La Generalitat presenta amb motiu del 8 de març una exposició dedicada a la trajectòria de les dones treballadores de Metrovalencia i TRAM d’Alacant

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) s’ha sumat a la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, amb la inauguració d’una exposició dedicada a la tasca de les dones treballadores durant els més de 35 anys d’història de l’empresa .

La sala Lametro de l’estació de Colón i el vestíbul de Estels acullen, fins al proper 31 de març, “Les dones de FGV. 35 anys camí de la Igualtat”.

La directora gerent de FGV, Anaïs Menguzzato, ha inaugurat aquesta mostra acompanyada d´algunes de les protagonistes d´aquest recorregut sobre la trajectòria de les treballadores de l´empresa que comença el 1987 i arriba fins al´actualitat.

“En aquest llarg procés, la participació de les dones a totes les àrees de l’empresa ha anat en augment fins a ser part indispensable del seu funcionament diari. La mostra reconeix la tasca d’aquestes dones pioneres per a FGV i que van ser les primeres a exercir feines fins aleshores reservades per a homes”, ha destacat la directora gerent.

L’exposició instal·lada a Lametro reprodueix també l’interior d’una estació dels anys 80, anterior a FGV, amb el mobiliari i els elements originals d’aquella època. En aquell moment, les dones estaven a taquilles però comencen a sortir a la via, en llocs que fins aleshores no estaven al seu abast.

A més, en aquesta mateixa mostra es fa referència a l’evolució dels diferents plans d’Igualtat aprovats per l’empresa i es presenten accions desenvolupades per FGV en aquesta matèria com Les Noies no perden el tren o la Guia didàctica per combatre estereotips de gènere al ferrocarril .

De FEVE a FGV

De les 882 persones (753 a València i 129 a Alacant), que el 1986 es van incorporar al procés de transferència de FEVE a FGV, una petita part eren dones.

En un sector tan masculinitzat com el ferroviari, 58 treballadores, i quatre en pràctiques, van formar part de FGV des dels seus inicis, representant un 6,8% del total de la plantilla. A Alacant, 14 treballadores ia València 44.

Actualment, a FGV treballen 566 dones que representen un 31,27 % de la plantilla. Un increment considerable des del 1987, tenint en compte que l’actual plantilla de FGV està integrada per 1.810 persones.

En aquest escenari ja hi ha casos que acosten FGV a la paritat, com a mostra d’un canvi efectiu i real. La nova Línia 10 incorpora novetats tècniques però també una de molt important pel que fa a la seva dotació de personal. Per primer cop, el conjunt de treballadores i treballadors incorporats és majoritàriament femení.

Les pioneres de FGV

En aquests més de 35 anys han estat moltes dones les que han anat obrint camí a altres, sent les primeres a assumir un lloc de responsabilitat o arribar a treballar com a interventores, maquinista, al Lloc de Comandament o en tallers.

Aquesta exposició ret homenatge a totes com Ana María Ibáñez, actual cap de Línies de tramvia, que és una d’aquelles dones que es va integrar a FGV des de FEVE, assumint des d’aquells moments diferents lloc a l’àrea de Transports.

Després de l’obertura del primer tram subterrani de metro a València, Gloria Alabau Moro i Ángela Barderas Fernández aconsegueixen el 1989, i per primera vegada, la plaça d’interventores en ruta, sent un lloc fins ara moment reservat per a homes.

El 1991, Maria Antònia Sánchez Tortosa es va convertir en la primera maquinista de Metrovalència, a la qual el 1993 va seguir Joana Moreno Regajo, sent les primeres d’altres que posteriorment s’han anat incorporant.

Susana Ballester Torán, el 1994, va ingressar com a primera conductora de tramvia, a la recent inaugurada Línia 4, després d’haver entrat a FGV el 1991, com a agent d’estacions.

A Alacant, no seria fins a l’any 2000 quan Maria Isabel Ortiz Moreno arribaria a ser la primera maquinista de l’actual xarxa del TRAM d’Alacant, així com de la Limón Express.

Itziar Baltanas Ugarte juntament amb Mª Dolores Macías Nolasco van ser les primeres interventores d’Alacant també l’any 2000. El 2006, Ana Isabel Cano Cervera aconseguia ser la primera dona al lloc de supervisora del TRAM d’Alacant.

No seria fins al 2006 quan una dona, Pilar Bonifaz, accedís com a Reguladora al Lloc de Comandament de línies de tramvia.

El 2007, seria Alicia Múrcia Pello la primera dona que obtindria el lloc de Reguladora del Lloc de Comandament de línies de Metrovalència, i, aquell mateix any, María Pilar García Reche es va incorporar com a Reguladora al Lloc de Comandament d’Alacant.

Les dones s’obrien pas en noves àrees de l’empresa, però encara eren lluny dels tallers, fins que el 2014 Cristina Pardo Pérez i Isabel López Pérez es van convertir en les primeres oficiales d’ofici de Taller.

A mitjans dels anys 90, després de la incorporació de Pilar Valls el 1988 com a Secretària de Coordinació, les dones comencen a incorporar-se a llocs de gestió administrativa i tasques tècniques com Begoña Salvador que s’integra a l’àrea comercial i de màrqueting de FGV.

El 1999, Julia Iserte va ser la primera dona a integrar-se com a llicenciada en enginyeria a l’àrea Tècnica de FGV en concret a l’àrea de Senyalització i Comunicacions, per exercir una tasca que fins aquell moment era reservada també per a homes.

Aquest mateix any Amparo Palmero va ingressar a València, en virtut del programa públic denominat “Ocupació amb Suport”, sent la fundació Asindown la promotora de la contractació i assumint FGV el paper d’empresa col·laboradora. En aquests més de 20 anys Amparo ha exercit tasques d’ordenança a les oficines de València Sud.
L’any 2001, Remedios Fuensanta se sumava a l’àrea Tècnica d’Alacant, per participar directament en el procés de modernització i implantació del TRAM d’Alacant.

També a principis d’aquest segle es van incorporar llicenciades com María Ángeles Hernàndez, Rosa Gutierrez, totes dues al departament jurídic, Rocio Nieto o Esther Carbonell que juntament amb poques més comencen a assumir lloc de responsabilitat en la gestió de l’empresa.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: