La llista d’espera quirúrgica disminueix 12 dies respecte a l’any anterior i se situa a 88 dies

La llista d’espera per a una intervenció quirúrgica programada a un hospital públic de la Comunitat Valenciana s’ha reduït 12 dies respecte a l’any anterior. En concret, durant el mes de desembre la demora mitjana total per ser operat se situa en 88 dies, davant dels 100 dies de desembre de l’any anterior i es manté en xifres similars respecte al mes anterior, malgrat les festivitats del desembre.

El descens de la demora mitjana és especialment significatiu en determinats departaments respecte de l’any anterior. D’aquesta manera, respecte al desembre de l’any passat la demora mitjana ha caigut 101 dies al departament de salut d’Alcoi, 41 dies a Vinaròs, 35 al departament del General de València, 28 al departament del Doctor Balmis General d’Alacant i a Xàtiva-Ontinyent o 22 dies a Elx.

D’altra banda, quant al tipus d’intervenció, la demora mitjana s’ha reduït principalment respecte a l’any anterior en artroscòpies (-20 dies), quist pilonidal (-20 dies), fimosi (-15 dies), varius mm.ii (- 17 dies) i hallux valgus (-5 dies).

A més, pel que fa al nombre de pacients en espera, en comparació amb les xifres de desembre del 2021 s’ha produït un descens significatiu quant al nombre de sol·licituds actives pendents d’intervenció de pròtesis de maluc (866 sol·licituds menys) o pròtesis de genoll (1.891 sol·licituds menys).

D’altra banda, segons el balanç d’activitat d’autoconcert, durant el mes de desembre del 2022 s’han realitzat 2.792 intervencions en horari vespertí, fet que suposa gairebé un 64% més que el desembre del 2021, en què es van registrar 1.703 intervencions quirúrgiques fora de lhorari de la jornada laboral ordinària.

Segons ha manifestat la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, “es tracta de xifres molt positives perquè des de la Conselleria de Sanitat s’està fent un esforç important per potenciar les mesures orientades a reduir les llistes d’espera, com és el cas de l’autocert que ens permet reduir el nombre de pacients pendents d’intervenció en aquelles patologies de més demora”.

A més, durant aquest any, Sanitat ha impulsat diverses mesures específiques per reduir els temps d’espera, com la posada en marxa de les Unitats de Control de Demora als departaments de salut per coordinar i establir un control sobre els temps de demora en les diferents especialitats, la creació de grups de treball a Oftalmologia i Traumatologia (especialitats que representen el 50% de la llista d’espera) i s’ha creat un grup específic per a cirurgia maxil·lofacial.

D’altra banda, els pacients que han acceptat pla de xoc també s’han incrementat del 1.988 el desembre de l’any 2021 a un total de 2.531 el mateix mes de l’any passat.

En aquest sentit, la secretària autonòmica ha recordat que “la Conselleria de Sanitat ha engegat una mesura excepcional per la qual s’ofereix als pacients amb patologies més prevalents poder escollir des del primer dia ser operats en centres hospitalaris autoritzats col·laboradors de la sanitat pública valenciana”.

L’objectiu és donar un impuls i agilitzar l’activitat quirúrgica a causa de les conseqüències que ha tingut la pandèmia recent de la COVID-19.

En aquest cas, el facultatiu especialista de l’àrea de consultes externes pot des del primer moment oferir al pacient la possibilitat de ser intervingut en un centre sanitari col·laborador autoritzat. D’aquesta manera, no cal esperar els 60 dies i se li ofereix al pacient de manera immediata aquesta opció, perquè pugui ser intervingut, si ho considera, en una clínica privada col·laboradora del programa.

Cal recordar que la llista d’espera quirúrgica no afecta en cap cas intervencions urgents, oncològiques i no demorables, que són ateses sempre de forma preferent.

Tota la informació sobre llista d’espera quirúrgica a la Comunitat Valenciana està disponible a la web de Sanitat.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: