La Generalitat inclourà El Terrer de Paterna al ‘Catàleg de llocs de la Memòria de la Comunitat Valenciana’

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha aprovat la resolució per iniciar d’ofici el procediment de declaració i inscripció del paredó ‘El Terrer’ de Paterna com a lloc de la Memòria de la Comunitat Valenciana, a més de fer el tràmit d’informació pública.

 

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha afirmat que hui “fem un pas més a favor de la justícia, la memòria i la reparació, després de tants anys de polítiques de desmemòria” perquè des del Govern valencià “volem posar en valor aquests espais com a garantia de no repetició”.

 

“Estem parlant de llocs que han sigut testimoni de delictes de lesa humanitat, que malauradament encara queden impunes”, a la qual cosa Pérez Garijo ha afegit que “cal avançar en polítiques de qualitat democràtica perquè tothom conega el que va passar en aquest període tan fosc i recent de la història del nostre país”.

 

Tal com publica el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) l’inici d’aquest procediment pretén garantir la valoració, la preservació i la protecció de la paret de Paterna com a homenatge i reconeixement de la dignitat de les persones que hi van ser assassinades i dels seus familiars, en resposta a una demanda històrica i com a símbol de restitució de les ofenses i tractament rebut per les víctimes.

 

La repressió de la dictadura franquista sobre els vençuts de la Guerra Civil al territori de la Comunitat Valenciana va tenir al paredó del Terrer de Paterna un dels seus màxims exponents. En aquest espai van ser represaliats mitjançant execució per afusellament aproximadament 2.238 persones de diferents municipis de la Comunitat Valenciana i d’altres localitats del territori nacional.

 

Catàleg de llocs i itineraris de la memòria

 

‘El Terrer’ de Paterna formarà part del ‘Catàleg dels llocs i itineraris de la memòria democràtica de la Comunitat Valenciana’, engegat recentment des de la Generalitat.

 

La classificació distingeix entre llocs i itineraris de la memòria de la Segona República, llocs i itineraris de la memòria de la Guerra Civil i la repressió del final de la guerra, llocs i itineraris de la memòria de la repressió de la Dictadura, de l’exili republicà, de la deportació i dels llocs dedicats a assemblees, vagues, reunions i resistència fins al 1982. En tot cas, es constarà el paper destacat de les dones. Així mateix, a la inscripció de cada lloc o itinerari figurarà la fitxa registral, la senyalització i ubicació del mateix, a més de la seua qualificació d’acord amb la seua tipologia.

 

El ‘Catàleg dels llocs i itineraris de la memòria democràtica de la Comunitat Valenciana’ és de caràcter públic i està disponible per a consultar-lo a la pàgina web de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica (consultar ací).

 

El catàleg de la Generalitat pretén unificar, en una mateixa llista d’accés públic, tots els espais vinculats a la memòria democràtica, en compliment de la llei autonòmica aprovada fa cinc anys. La relació d’espais i itineraris es troba en permanent actualització i qualsevol persona podrà comunicar l’existència i la localització de nous vestigis a través de l’adreça electrònica qualitatdemocratica@gva.es.

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: