La Generalitat incrementa fins a un 227 % les retribucions del torn d’ofici i converteix els i les professionals valencians en els més ben pagats
El director general de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia, José García Añón, ha traslladat als col·legis d’advocats i advocades de la Comunitat Valenciana l’increment previst per al 2023 de les retribucions per al torn d’ofici que oscil·la entre el 14% i el 227 % des del 2016 i que converteix els i les professionals valencians en els més ben pagats de tot Espanya.
Per a Justícia Gratuïta, la Generalitat destinarà durant aquest exercici uns 60 milions d’euros, fet que suposa un creixement del 160% respecte al 2015, quan es van destinar 23,3 milions d’euros. Gràcies a aquest augment pressupostari se sufragaran per una banda lincrement previst de les actuacions i de les assistències i, per altra banda, laugment de les quanties dels mòduls.
Així, per exemple, l’assistència ordinària a persones especialment vulnerables (víctimes de violència de gènere, terrorisme, tràfic d’éssers humans, menors d’edat o persones amb discapacitat) puja dels 122 euros actuals als 140, el servei de guàrdia per a persones vulnerables creixen de 203 a 232 euros i l’apel·lació de contenciosa administrativa puja de 193 a 352 euros.
Tenint en compte l’ordre de 2016, els increments més grans es produeixen en els mòduls relatius a menors (el dictat d’arxiu o obertura d’audiència puja un 227 %, passant dels 55 euros als 180), a la jurisdicció civil per a les mesures cautelars quan siguin prèvies al procés (passa de 100 a 292 euros, és a dir, una pujada del 192 %), o en el dictat de sobreseïment o obertura de judici oral de la jurisdicció militar (que passa de 82 a 259 euros, cosa que suposa un augment del 214%).
El director general ha subratllat que “aquest esforç inversor ha convertit els professionals de l´Advocacia i la Procura de la Comunitat en els més ben pagats d´Espanya, ja que som els que més paguem en tots els mòduls de Justícia Gratuïta” i ha destacat que “ara, a més, cobren sense retards”.
En aquest sentit, ha explicat que “la Justícia Gratuïta és un servei públic necessari perquè les persones en una situació especialment vulnerable puguin accedir a la justícia en condicions dʻigualtat per defensar els seus drets i interessos legítims”.
A més, durant els darrers anys s’ha promogut l’especialització en la prestació d’aquest servei i s’han creat torns d’ofici especialitzats. Concretament, la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública destinarà aquest any 60.000 euros per a la formació i especialització dels professionals, fet que suposa un increment del 50% respecte al 2022.
Informació i Foto: Generalitat Valenciana