La Generalitat i la Diputació d’Alacant col·laboren per a fomentar la participació ciutadana, la transparència i el bon govern en l’àmbit local

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i la vicepresidenta primera i diputada de Cultura i Transparència de la Diputació d’Alacant, Julia Parra, han signat el conveni de col·laboració per al foment de la participació ciutadana, la transparència i el bon govern en l’àmbit local a través de la concessió d’ajudes destinades a les entitats locals de la província per a l’exercici 2021.

En l’acte també han participat el secretari autonòmic de Participació Ciutadana i Transparència, Antoni Llorente, la directora general de Participació, Mariaje Pérez Galant, i el director general de Transparència, Andrés Gomis.

Pérez Garijo s’ha mostrat molt satisfeta per aquest acord “que compleix amb el compromís que ens marcàrem a principi de legislatura, que és la col·laboració entre les diferents administracions per a avançar en les matèries de transparència i participació”.

La consellera de Participació ha reiterat que en moments en els quals la ciutadania mostra una gran desafecció cap a les institucions públiques “la transparència i la participació són dos antídots fonamentals”. Per això ha refermat la voluntat “d’arribar a cada municipi del nostre territori per a fer-lo possible, amb la implicació de totes les administracions”.

Per la seua part, la vicepresidenta de la Diputació d’Alacant, Julia Parra, ha posat en valor la línia de col·laboració que hui s’inicia entre les dues institucions i ha manifestat que “es materialitzarà en unes ajudes que es convocaran pròximament i que aniran íntegrament als municipis alacantins en 2021 i també als xicotets municipis que tenen menys recursos”.

Projectes objectes de subvenció

En l’àrea de participació ciutadana es podran subvencionar aquells projectes que fomenten la participació mitjançant la incorporació de la ciutadania en els processos de presa de decisions municipals i en el disseny i implementació de polítiques públiques.

En aquest sentit, s’inclouen aquelles iniciatives que promoguen la participació de la ciutadania; les accions de formació i divulgació; la creació o re-definició d’espais i òrgans de participació; a més d’aquelles línies de treball relacionades amb normes reguladores o plans estratègics en la matèria.

Pel que fa al foment de la transparència i bon govern en l’àmbit local, seran subvencionables les iniciatives adreçades a l’impuls de la transparència, la rendició de comptes i el bon govern. Els beneficiaris assumiran el compromís d’exercir l’acció de govern de manera íntegra, transparent i tindran obligació de rendir comptes de la seua gestió a la ciutadania.

Podran optar a subvenció les accions que faciliten a la ciutadania tot el necessari perquè qualsevol persona puga tindre accés a la informació pública a través de procediments senzills i clars; iniciatives que fomenten el coneixement per part de la ciutadania dels principis de transparència i govern obert; actuacions orientades a fer transparent la gestió pública mitjançant la difusió de la informació, adequant les seus electròniques i webs de les entitats locals; iniciatives que afavorisquen la rendició de comptes a través de l’obertura i reutilització de la informació; la millora de l’organització, classificació i ús de la informació pública a través d’accions formatives; a més d’aquelles actuacions que garantisquen que l’exercici de govern es realitza amb subjecció a principis ètics i en garantia del servei públic.

Les activitats previstes en aquesta col·laboració compten amb un finançament de 400.000 euros, dels quals 300.000 són a càrrec de la Generalitat i 100.000 de la Diputació d’Alacant. Per a accedir a aquestes ajudes les entitats locals hauran d’estar inscrites al Registre d’Entitats Locals de la Comunitat Valenciana.

Per al repartiment del crèdit es tindrà en compte el nombre d’habitants de les entitats locals sol·licitants de cada subvenció, garantint que aquelles que compten amb un menor nombre d’habitants disposen d’un percentatge de reserva del total dels fons.

Informació i Foot: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: