DestacatPolíticaSanitat

La Generalitat i el Govern de les Canàries acorden col·laborar en un projecte de big data i intel·ligència artificial per personalitzar l’atenció sanitària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president del Govern de les Canàries, Ángel Víctor Torres, han signat un conveni de col·laboració per a la gestió i la prestació de serveis propis en matèria d’innovació sanitària mitjançant el Projecte de Medicina Personalitzada Big Data .

Durant la intervenció, el president ha destacat que es tracta d’un acord que permetrà “actualitzar” la sanitat mitjançant l’aplicació de les tecnologies de la informació i de la comunicació i la intel·ligència artificial, per tal de personalitzar l’atenció sanitària.

Alhora, ha agraït al president del Govern de les Canàries la seva col·laboració en l’execució del conveni que, segons ha manifestat, parteix de l’aprenentatge la lliçó que ha deixat la pandèmia “la importància d’un sistema de salut públic universal”.

Per part seva, Ángel Víctor Torres ha destacat que el conveni suposa l’aposta per la sanitat pública i que es basa en l’ús d’una aplicació informàtica que permetrà “millorar hàbits saludables i prevenir malalties”. El president ha assenyalat la necessitat d’ocupar-se de l’atenció a “altres malalties que no són COVID” i que han quedat en segon pla durant la pandèmia.

Per a Torres aquest conveni significa “estrènyer lligams entre les dues comunitats” i pretén aprofitar els recursos per apostar per la sanitat pública i universal “a l’abast de qualsevol persona independentment de la seva condició, de la seva situació econòmica i del lloc on viu”.

Tecnologia per a una atenció sanitària més eficient

El conveni contempla el desenvolupament d’una aplicació informàtica destinada a estudiar hàbits alimentaris, activitats físiques, salut mental i altres hàbits socials i de consum adreçada a millorar l’anàlisi de patrons mèdics a través de macrodades i intel·ligència artificial. En concret, es processaran grans volums de dades per millorar l’atenció que ofereixen els professionals de la salut, tant de manera presencial com remota, gràcies a nous sistemes alternatius d’assistència virtual.

L’objectiu final és millorar l’atenció sanitària (diagnòstic, tractament i investigació) de pacients amb malalties cròniques, oncològiques, degeneratives i rares, mitjançant eines de suport a la decisió clínica.

La iniciativa és fruit d’una actuació de Compra Pública d’Innovació desenvolupada per les dues comunitats autònomes que compta amb un pressupost de 5.833.774 euros, dels quals la Generalitat aporta 2 milions (cofinançats per FEDER en un 50%) i el Govern de les Canàries assumirà 3.833.774 euros (finançats per FEDER en un 85%).

Aquest projecte s’emmarca al Programa FID Salut (Foment de la Innovació des de la Demanda) del Ministeri de Ciència i Innovació (MCIN), un instrument per a la promoció d’iniciatives de Compra Pública d’Innovació.

14.000 persones voluntàries

La fase inicial del projecte, que començarà aviat, consistirà a recollir i processar informació de més de 14.000 persones voluntàries, 7.000 a cada comunitat autònoma, de manera anònima ia través de l’app CuidaT-e.

Els resultats recollits permetran una accessibilitat més gran i una millor orientació en les tasques dels professionals sanitaris en la seva atenció als pacients.

Aquesta primera fase tindrà una durada de 6 mesos i s’hi seleccionaran tres empreses tecnològiques encarregades de desenvolupar les solucions d’interfície pacient-sistema sanitari, que s’ocuparan de realitzar el disseny del sistema analític predictiu per a suport a la decisió clínica i investigació, o l’entrenament d’algorismes, entre d’altres aspectes. A la segona fase, que s’estendrà fins a la finalització del projecte el juny del 2023, serà una única empresa la seleccionada per executar els treballs com el reentrenament d’algorismes o la posada en coneixement del Comitè Ètic cada avenç.

Major coneixement del perfil del pacient

Cada persona voluntària farà ús duna aplicació informàtica centrada en diversos àmbits destudi com alimentació saludable, activitat física, estat dànim, addicció al tabac o altres i situacions de solitud.

En concret, les àrees temàtiques a les quals podran respondre seran ‘cullera intel·ligent’, sobre hàbits nutricionals i propostes alternatives saludables i atractives; ‘comptem amb tu’, sobre l’activitat física, la mobilitat i l’exercici i les propostes d’alternatives saludables i atractives; ‘somriure saludable’, sobre el seu estat d’ànim, afrontament positiu de reptes i dificultats de la vida, superació de l’estrès, els sentiments de pertinença, utilitat i plenitud, el descans, el son i l’organització del temps.

A més, també s’hi inclou l’àrea ‘tabac, alcohol i altres addiccions’, sobre consum de substàncies addictiva, pràctica d’apostes, dependència de mòbils i altres TIC o videojocs; i ‘millor en companyia’ sobre situacions de solitud no desitjada, aïllament social i experiències d’alienació, per a la superació i millora en l’àmbit de les relacions interpersonals, lúdiques, afectives i de contacte social.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint