La incidència de càncer de pulmó a la Comunitat Valenciana augmenta un 67% en dones i es redueix en homes

La incidència de càncer de pulmó en les dones valencianes ha augmentat un 67% en l’última dècada, mentre que en homes ha disminuït un 7% pels canvis en els hàbits tabàquics.

La Comunitat Valenciana registra anualment 3.000 casos: el 24% en dones i el 76% en homes. Per conscienciar sobre la importància de prevenir, detectar i actuar de forma precoç contra aquesta patologia, el 17 de novembre es commemora el Dia Internacional de l’Càncer de Pulmó.

Aquesta patologia està molt lligada a l’tabaquisme i, en aquest sentit, pot evitar-se, ha recuerdado el cap de Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Provincial de Castelló i membre de la junta directiva d’Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP), Alfredo Sánchez. “La persona fumadora té reduïda la seva capacitat pulmonar, de manera que el risc a patir aquest tipus de càncer o altres afeccions pulmonars greus com el coronavirus és més gran”, ha explicat Sánchez.

De fet, prossegueix l’especialista, tot i que hi ha més homes que dones amb càncer, els casos entre el sexe masculí estan disminuint, principalment pel seu abandó de el tabaquisme, mentre que els casos entre dones van en augment a causa de la incorporació femenina a l’tabaquisme en els últims anys.

A la Comunitat Valenciana, el càncer de pulmó és el tercer més freqüent en les dones (per darrere dels de mama i còlon); mentre que en els homes és el més habitual després de el càncer de pròstata. Per províncies, Alacant suma mil casos anuals, Castelló 300 i València, 1.700. El diagnòstic, en el cas de les dones, sol arribar al voltant dels 66 anys, mentre que per als homes es retarda als 69.

Les morts per càncer de pulmó a la Comunitat Valenciana ronden les 2.500 anuals. Per províncies, 860 a Alacant; 270 a Castelló i 1.300 a València. En dones, el de pulmó és el segon tumor amb major mortalitat després del càncer de mama. En homes, és la primera causa de mort per càncer.

Aquest tipus de tumor, segons Alfredo Sánchez, és el que ha experimentat un major avanç en el seu coneixement molecular, de manera que cada vegada es poden oferir teràpies personalitzades més efectives i les taxes de supervivència augmenten de manera significativa.

En aquest sentit, la irrupció de la immunoteràpia com a alternativa a la quimioteràpia ha suposat per a un subgrup determinat de pacients una major quantitat i qualitat de vida, ha descatat Sánchez, que indica que aquest tractament va dirigit tant a pacients amb malaltia mestastásica com a aquells amb càncers localment avançats no operables una vegada que han finalitzat un tractament de quimioteràpia radical.

A més, en l’actualitat, hi ha en marxa múltiples assaigs clínics amb resultats preliminars “molt prometedors” en els participen nombrosos centres hospitalaris de les tres províncies de la Comunitat Valenciana.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: