La UA lidera un projecte europeu per impulsar l’adquisició d’habilitats de comunicació en professionals sanitaris

La qualitat assistencial d’un sistema sanitari no només depèn de les seves capacitats tècniques, sinó que ve de la mà d’altres factors més importants com és el tracte cap al pacient. En aquest sentit, des de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d’Alacant estan treballant, al costat d’altres entitats d’Eslovènia, Alemanya i Múrcia, en el projecte europeu Healthcomm Simulator (Gamified virtual simulation for the Adquisition of communication skills by healthcare professional ) per millorar les habilitats de comunicació en professionals sanitaris.

En concret, Healthcomm Simulator persegueix impulsar l’adquisició de competències transversals i bàsiques, concretament a la comunicació dels futurs professionals sanitaris de diferents titulacions universitàries, gràcies a una eina pedagògica innovadora. Basada en un entorn virtual de simulació capaç d’aportar informació en temps real, l’eina inclourà diferents escenaris sanitaris amb diferents perfils per entrenar múltiples habilitats de comunicació en l’àmbit sanitari.

“Els canvis socials que s’han produït en els últims temps en la societat en general i, de manera concreta, a la sanitat, assenyalen la necessitat que els sistemes de salut ofereixin als seus usuaris una atenció de qualitat centrada en la persona. Això implica, entre altres característiques, que els professionals dirigeixin esforços cap a un tracte respectuós i responsable en la seva relació amb la persona o que tinguin en compte la participació de l’usuari en la presa de decisions “, explica la coordinadora d’el projecte Silvia Escribano, de el Departament d’Infermeria de la UA.

Tot i això, continua predominant el model biomèdic, on es prioritza la tecnificació davant el factor humà i les relacions. Els professionals sanitaris són cada vegada més competents en habilitats tècniques mentre que la seva capacitació i formació en habilitats no tècniques (com la comunicació), són rarament entrenades i adquirides. No obstant això, manté la investigadora de la UA, “són considerades com un dels factors més importants de la qualitat assistencial claus en l’avaluació de resultats de salut, com en l’adherència a el tractament, la satisfacció de l’usuari, i fins i tot sobre l’impacte econòmic, reduint l’estada hospitalària “.

A la imatge, Facultat Ciències de la Salut de la UA.

prioritats

L’adquisició i el desenvolupament de competències transversals, especialment en la comunicació, són destacades pels principals fòrums mundials i europeus d’educació i treball, com a prioritats a tenir en compte per atendre les actuals i futures demandes de la societat en el seu conjunt. Actualment, explica Silvia Escribano, “les habilitats de comunicació amb el personal sanitari suposen un element clau per a la implementació de el nou paradigma assistencial d’atenció centrada en la persona”. En la formació dels professionals sanitaris, aquestes competències són considerades com un aspecte crucial per a l’adequat desenvolupament professional capaç de fer front a les noves demandes assistencials, però troben, però, nombroses limitacions per al seu adequat entrenament.

“Per a l’adquisició d’aquestes habilitats l’experiència clínica no és suficient, sinó que cal un entrenament específic regular que permeti la seva adquisició. Cal la implementació de noves estratègies, metodologies, així com sistemes d’avaluació que permetin capacitar als nostres estudiants i professionals sanitaris en els nivells més elevats de qualitat professional, tenint impacte directe sobre la qualitat dels serveis sanitaris, de la salut dels pacients i de la població “, insisteix Escribano.

En aquest sentit, el projecte Healthcomm Simulator, basat en una eina d’entorn sanitari virtual, suposa una maximització de l’eficàcia en l’accés, els costos i en els resultats d’aprenentatge, a l’facilitar la seva implementació des d’una perspectiva autònoma i flexible, superant les barreres físiques i temporals. “Disposar d’aquest nou recurs digital d’aprenentatge possibilitarà potenciar les competències transversals incloses en el currículum formatiu dels professionals sanitaris des d’un marc dinàmic i creatiu, suposant un enfocament completament innovador que proporciona una eina digital d’ús obert, escalable i ampliable a més àmbits i continguts “, explica la coordinadora d’el projecte.

Emmarcat en el programa europeu Erasmus + Strategic Partnership i amb una durada de tres anys, fins a abril de 2023, Healthcomm Simulator compta amb Silvia Escribano, Rocío Julià, Maria José Cabañero, Manuel Fernández, Sofia García i Miguel Richart de la Facultat de Ciències de la salut de la UA, al costat d’experts de la Facultat de Ciències de la salut “Angela Boskin” (Eslovènia), l’institut alemany ISOB, i l’associació Enginy Labs de Múrcia.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: