La iniciativa Match COVID-19 uneix personal investigador de tota la Comunitat Valenciana per a fer front als desafiaments de la pandèmia

Diverses institucions valencianes d’investigació van posar en marxa el passat mes d’abril Match COVID-19, una innovadora iniciativa amb el propòsit de formar equips de recerca interdisciplinaris per aprofundir en el coneixement de la malaltia i de virus SARS-CoV-2.

Creat en ple zenit de l’emergència sanitària causada per la malaltia COVID-19, el propòsit de Match COVID-19 era posar en contacte equips de recerca i capacitats de laboratori i llançar projectes de R + D que puguin resoldre problemes associats a l’epidèmia, sumant esforços i capacitats científiques i tecnològiques que, tot i estar geogràficament propers, no són fàcilment identificables sense una acció adequada de coordinació.

A un nucli inicial, format per la Universitat Politècnica de València (UPV), la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) i l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe), es van sumar aviat la Universitat Jaume i de Castelló (UJI), la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH), la Universitat d’Alacant (UA), l’Institut d’Investigació Sanitària Incliva i la delegació de el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana.

“Ha estat especialment significativa la tasca de connexió de la investigació realitzada en universitats i CSIC amb els centres d’investigació hospitalaris, ja que només una col·laboració estreta entre tots dos pot aconseguir l’adequada transferència dels resultats a la pràctica clínica”, han destacat els promotors de Match COVID-19.

“Aquesta aportació de la iniciativa és especialment rellevant, ja que ha contribuït a enderrocar barreres i eliminar el mur de desconeixement existent entre els equips d’investigació clínics i acadèmics”, han afegit.

La iniciativa va coincidir amb el llançament per part de diverses institucions de fons específics per al finançament de projectes que responguessin als reptes sanitaris i socials causats per l’epidèmia: la convocatòria d’l’Institut de Salut Carlos III, diverses actuacions de la Comissió Europea en recerca i innovació en resposta a l’coronavirus i el Fons Supera COVID-19, llançat per la CRUE Universitats, el CSIC i el Banc Santander.

Davant aquesta oferta de finançament, es van dirigir principalment els esforços de coordinació i de formació d’equips interdisciplinaris.

Tres mesos, vint-i-projectes

Al llarg de tres mesos de treball mitjançant una plataforma web específica, s’han difós 47 expressions d’interès per a la recerca de socis, remeses per investigadors i investigadores de les institucions participants i que han generat 79 contactes.

“Les Oficines de Transferència i Innovació de les institucions participants han realitzat una tasca d’identificació d’equips interessats en sumar-se a les propostes presentades, aconseguint així generar noves connexions i ampliant l’enfocament i abast dels projectes davant un repte que exigia solucions directament aplicables” , han apuntat els impulsors i impulsores de la iniciativa.

Així, gràcies a Match COVID-19, finalment s’ha aconseguit crear 25 col·laboracions, de les que 22 ja han sol·licitat finançament o preveuen fer-ho a curt termini.

Es tracta de 22 projectes en camps tan variats com la millora de el disseny i l’ús de EPI i instal·lacions clíniques, millora de dispositius de ventilació, desenvolupament de fàrmacs, millores en l’organització hospitalària, impactes socials de l’epidèmia i de el confinament o aplicació de la ciència de dades per al control epidemiològic, entre d’altres.

Molècules antivirals i impressió 3D de ventiladors

L’Institut de Síntesi Orgànica de la Universitat d’Alacant ha aconseguit iniciar una prometedora col·laboració amb el departament de Química Física i Analítica de la Universitat Jaume I i amb FISABIO per crear molècules antivirals senzilles no citotòxiques que inhibeixen el desenvolupament de l’COVID-19.

A l’experiència de síntesi de el grup alacantí se sumen la capacitat de disseny computacional de l’UJI, i l’experiència en anàlisis biològiques de FISABIO. Tant J. M. Sansano (UA), V. Moliner (UJI) i X. López (FISABIO) s’han mostrat agraïts per la iniciativa que els ha permès unir els seus esforços per aconseguir una alternativa farmacològica eficaç.

Un altre exemple ve de la mà de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe, que ha aconseguit localitzar un grup d’investigadors i tecnòlegs de la Universitat Politècnica de València per a la producció mitjançant impressió 3D de ventiladors de turbina amb muntatge senzill.

J.M. Alonso (IIS La Fe, Grup d’Investigació en Medicina Perioperatòria, Anestesiologia i Reanimació), A. Tiseira de l’Institut Universitari CMT – Motors Tèrmics i P. Quintero, també de l’Institut Universitari CMT – Motors Tèrmics (UPV), estan immersos en una acció inicial per a la validació de l’concepte.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: