La Generalitat presenta els treballs sobre ciutat i salut per a l’elaboració de l’Agenda Urbana Valenciana

La Generalitat ha presentat els darrers treballs per a l’elaboració de l’Agenda Urbana Valenciana (AUV) que consisteixen en la definició precisa dels objectius operatius i les línies d’acció que s’hauran de dur a terme els propers anys en matèria de política urbana.

Dels sis blocs de què consta l’AUV, s’han debatut en una jornada celebrada a Alzira els corresponents a la qualitat urbana en relació amb la salut i les condicions de vida a les ciutats. A aquesta jornada hi han assistit la secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, Immaculada Orozco, les directores generals de Política Territorial i Paisatge, Rosa Pardo, i d’Innovació Ecològica a l’Edificació, Núria Matarredona, i l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez .

Així, el professor emèrit i catedràtic de la Universitat Politècnica de Madrid José Fariña Tojo, encarregat de la ponència principal, ha plantejat la necessitat de planificar ciutats saludables facilitant els desplaçaments de vianants, introduint el verd a la ciutat, i generant espais de convivència.

En aquest sentit, durant la celebració de la jornada, s’ha advocat per reforçar els models urbans ‘densos, complexos i contigus’, on s’afavoreixi la diversitat d’usos, així com la necessitat de dissenyar zones verdes de proximitat i amb la visió de optimitzar els serveis ecosistèmics que la infraestructura verda urbana ha de produir per al conjunt de la ciutadania.

Així mateix, s’han exposat els continguts de l’AUV en aquest apartat de ciutat i salut, que se centren a potenciar ‘la ciutat de proximitat de 15 minuts’, ‘la ciutat fresca’ i el disseny de la infraestructura verda urbana per mitigar l’efecte d’illa de calor, ‘la ciutat resilient’ quant a la necessitat de tancar els fluxos d’aigua, energia, materials i aliments, evitant la linealitat actual d’aquests processos, i ‘la ciutat inclusiva’ amb una concepció de l’espai públic que millori accessibilitat per a tots els col·lectius.

Jornades de participació pública

Aquesta jornada de participació es complementarà amb les que se celebraran a Alcoi, Elda, i la Vall d’Uixó, sobre els blocs de l’AUV d’economia i governança urbana, dret a l’hàbitat, ciutat al territori i ciutat connectada.

Amb la finalització d‟aquestes jornades de participació i la incorporació dels resultats, s‟elaborarà el document final de l‟AUV que serà sotmès en properes dates a la participació pública del conjunt de la ciutadania.

Les conselleries de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat i la d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica estan elaborant l’AUV, un instrument estratègic de polítiques urbanes que sorgeix del mandat de la Conferència de les Nacions Unides sobre Sostenibilitat Urbana (Hàbitat III) celebrada a Quito, i de l’Agenda 2030 del Desenvolupament Sostenible de l’ONU, que insta els estats i els territoris a la confecció d’aquestes agendes urbanes de manera urgent, amb una elaboració; coparticipada i avalada pel conjunt de la ciutadania.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: