La Generalitat mostra a la ciutadania com pot protegir el mòbil davant de ciberatacs

La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic ha llançat, mitjançant el Centre de Seguretat de TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV), una campanya informativa per conscienciar la ciutadania sobre com han de protegir el mòbil de ciberatacs.

Amb el nom ‘Protegeix el teu mòbil de ciberatacs’, l’entitat especialitzada en ciberseguretat, dependent de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), informarà sobre les mesures que poden posar en marxa els usuaris i usuàries de dispositius mòbils per evitar ser víctimes de ciberatacs, reconèixer una infecció realitzada amb programes maliciosos -malware- i protegir les seves dades privades o la de les organitzacions on desenvolupin la seva vida professional.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha destacat que actualment “és fonamental aprendre a protegir els nostres mòbils dels ciberdelinqüents, ja que és un risc al qual estem tots exposats. A més, des de principis de febrer, s’ha detectat un augment del 500% en els intents d’enviament de ‘malware’ per a mòbils a Europa, una tendència que només pot continuar augmentant a causa de l’enorme ús que es fa de la missatgeria mòbil”.

Per la seva banda, el director general de TIC, José Manuel García Duarte, ha indicat que en els darrers temps “alguns programes maliciosos per a mòbils, com spyware o Pegasus, han copat les portades dels mitjans de comunicació, generant certa alarma social, per el que des de la DGTIC hem considerat que cal posar una mica de llum en aquest tema, amb alguns consells bàsics que permetin a qualsevol persona posar el seu mòbil fora de perill”.

Durant les properes setmanes, CSIRT-CV llançarà una sèrie composta per deu recomanacions de ciberseguretat per aplicar en l’ús de dispositius mòbils, amb informació i recursos, com ara apps, guies i microcursos.

La campanya es podrà seguir a través de les xarxes socials del centre a Face-book (www.facebook.com/CSIRTCV) i Twitter (twitter.com/CSIRTCV) i al portal especialitzat en formació i conscienciació en ciberseguretat de la Generalitat (consultar aquí).

El centre incidirà en missatges relacionats amb com reforçar la seguretat dels mòbils mitjançant lús de programes antivirus i de verificació dels nivells de seguretat; la protecció de l’accés al dispositiu amb PIN, patró, contrasenya i sistemes d’identificació biomètrica (reconeixement facial o empremta dactilar); l’actualització constant del sistema operatiu, les aplicacions i l’antivirus; o el xifratge de dades.

A més, oferirà consells per reconèixer quan està infectat un mòbil; quines apps són segures i quines no s’han de descarregar; quines precaucions cal prendre amb els permisos que s’atorguen a les apps o en l’ús de xarxes wi-fi públiques o sense contrasenya; quan cal desactivar les connexions bluetooth, wi-fi o la ubicació del mòbil; com recuperar informació; i com protegir-se del robatori de dades mitjançant ‘phishing’ i ‘smishing’

Labor de conscienciació

La campanya de CSIRT-CV forma part de la intensa activitat de formació i conscienciació en ciberseguretat que duu a terme la DGTIC a través del centre. CSIRT-CV, a més, ha realitzat diverses campanyes similars, entre les quals destaquen ’10 ciberamenaces que han marcat 2021′, ’10 consells per no ser víctima del frau del CEO’, ‘Ciberseguretat, una assignatura pendent’ i ‘Deu recomanacions de ciberseguretat per a equips domèstics’.

L’objectiu del Centre de Seguretat TIC de la Comunitat és millorar la seguretat dels sistemes d’informació dins del seu àmbit, així com promoure una cultura de seguretat i bones pràctiques en l’ús de les noves tecnologies entre la ciutadania, les empreses i la Administració.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: