, havent actuat en elles els millors concertistes actuals i grups de cambra d’Espanya i internacionals.
Actualment aquesta Societat compta, a més d’amb la Banda Simfònica, amb una Banda d’Iniciació, Banda Juvenil, Orquestra d’Iniciació, Orquestra Simfònica, Coral Jove, Coral

Polifònica, Big band, així com amb un quartet de saxos, quintet de clarinets, grup de metalls i grup de percussió que realitzen nombroses actuacions.
La inquietud de la Unió Musical de Torrent per la música i l’ensenyament li va portar a organitzar un curs d’estiu, pioner a Espanya, que en 2022 amb el nom de “FORUMT d’Interpretació i Perfeccionament Musical Ciutat de Torrent” celebrarà la seua XXXIX edició.
En 2015 la banda simfònica va obtenir el Primer Premi i Menció d’Honor en el Certamen Internacional Vila d’Altea. Des de l’any 1991 participa en la Secció d’Honor del Certamen Internacional de Bandes de Música de València, havent obtingut sis primers premis.

 

 

Informació i Foto: Cristina Quilez Comunicación

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: