La UA lliura els premis ua: emprèn a treballs de fi de grau, màster i tesis que aposten per models de negoci innovadors

La Universitat d’Alacant ha acollit avui el lliurament de premis ua: emprèn a treballs de fi de grau (TFG), treballs de fi de màster (TFM) i tesis doctorals que puguin ser la base d’un projecte empresarial innovador. En la modalitat de TFG ha estat premiada amb 600 euros “Veelu”, una aplicació mòbil per planificar viatges en grup presentada per Esther Navarro, graduada en Enginyeria Multimèdia. L’alumna de l’Màster en Biotecnologia per a la Salut i la Sostenibilitat Ángela María Díaz ha estat la premiada, en la modalitat de TFM amb 900 euros, pel seu treball centrat en el diagnòstic genètic en reproducció assistida: el sistema KIR / HLA-C. Finalment, en la modalitat de tesi doctoral, i amb un premi de 1.500 euros, s’ha premiat “Plastics Recycling: new challenges in the age of the Circular Economy” realitzat per Oksana Horodytska, doctora en Enginyeria Química.

L’acte, celebrat aquest matí amb aforament reduït a la Sala Multimèdia de l’Edifici de Rectorat, ha estat presidit per la rectora de la UA Amparo Navarro, al costat de la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, Mª Jesús Pastor, i la vicerectora de estudiants i Ocupabilitat Rosario Ferrer. El director de l’Secretariat de Transferència de Coneixement, José Luis Todolí, ha estat l’encarregat de donar lectura a l’acta de concessió de premis.

Navarro ha felicitat les tres premiades i ha destacat que “no hi ha èxit més d’acabar una etapa acadèmica amb un reconeixement d’aquest tipus”. A més, ha destacat l’important paper de seguiment i mentorització que fan els tutors i directors dels treballs de grau, màster i tesis doctorals. Finalment, ha recordat que el programa institucional ua: emprèn va sorgir en 2014 tant per afavorir l’ocupabilitat d’estudiants i titulats a través de la cultura de l’emprenedoria, com per transferir els descobriments gestats en la UA a la societat. “Espero que les vostres idees arribin amb èxit a la pràctica”, ha finalitzat la rectora dirigint-se a les premiades.

Per la seva banda, les vicerectores María Jesús Pastor i Rosario Ferrer han volgut destacar la qualitat i excel·lència de les propostes presentades. “Volem animar a tota la comunitat universitària a seguir desenvolupant aquest tipus de propostes innovadores sabent que comptaran amb el suport institucional per a la seva valoració, planificació i execució”, han afegit. En aquest sentit, han recordat que ja està oberta la propera convocatòria dels Premis Impuls 2021 a iniciatives empresarials innovadores.

treballs premiats

Esther_Navarro

App viatges: “Veelu” és una aplicació mòbil híbrida, tant per Android com per a iPhone, que serveix per planificar viatges de forma col·laborativa. Avui dia, cada vegada és més comú que la gent gestioni les seves escapades des de zero, sense delegar aquesta tasca a agències especialitzades. Gràcies a “Veelu”, els usuaris poden planejar amb una sola aplicació les activitats que realitzaran durant un viatge, anotar llistes de tasques i tenir un control de les despeses que van tenint. A més d’aquestes eines, l’app permet als participants escriure els seus pensaments i experiències mitjançant entrades de diari, així com compartir fotografies, documents i altres arxius multimèdia. Segons explica la seva creadora, Esther Navarro, l’avantatge de “Veelu” és que sincronitza les dades en temps real entre tots els participants d’un grup i que ofereix totes les seves eines de forma totalment gratuïta, sense necessitat d’anuncis molestos ni posant de pagament les funcionalitats més bàsiques.

Angela_María_DiazDiagnóstico genètic: La prevalença mundial d’infertilitat s’estima entre un 3,5 i un 16,7%, i en molts dels casos no pot identificar-se el motiu. “Tot i que ja hi ha empreses que es dediquen a el diagnòstic genètic aplicat a la infertilitat, entre un 30-50% dels embrions implantats són avortats espontàniament. Un punt clau podria estar en el sistema immunitari matern, ja que, d’alguna manera, per aconseguir un embaràs reeixit cal trobar una manera de tolerar a l’embrió (que no deixa de ser un agent estrany per al cos de la dona) “, assenyala Ángela María Díaz en el seu treball. El test desenvolupat en la seva TFM consisteix en la realització d’un estudi de genotipat KIR / HLA-C per esbrinar si tenen o no una bona compatibilitat. Això permetrà trobar la causa de possibles avortaments de repetició i errors en la implantació, prevenir possibles complicacions durant l’embaràs o, fins i tot, l’elecció d’un donant compatible amb la futura mare. Aquest estudi, en combinació amb el diagnòstic genètic preimplantacional ja existent, pot augmentar la taxa d’implantació embrionària i en definitiva aconseguir un embaràs reeixit.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: