La segona Marató d’Arquitectura Circular de l’UJI premia les millors propostes per a la modernització del Mercat de Sant Antoni de Castelló

La Càtedra d’Arquitectura Circular de la Universitat Jaume I ha celebrat la segona edició de la Marató d’Arquitectura Circular, un concurs que ha reunit estudiantat de secundària i universitari i també a professionals del sector per a fomentar la comprensió i difusió dels conceptes de sostenibilitat i circularitat en l’àmbit de l’arquitectura.

Durant dos dies, els participants, en equips de cinc persones, han explorat solucions creatives i han aplicat els seus coneixements de disseny arquitectònic sostenible als reptes proposats, que en aquesta edició s’han centrat en la modernització i regeneració del Mercat de Sant Antoni de Castelló. Concretament, els equips s’han enfrontat a tres reptes: la rehabilitació circular, la industrialització i digitalització, i la desconstrucció del Mercat.

En la primera sessió, s’han realitzat diferents xarrades preparatòries, així com tallers per a fomentar el treball en equip i la creativitat. La segona jornada s’ha iniciat amb una visita al Mercat en la qual els comerciants han comentat la història, funcionament i necessitats d’aquest espai. Després de la visita, els equips han treballat en l’elaboració de les propostes, en les quals s’han plantejat diferents solucions per a la modernització del Mercat amb la incorporació de nous usos com ara la restauració i oci; espais de cotreball, que permetrien una major obertura del mercat a la societat, així com la digitalització d’aquest amb la implantació de sistemes de comerç electrònic o visites virtuals de l’edifici.

En relació amb la materialització de les propostes, cal destacar l’obertura d’alguna de les façanes mitjançant grans finestrals i la conversió en zona de vianants dels carrers de l’entorn. També s’ha plantejat la creació d’una coberta enjardinada o l’increment del volum de l’edifici per a albergar nous usos. Totes les solucions contemplen l’aprofitament dels materials existents, així com la utilització de materials reciclats i sistemes constructius que en el futur facilitaran les labors de desmuntatge i rehabilitació.

Per a finalitzar la jornada, s’han atorgat els premis a les millors propostes per tal de reconèixer la creativitat i l’esforç dels participants. Així mateix, l’esdeveniment no sols ha proporcionat als participants l’oportunitat d’aprendre i aplicar conceptes d’economia circular en l’arquitectura, sinó que també els ha inspirat a orientar el seu desenvolupament personal i professional cap a la construcció sostenible i circular.

L’esdeveniment ha comptat amb el suport de la Generalitat Valenciana, així com de diferents empreses sensibilitzades amb la temàtica: IB10, ATYCO, Noulas Resevi, MAGMA Gestión Medioambiental, Grupo Ravi, Excavaciones Prades, i els col·legis d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics i el d’Arquitectes de Castelló.

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: