La nova exposició del MUBAG treu a la llum obres inèdites de la col·lecció artística de la Diputació d’Alacant

El Museu de Belles Arts Gravina presenta demà una nova exposició per posar en valor onze obres, majoritàriament inèdites, dels fons de la Diputació d’Alacant. La mostra està comissariada per les tècniques de centre María José Gadea i Maria Gazabat, i pel director tècnic de l’Mubag, Jorge A. Soler.

Sota el títol ‘A estudi. Peces per a nous discursos ‘, la proposta està formada per peces fruit d’adquisicions, donacions i dipòsits que han configurat al llarg de la seva història la col·lecció de la institució provincial i que es van a valorar per a incloure tant en els discursos actuals expositius com en els propers que està projectant el Museu. A més, la difusió de el projecte es completarà amb publicacions, entrevistes i vídeos a les diferents xarxes socials i pàgina web de l’Mubag.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha explicat que “la novetat per a aquesta Setmana Santa és aquesta mostra amb la qual des del MUBAG pretenem donar a conèixer com es treballa en un museu a l’estudi i la catalogació de les obres i en la restauració i conservació abans de la seva incorporació en una exposició. Aquestes tasques, que normalment es realitzen de portes endins, ara podran ser vistes pel públic en directe, observant com s’amplia la informació d’una peça i fins i tot com es restauren algunes d’elles “.

dipòsits

De el conjunt, els primers a ingressar a la col·lecció van ser els dipòsits realitzats per la Direcció General de Belles Arts en 1932 amb obra procedent de l’antic Museu d’Art Modern, avui Museu Nacional d’el Prat, per ornamentar el Palau Provincial amb motiu de la inauguració. D’aquest lliurament s’inclou Nàufrags de Joaquín Bàrbara i Balza, Presentació de Dorotea al Quixot de Pedro González Bolívar i ¡Desgraciada! de José Soriano Fort, peça que ha format part de la recent exposició temporal “Convidades. Fragments sobre dones, ideologia i arts plàstiques a Espanya (1833-1931) “del Museu deL Prat.

Així mateix, cal destacar una peça singular sobre l’evolució de l’vestit masculí realitzada amb la tècnica de l’collage per Xavier Soler, per a la decoració de la botiga de roba Benavent, que es podrà veure per primera vegada en un museu.

Donacions

Entre les donacions es troba Judith, d’autoria desconeguda i donada en 1970 per Rafael Beltrán de la Clau en homenatge al seu pare Beltrán Ausó. Altres obres que s’estan catalogant són Muntanyes d’Oriola de el músic i pintor Rafael Botí Gaitán, donada pel seu fill Rafael Botí Torres, el 2020, i Col·loqui a la finestra de Juan Navarro Ramón, donada per Javier Barri Navarro.

adquisicions

El 1860 la Diputació va iniciar la compra d’obres a la primera Exposició Provincial celebrada a Alacant i des de llavors ha continuat la seva tasca de mecenatge en diferents concursos. D’aquell any és La pregària de Luis Roldán, guanyador llavors de la medalla d’or en la secció de Belles Arts. Altres certàmens rellevants van ser les convocatòries d’Arts Plàstiques, iniciades a la dècada dels 70 i a les quals pertany l’obra Nu adquirida a la Paula Vicenti.

Al llarg de el temps, l’interès de la Diputació i de l’Mubag, ha estat encaminat a completar la carrera artística d’artistes rellevants, com Emilio Varela. El 2013 es va adquirir el primer retrat que li va fer a la seva gran amiga Isolda Esplà, germana de l’compositor Òscar Esplà i figura principal en la trajectòria personal i professional de Varela.

Finalment, la mostra compta amb dues obres que veuran la llum pública per primera vegada, dos al·legories de Lorenzo Pericás adquirides en 2017 a Reial Liceu Casino d’Alacant, la recuperació serà estudiada per experts de l’àrea de Restauració de la Diputació.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: