La llum de Sorolla entra al MUBAG amb una exposició que recorre la seva trajectòria a través de 115 pintures

El Museu Belles Arts Gravina de la Diputació d’Alacant acull des d’avui la mostra Sorola i la pintura valenciana del seu temps. Diàlegs i contrastos’, una nova exposició que compta amb la participació d’una vintena de museus i col·leccionistes. La selecció, formada per 115 de les obres més representatives del pintor i d’altres autors de l’Escola Valenciana, és la primera exhibició de relleu que s’inaugura a la Comunitat Valenciana per commemorar el centenari de la mort de l’artista.

La nova mostra, presentada pel president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, i la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, es podrà visitar fins al 25 de juny a l’espai recent restaurat de la segona planta del museu. Mazón ha destacat “l´extraordinària magnitud i transversalitat d´aquesta exposició, que reflecteix l´herència de Sorolla que segueix viva avui al MUBAG”. El responsable institucional també ha volgut donar les gràcies a la vicepresidenta ia l’àrea de Cultura per aquesta iniciativa que ha qualificat d’extraordinària.

Mazón ha remarcat la importància que “l’Any Sorolla arrenqui des d’Alacant”, una proposta de gran interès cultural i turístic que, segons ha manifestat, “ens porta el pintor de la llum a la ciutat de la llum en un museu que s’hi estan convertint en una referència nacional”.

L’exposició reflecteix, tal com ha explicat Julia Parra, “el camí recorregut per permetre que el museu creixi i es converteixi en un nou MUBAG pel qual van passar prop de 25.000 visitants el passat any, una xifra rècord que duplica la del 2021”. La responsable provincial ha atribuït l’èxit “a l’aposta de la Diputació per atraure una oferta expositiva de màxima qualitat com aquesta mostra, dedicada a una de les figures més emblemàtiques de la pintura valenciana i espanyola de tots els temps”.

La diputada ha enumerat les darreres propostes empreses per l’equip liderat pel director del MUBAG, Jorge Soler. “Amb aquest ambiciós objectiu s’han realitzat mostres internacionals de la talla de Dones. Entre Renoir i Sorolla’, visitada per gairebé 8.000 persones; ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’, en estreta col·laboració amb el Museu del Prado, amb més de 17.000 visites; i ‘L’art com a inspiració. La col·lecció de Sara Navarro’, que en només un mes ha rebut gairebé 2.000 visitants”, ha detallat.

A la presentació de la mostra ‘Sorolla i la pintura valenciana del seu temps. Diàlegs i contrastos han assistit també el secretari autonòmic de Cultura, Ximo López, Jorge Soler, que ha actuat com a conductor de l’acte, el director del Museu de Belles Arts de València, Pablo González, i el comissari de la mostra, Francisco Javier Pérez Rojas, a qui la diputada de Cultura ha agraït especialment la seva implicació al nou projecte cultural.

Soler ha revelat que “la mostra sobre Sorolla ha estat una iniciativa de vicepresidència de la Diputació d´Alacant, que al llarg d´aquests anys ha pres consciència, amb el suport del president, de la importància que per a la província té disposar d´un Museu de Belles Arts actualitzat en els seus discursos i continguts i preparat per ser una referència europea”.

Pérez Rojas, per la seva banda, ha explicat que “el projecte ha suposat una gran dificultat i esforç compartit amb feliços resultats i, amb ell, el museu alacantí figura ara entre els primers d’Espanya a obrir una gran exposició diferent amb motiu del centenari de Joaquín Sorolla, en què abunden les novetats”.

Al centenari de la mort de Joaquín Sorolla Bastida (1863-1923) el MUBAG se suma a la commemoració amb una exposició especial i diversa que reuneix obres de quatre generacions, tant de l’homenatjat com dels seus mestres i deixebles. El recorregut per les creacions realitzades entre els anys 1871 i 1923 reflecteix, mitjançant diferents gèneres, l’alt nivell de l’Escola Valenciana, amb Sorolla com a artista principal.

El discurs expositiu es divideix en quatre seccions titulades El renaixement de l’escola valenciana. València-Roma”, “Expressions de la vida tradicional i rural”, “El calidoscopi humà del retrat” i “Agrest, rural i urbà”. S’hi inclouen obres destacades d’artistes antecessors a Sorolla, com Emilio Sala, Francisco Domingo, Muñoz Degrain, Igancio Pinazo, José Benlliure, Mariano Fortuny o Joaquín Agrasot. També hi són representats els seus contemporanis José Garnelo, Cecilio Pla, Fernando Cabrera, Constantino Gómez, Juan Belda, Julio Peris Brell o José Navarro. Entre els artistes de generacions posteriors figuren José Pinazo, Manuel Benedito, Salvador Tuset, Enric Cuñat, Antonio Esteve, Emilio Varela o la seva filla María Sorolla. Una de les peces destacades del pintor protagonista és “Festa valenciana”, que per primer cop es pot contemplar a Alacant.

És també la primera ocasió que s’exposen a Espanya obres com “El Retrat de la Sra. Pilar Sainz de Vicuña i Arbide, Duquessa de Montensión” i l’esbós “Cap” de Joaquín Sorolla; “Campesino valencià” i “Acadèmia de nu masculí de perfil, 1873”, de Joaquín Agrasot; “Paisatge amb casa. Horta valenciana”, d’Enrique Cuñat Garibó; “Maria al menjador de la casa Sorolla”, de Francisco Pons Arnau; Jardí de l’Alcàsser de Sevilla, de María Sorolla; “Barques a la platja”, de Murillo Ramos; o “Retrat d’Encarnita”, d’Emilio Varela.

També es podran veure al MUBAG per primera vegada al nostre país “Retrat de jove entre roses”, d’Antonio Fillol; “Retrat de Lluïsa amb prismàtics”, de Juan Belda; Corral, José Mongrell; “De xerrada”, de Luis Beut; “Visió del Colosseu”, de José Benlliure; “Calvari valencià”, de Valentín Urios; Galeria amb plantes, de Cecilio Pla; Dona despechada, d’Emilio Sala; Barques de pesca, de Martínez Cubells; i “Processó del gremi de sastres”, de Bernardo Ferrándiz.

Les pintures procedeixen del Museu de Belles Arts de València, principal col·laborador amb la cessió de 53 obres. Participa, a més, el mateix MUBAG, la galeria Artur Ramón Art, Casa Museu Pinazo, Fabiana Mourelle, Fundació Bancaixa, Grupo Jorge, Museu Casa Ibáñez, Reial Acadèmia de Belles Arts de San Carlos i les col·leccions Dusmet, Joan Gavara, Luis Trigo, Pedrera Martínez i Pérez Torreblanca, entre d’altres.

Des que el 1998 es va presentar al Museu de Belles Arts de València l’exposició “Tipus i paisatges (1890-1930)” no havia tingut lloc una mostra similar de l’art valencià en un dels moments més creatius. Ara, el Museu de Belles Arts d’Alacant pren la iniciativa amb un desplegament de més d’un centenar de pintures que conformen la nova mostra amb la contribució del Museu de Belles Arts de València i col·leccionistes de tot Espanya.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: