La Generalitat impulsarà un pla de reindustrialització perquè la indústria representi el 20% de l’economia de la Comunitat Valenciana
El secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha assistit aquest dimecres a un esdeveniment amb membres de la Delegació de Conselleries d’Indústria de les Representacions Permanents dels Estats membres de la Unió Europea. Aquesta delegació l’han formadoclos integrants del “Grup de Treball sobre Competitivitat i Creixement, i sobre Harmonització Tècnica”.
El secretari autonòmic els ha fet saber que “des de la Generalitat s’impulsarà un pla de reindustrialització amb l’objectiu que la indústria representi el 20 per cent de l’economia de la Comunitat Valenciana”. Per això, ha afegit, “liderarem i fomentar la captació d’inversió estrangera, en total coordinació amb els altres organismes de l’administració autonòmica i local, amb la finalitat de situar a la Comunitat Valenciana com a territori clau en l’atracció d’aquesta inversió”.
Davant més de 70 persones de més de 22 Estats membres, així com personal funcionari de la Secretaria General del Consell de la Unió Europa i consellers de la REPER espanyola que ostenta l’actual Presidència del Consell, Felipe Carrasco ha exposat les línies estratègiques de política industrial del Govern valencià. Aquestes línies coincideixen plenament amb el que es fomenta que des de la Unió Europea en aquesta matèria. És a dir, una política que té per objecte reforçar la competitivitat de la seva indústria a escala mundial i promoure una economia més sostenible, resilient i digitalitzada que creï ocupació.
Una altra línia de treball estratègica per al Consell és aplicar polítiques que fomentin la inversió per part de les empreses en innovació, noves tecnologies i coneixement, la qual cosa redundarà en una economia més resilient i necessàriament més sostenible.
En aquest sentit, el secretari autonòmic ha assegurat que es garantirà “ un marc regulador que faciliti el desenvolupament del conjunt d’activitats productives i, per tant, de les empreses, especialment a les pimes. “I ho farem mitjançant una significativa simplificació dels tràmits administratius a realitzar per les empreses per al desenvolupament de la seva activitat, sobretot, en la posada en marxa i desenvolupament d’iniciatives emprenedores” ha assenyalat Carrasco.
Creació de Hubs tecnològic-digitals
“Per a aprofitar al màxim el potencial de creixement de la nostra indústria definirem com a marc d’actuació els clústers, com a formes tradicionals d’especialització territorial i contrastats focus d’innovació” ha indicat Carrasco. A tal fi, ha afegit, “donarem suport a la creació de Hubs tecnològic-digitals en els ports de Castelló, València i Alacant que atreguin empreses, institucions de recerca, startups i emprenedors que treballen en tecnologies i innovacions avançades i negocis digitals”.
“L’adhesió de la Comunitat Valenciana, en qualitat de fundadora, a la nova Aliança Europea de Semiconductors, integrada per 27 regions de la Unió Europea, és un bon exemple d’aquesta nova estratègia”, ha puntualitzat Carrasco.
“Així mateix, considerem fonamental ajudar a les empreses per a adaptar-se a l’economia circular i superar la transició energètica, que ja és imparable. Per a això, no sols donarem suport a mecanismes d’impuls de l’energia elèctrica d’origen renovable, sinó també l’autoconsum, l’eficiència i l’estalvi energètic en els processos productius, així com l’aprofitament de residus o la simbiosi industrial”.
El secretari autonòmic d’Indústria ha deixat palesa que “hem d’acompanyar a les nostres indústries, especialment les pimes, en la descarbonització dels processos productius, amb mesures com l’electrificació amb energia de fonts renovables, l’aposta per l’hidrogen verd, els mecanismes de captació i aprofitament del CO₂, o altres noves opcions, sempre a mesura que vagin aconseguint maduresa tecnològica i viabilitat econòmica”.
Finalment, ha subratllat que “els últims esdeveniments com el desenvolupament del parc empresarial Parc Sagunt, el reforç de la cadena de valor en la indústria de l’automoció amb la implantació de la gigafactoría de bateries del grup Volkswagen, l’impuls d’activitats aeronàutiques i industrials complementàries al voltant d’Aeroport de Castelló i la competitivitat internacional de la indústria agroalimentària valenciana, són exemples que reflecteixen un prometedor futur industrial.”
Informació i Foto: Generalitat Valenciana