La nova plaça Major d’Almassora referent valencià de patrimoni i mobilitat

L’alcaldessa d’Almassora, Merche Galí, acompanyada per la regidora d’Urbanisme, Carmina Martinavarro, i els tècnics de l’àrea, ha rebut aquest matí el segon guardó en la VII Edició dels premis de la Setmana Europea de la Mobilitat celebrats en el Museu de Belles arts Sant Pio V de València amb motiu de la reforma de la plaça Major de la Vila i adjacents. La Conselleria d’Obres Públiques i Mobilitat ha destacat la remodelació en l’enclavament històric del municipi com un referent de patrimoni i accessibilitat.

Almassora és l’únic municipi de la seua grandària guardonada a la província de Castelló, la seua candidatura es recollia al costat de la d’altres 18 ajuntaments d’entre 20.000 i 50.000 habitants de la Comunitat Valenciana. El jurat ha valorat la conversió en zona de vianants del centre històric i la posada en valor dels arcs de la plaça Major, així com la millora de l’accessibilitat gràcies a l’eliminació de les vorades, el cessament dels sorolls procedents del trànsit per a facilitar el descans i la cessió d’espais públics al gaudi del veïnat.

La consellera de Mobilitat, Rebeca Torró, ha destacat que “aquesta any ha sigut l’edició amb més candidatures registrades amb un total de 44 projectes, Castelló, malgrat ser la província amb menys habitants, ha presentat 11 accions municipals”. “La meitat de totes les candidatures estan enfocades a la recuperació d’espais per al vianant, com és el cas d’Almassora”, ha afirmat Torró.

La Vila, catalogada com a Bé d’Interés Cultural (BIC), és el primer barri d’Almassora que se sotmet a una conversió en zona de vianants integral, una iniciativa sorgida del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible després d’un llarg procés de participació ciutadana. La fase que correspon a la remodelació de la plaça Major i el seu entorn, executada per la signatura castellonenca Grup Ravi, ha afectat 2.187 metres quadrats amb un pressupost de 430.559,04 euros.

El seu tancament al trànsit és una reivindicació històrica de les persones residents que va començar a materialitzar-se arran de la consecució de fons FEDER de la Unió Europea per part de l’Ajuntament d’Almassora. La transformació ha inclòs: paviment de pedra a un únic nivell per a eliminar vorades i generar amplitud, retolació sobre el paviment per a informar d’edificis catalogats i interés arqueològic, nova xarxa de drenatge d’aigües pluvials i de subministrament d’aigua potable, canalització de xarxa elèctrica i nova senyalització viària, entre altres.

Finalment, Galí i Martinavarro han recollit el premi al costat dels tècnics municipals encarregats del projecte, Amadeo Montesinos i Ángel Motos. La remodelació cedeix el protagonisme als pòrtics, únics en la població, enfront de la pantalla visual que creaven fins hui els vehicles aparcats i que aposta també per la reducció del consum energètic. No en va, Almassora va elegir la Vila com el primer barri en el qual instal·lar leds, que hui ja funcionen amb normalitat en la resta de districtes.

Informació i Foto: Ajuntament d’Almassora

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: