La Residència Artística Open Call Nodus de les Coves de Vinromà conclou amb resultats positius després d’una setmana de convivència i intercanvi cultural
Els músics participants a la Residència Artística Open Call Nodus 2022 s’acomiaden de les Coves de Vinromà després d’una setmana d’estada artística i formativa, en què han après nous llenguatges musicals i han conegut l’entorn rural de l’interior de Castelló. Joves talents de 19 països com Mèxic, els Estats Units, Israel, Colòmbia, Polònia o Corea, entre altres procedències, s’han embarcat en aquest projecte impulsat per la Fundació Caixa Castello i l’Ajuntament de la localitat orientat a facilitar un marc de desenvolupament i innovació capaç de crear nou repertori de música contemporània.
Després d´una setmana d´estada a les Coves de Vinromà, l´experiència ha finalitzat amb uns resultats molt positius per a tothom. Els músics han experimentat amb composicions realment innovadores juntament amb els professors David Moliner i Carlos Tena i el municipi ha vist com la cultura pot ser un motor dinamitzador de l’economia local. En aquest sentit, les cases rurals, els comerços, el servei de taxi i els bars i restaurants han rebut aquests dies la visita de compositors desitjosos d’aprendre i conèixer un nou estil de vida.
Els formatges, el vi, la sagnia o la paella són alguns dels productes que han degustat durant aquesta setmana, en què han establert llaços d’unió amb els veïns i les veïnes del municipi. Per a Brandon, compositor de Rotterdam, “els veïns de Les Coves són molt acollidors i ha estat una sorpresa trobar-me un poble envoltat de muntanyes amb carrers plens de pujades i baixades, tan diferent del paisatge del meu país”.
“L’experiència ha estat molt gratificant, els professors són músics excel·lents i n’he pogut aprendre molt. És molt emocionant que ells interpretin les meves peces musicals“, ha destacat Marco Infantino, compositor italià.
Encara més, alguns han manifestat la seva intenció de tornar al municipi. “Vull tornar a les Coves de Vinromà amb la meva família, m’he enamorat de la calma i el silenci que es respira als carrers”, ha afegit Dorothy Hindman, participant de Miami.
Aquesta Residència Artística ha culminat amb el concert de música contemporània que David Moliner i Carlos Tena han ofert a l’Església del municipi, un esdeveniment molt emotiu per a tots els participants, que han compost les peces per a percussió i saxofon que David Moliner i Carlos Tena han interpretat. A l’acte també hi ha assistit l’alcaldessa de la població, Mònica Nos, el gerent i el gestor cultural de la Fundació Caixa Castelló, Leopoldo Monfort i Alfredo Llopico, i la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I, Carmen Lázaro, a més d’un nombrós públic format pels veïns i veïnes.
“Aquest punt de connexió entre països i cultures diferents que ha propiciat aquesta estada artística ha obert noves relacions de continuïtat entre el nostre municipi i els músics de tot el món que han participat en aquesta proposta. La nostra valoració és molt positiva, ja que ha demostrat que la cultura pot generar un impacte molt positiu en el turisme i l’economia local d’entorns rurals com el nostre”, ha explicat l’alcaldessa de la localitat, Mònica Nos.
Programa de les peces compostes i interpretades al concert.
Dorothy E. Hindman, Estats Units. Study for Untitled 6
Marc Infantí, Itàlia. Bricks
Tzòfia Dovguiauuuuo, Polònia. Giviaungchnoshch
Davide Wang, Itàlia. Studio sulla decostruzione di un’immágine
Ginuk Yooon, Franco Coreà. Pla à vol de corb, poème nª 7
Fran Barajas, Hispano Veneçolà. Cant
Hovik Sardaryan, Armènia. Corn
Hed Bahack, Israel. Al legro rítmic é riekellánt
Informació i Foto: Fundació Caixa Castelló