Política

La Generalitat publica el decret de creació de l’Observatori Fiscal que permet la participació de la societat civil a l’Agència Tributària

El Consell ha tret aquest dimarts a informació pública el decret de creació de l’Observatori Fiscal de la Comunitat Valenciana, un organisme que comptarà amb la participació de representants d’organitzacions socials, empresarials, universitats, associacions de consumidors i fins i tot particulars, i que s’encarregarà de avaluar els efectes de les mesures tributàries adoptades pel Consell i de formular propostes que prioritzin el desenvolupament humà sostenible en un marc de sostenibilitat fiscal i mediambiental.

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana s’anuncia l’exposició pública d’aquest decret que donarà el tret de sortida per a la posada en marxa de l’Observatori.

El decret veu la llum unes setmanes després de l’aprovació de la Llei 9/2019 de Mesures Fiscals, de Gestió Administració i Financera i d’Organització de la Generalitat, publicada en el DOGV el 30 de desembre de 2019, que establia en la disposició addicional XX un termini màxim d’un any per a la seva creació.

“Per al Consell constituïa una prioritat la posada en marxa de l’Observatori. No hem volgut deixar més temps per donar un tomb a la concepció de l’administració tributària valenciana i fer-la més humana i sostenible. En aquesta línia, l’Observatori monitoritzarà i avaluarà la gestió i la transparència i emetrà recomanacions públiques “, ha explicat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.

Una iniciativa pionera

La creació d’aquest observatori és una iniciativa pionera, que es posa en marxa per primera vegada en una comunitat autònoma. L’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) compte per la seva part amb un Fòrum d’Associacions i col·legis professionals Tributaris, però la participació en aquest és més limitada, ja que únicament poden formar part d’ell col·laboradors tributaris.

Per la seva banda, l’Observatori de l’Agència Tributària Valenciana està obert a tota la societat civil i poden formar part d’ell tant entitats, com universitats, notaris, associacions de consumidors o particulars.

“Amb la creació d’aquest organisme, el Consell compleix també amb un dels objectius que es va marcar al Seminari d’Estiu de Montanejos, celebrat al juliol de l’any passat”, ha apuntat Vicent Soler.

funcions

L’Observatori Fiscal s’encarregarà de formular recomanacions i propostes tendents a millorar els indicadors i sistemes d’informació relacionats amb el sistema tributari valencià. En aquest sentit, constituirà un fòrum d’intercanvi i comunicació entre organismes públics i socials.

També tindrà entre les seves funcions proposar la realització d’estudis i informes tècnics de diagnòstic de la situació de l’administració tributària a la Comunitat Valenciana i elaborar publicacions de divulgació de el coneixement i de la normativa en matèria tributària.

Entre els seus objectius figura millorar l’accés de la ciutadania no experta a el coneixement fiscal i a la regulació normativa en matèria tributària, fomentant la seva participació.

Així mateix, avaluarà els efectes de les mesures legislatives introduïdes en l’àmbit d’aplicació de el sistema tributari valencià, per tal de permetre un control de la seva aplicació a l’objecte de proposar correccions o millores i facilitarà el disseny, el seguiment i l’avaluació de les polítiques i intervencions amb un impacte en el sistema tributari valencià.

composició

L’observatori es compondrà d’una Presidència, una Vicepresidència, el Ple, la Direcció Tècnica i la Secretaria.

Entre els vocals figuraran, a més de representants de l’Administració, dues persones per cadascuna de les universitats de la Comunitat Valenciana: Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat d’Alacant, Universitat Miguel Hernández d’Elx i Universitat Jaume I de Castelló.

Asimsimo, també figurarà una persona per cadascuna de les associacions i col·legis professionals de l’àmbit tributari, les organitzacions socials i empresarials representatives de col·lectius i agents de l’àmbit tributari que estatutàriament tinguin reconegut un paper actiu en aquest àmbit i que manifestin interès a col·laborar en les tasques que s’estableixin.

La composició de Ple s’ajustarà als principis de presència equilibrada entre homes i dones, que estableix la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, i la Llei 9/2003, de 2 d’abril, de la Generalitat, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

La durada de l’mandat de les vocalies serà de tres anys, renovable per un període de la mateixa durada.

Es reunirà al menys un cop a l’semestre

L’Observatori Fiscal es reunirà amb caràcter ordinari un cop cada semestre, i amb caràcter extraordinari quan la naturalesa dels assumptes a tractar així ho exigeixi, a iniciativa pròpia de president oa sol·licitud de, al menys, la meitat dels seus membres, que en tot cas, hauran de proposar la inclusió de temes en l’ordre del dia.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint