LA UNIÓ denuncia que Agroseguro i ENESA poden “carregar-se” l’assegurança de cirera este pròxim dijous 26 d’Octubre

La Unió Llauradora rebutja les propostes que plantejarà Agroseguro per a l’assegurança de cirera este pròxim dijous 26 d’octubre en el Grup de Normativa perquè, de tirar avant, expulsarà de la línia als professionals i als llauradors de la Comunitat Valenciana que més el necessiten i just quan més problemes tenen amb els sinistres meteorològics.

Este dijous es reuneix el Grup de Normativa de la Comissió General de ENESA que debatrà la proposta de Agroseguro per a l’assegurança de cirera del Pla 2024. Les mesures proposades passen per eliminar el risc de gelada en el mòdul P, que només es garantiria junt el mal quallat en els mòduls 1 i 2, i restringir la possibilitat de contractar el risc de pluja només per explotació, en lloc de per parcel·la com fins ara. A més, es retallarien les opcions de contractació als assegurats que tinguen un historial de mals resultats, tant en pluja com en gelada i resta d’adversitats. Als primers se’ls aplicaria un límit màxim de danys a nivell de parcel·la del 50% o 60%, amb una franquícia del 30%; mentre que als segons es limitaria la contractació al garantit del 50% o directament no se’ls permetria contractar el risc de gelada i resta d’adversitats climàtiques.

Estes propostes, que afectarien més d’un terç dels actuals subscriptors de l’assegurança de cirera, representarien que en cas de sinistre greu no cobrarien cap indemnització i si el mal arribara al 100% no se’ls compensaria més d’un 20%. “En eixes condicions, i amb una assegurança que, a més, és cara, no assegurarà ningú i serà una altra línia que es carregaran just quan el canvi climàtic provoca cada vegada més sinistres en les nostres explotacions”, avisen des de LA UNIÓ.

L’assegurança de cirera va arribar a comptar a mitjan anys 90 amb una bossa d’entre 6.000 i 7.000 subscriptors i en l’actualitat a penes sobrepassen els 1.000 que no arriben ni a cobrir la quarta part de la superfície plantada de cirerers a Espanya. Bona part de la caiguda en la contractació s’ha produït en la Comunitat Valenciana, on enguany ja ha patit un descens del 9% dels assegurats, del 13% de la producció assegurada i més que important del 25% en superfície assegurada.

Si bé és cert que la sinistralitat de la línia és elevada en els riscos de gelada i pluja, és just per això que s’han de buscar solucions a estos sinistres i no retallades on es deixen sense cobertura davant estes inclemències meteorològiques que en cap moment estan en mans de poder ser controlades pels llauradors.

L’organització ja va expressar el seu rebuig a estes mesures en el Grup de Treball de ENESA celebrat el passat 18 d’octubre. “Agroseguro vol expulsar de l’assegurança agrària als qui més el necessiten i els principals perjudicats d’estes mesures són els professionals del camp que viuen fonamentalment del treball en la seua explotació”, critiquen des de LA UNIÓ. El preocupant per a l’organització és que esta tendència es produeix també en altres línies, la qual cosa està despullant a l’assegurança agrària del paper protector de les rendes agràries amb el qual va nàixer. La situació va quedar confirmada -segons LA UNIÓ- en el Congrés internacional de ENESA celebrat a Jerez a principis d’este mes, on va quedar clar que els plans de l’actual ministre d’Agricultura en funcions, Luis Planas, passen per deixar al marge de l’assegurança agrària episodis extraordinaris vinculats al canvi climàtic, que haurien de ser coberts per altres mecanismes de gestió de riscos, encara que sense deixar clar quals haurien de ser.

“Ens volen portar un sistema d’assegurances agràries acanyat, que requerisca pocs diners de les administracions i siga un negoci per a Agroseguro S.A. i el pool d’asseguradores”, critica LA UNIÓ, que, com a reacció, a esta deriva ha elaborat un document de propostes per a rescatar l’assegurança agrària per als llauradors i ramaders, i en el qual proposa, entre altres qüestions, que s’incrementen les subvencions a la contractació i que hi haja per part de ENESA una labor real de fiscalització sobre la gestió de Agroseguro.

Informació i Foto: La Unió Llauradora i Ramadera

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d