La taxa de supervivència de les persones amb melanoma és superior al 90% en cas de diagnòstic precoç

El melanoma cutani és un dels càncers de pell més agressius, encara que la taxa de supervivència és elevada. De fet, a la Comunitat Valenciana la taxa de supervivència és superior al 90% amb un diagnòstic precoç.

Per això, amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Melanoma el 23 de maig, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ressalta la importància de la prevenció (identificació i factors de risc) i la detecció precoç per disminuir-ne la incidència i mortalitat.

Des de Sanitat, a través de la direcció general de Salut Pública i Addiccions, es duen a terme campanyes informatives per conscienciar la població sobre la importància de protegir la pell i tenir precaució davant de l’exposició al sol per tal de prevenir el melanoma.

Aquestes campanyes es difonen a centres sanitaris i, des de l’any passat, també a través dels ajuntaments, a piscines i poliesportius municipals, així com a campaments d’estiu, cooperatives agrícoles i de pesca, entre altres zones.

Es tracta de zones molt freqüentades a l’estiu pels ciutadans, i on hi ha una major exposició al sol, per la qual cosa cal conscienciar la població sobre la importància de prendre mesures preventives.

Campanya Protegeix-te del Sol ‘Acostuma a mirar la teva pell’

El factor de risc principal per a l’aparició del melanoma és l’exposició a la radiació ultraviolada, tant natural com artificial. Per això, la campanya informativa Protegeix-te del Sol ‘Acostuma a mirar la teva pell’ pretén conscienciar sobre els riscos de l’exposició al sol o als raigs UVA.

A través d’aquesta campanya, Sanitat recorda la importància de no exposar-se al sol en horari de 12.00 a 17.00 hores durant l’estiu, protegir la pell amb factor solar 30 o més i protegir el cap amb gorra o el cos amb samarreta durant les activitats esportives. Així mateix, informa sobre la importància de l’autoexploració de la pell per a una detecció precoç del melanoma.

Incidència, mortalitat i supervivència

Segons les darreres dades de Sanitat, el melanoma representa el 2% de tots els càncers (486 de 20.395 casos nous de càncer). Per a tots dos sexes, la taxa d’incidència de melanoma a la Comunitat Valenciana se situa en 9,3 casos per cada 100.000 habitants.

A més, és una malaltia que afecta més els homes (56% dels casos) que no pas les dones (44%). L’edat mitjana al diagnòstic és de 61 anys a les dones i 64 als homes. Les taxes d’incidència augmenten amb l’edat, però són lleugerament més grans en les dones fins a 50-54 anys. A partir dels 55 anys, les taxes són més grans i augmenten en els homes, sobretot a partir dels 75 anys.

Per províncies, la taxa d’incidència és de 13,3 per 100.000 casos nous als homes d’Alacant, 10,8 a València i 8,5 a Castelló. A les dones, les taxes són de 8,6 per 100.000 casos nous a Alacant, 6,9 a València i 8,4 a Castelló.

La taxa de mortalitat és dues vegades més gran en els homes (3,4 per 100.000) que en les dones (1,6) de la Comunitat Valenciana i augmenten amb l’edat en ambdós sexes, i són superiors en els homes més grans de 65 anys respecte a les dones de la mateixa edat.

Es tracta del càncer de pell més greu a causa del seu alt potencial de metàstasi. D’aquesta manera, la supervivència en tumors locals és del 92%, empitjora amb l’extensió regional fins al 72% i disminueix fins al 17% al càncer metastàtic.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: