La influent banda belga Front 242, pionera de l’Electronic Body Music (EBM), celebra a València els 40 anys de trajectòria

El 40è aniversari de la banda belga Front 242, formació imprescindible per comprendre l’evolució de la música electrònica europea des dels anys vuitanta del segle passat fins a l’actualitat, reunirà a València alguns dels protagonistes d’aquell moviment musical, estètic i social que popularment es coneix com La Ruta.

La Sala Repvblicca de Mislata acollirà una llarga nit consagrada als sons industrials i foscos que arrencarà amb l’actuació dels valencians Interfront i, després del concert de Front 242, finalitzarà amb sessions de música de ball a càrrec de dos dels discs més punters del so de València de la dècada dels vuitanta: Fran Lenaers i Kike Jaén.

Front 242 estan considerats els pares de l’Electronic Body Music (EBM) europea, un gènere sorgit a Alemanya i Bèlgica a principis dels vuitanta de la fusió de la música industrial, l’electro minimal i el postpunk. Es caracteritza per combinar ritmes constants, línies de baix repetitives i veus dures i exhortatives que sovint venien acompanyades d’una estètica militar i referències sonores i visuals a fàbriques i infraestructures industrials. Els antecedents més clars de l’EBM estan en bandes seminals de l’electrònica alemanya com Kraftwerk, a la qual sumen l’energia i la foscor del post-punk i el synthpunk.

La història de Front 242 comença a Brussel·les el 1981, quan Patrick Codenys i Dirk Bergen van gravar un single titulat “Principles” al segell New Dance Records. Un any després es va unir Daniel B. Prothese i el vocalista Jean-Luc de Meyer. El quartet va debutar el 1982 amb el single “U-Men” i l’àlbum Geography. Posteriorment, la banda va incorporar a un baterista i va transitar cap a sons més agressius fins a assolir la seva màxima esplendor el 1988 amb Front by Front, àlbum que conté himnes com “Headhunter” i “Never Stop!” i “Welcome to Paradise”, que els van guanyar fama a nivell mundial i els van assegurar el seu lloc els anals de la història de la música electrònica.

A la dècada dels noranta, Front 242 experimenten amb la seva pròpia fórmula, incorporant nous vocalistes, guitarres i bateries per potenciar els directes, així com un nou productor Andy Wallace (Nirvana, Sonic Youth). Després d’un parèntesi de quatre anys (1993-1997), els quatre membres originals de la banda es reuneixen el 1997 i juntament amb el baterista alemany Tim Kroker comencen a tocar en viu novament.

El 2003 publiquen l’EP Still & Raw i l’Àlbum Pulse, en què el grup torna al seu so original, fent ús de màquines analògiques Front 242 actualment continua tocant a tot el món amb el mateix nivell d’intensitat, aclamats per multituds de fidels seguidors d´aquesta singular banda, que podrem gaudir a València amb una formació de luxe: Patrick Codenys, Jean Luc De Meyer, Richard 23 i Tim Kroker.

Interfront

Influït per referents de l’electrònica com Kraftwerk o Front 242, així com pels corrents d’avantguarda electrònica europea dels anys noranta (EBM, eynth pop, new beat, trànsit alemany), el col·lectiu valencià Megabeat (rebatejat posteriorment com a Interfront) va ser una peça clau en el desenvolupament de la música electrònica a Espanya. Julio Nexus, Fran Lenaers i Gani Manero van fundar el 1989 aquest projecte musical, que va aconseguir el seu clímax a principis dels noranta, sent considerats com els pares del “So València”, antecedent del bakalao.

Tot i la seva curta trajectòria, van arribar a llançar més de trenta discos al mercat a través del seu propi segell (Megabeat Records), i van vendre milers de còpies de maxi singles que ja són un clàssic de les pistes de ball a Espanya, com “ No pot ser (és impossible)” o “Strange”.

Després de gairebé una dècada de silenci, Julio Nexus reprèn la trajectòria del col·lectiu, però sota el nom d’Interfront, i ja sense Lenaers ni Manero. Li companya a l’aventura l’Álex Marco, a qui substitueix Albert Pavía a partir del 2012. En aquesta nova etapa s’han publicat dos treballs inèdits –Interfront 4 i 5- i cançons noves com “Accelerating”, que es converteixen immediatament en nous clàssics .

Informació i Foto: Marta Moreira

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: