La Generalitat donarà protagonisme a 70 ciutadans i ciutadanes elegits per sorteig a la convenció sobre salut mental i llança una enquesta per conèixer els temes que més interès suscite

La Generalitat donarà protagonisme a 70 ciutadans i ciutadanes que visquin a la Comunitat Valenciana elegits de forma aleatòria per sorteig entre persones majors de 15 anys a la Convenció sobre Salut Mental que està preparant el Comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d’Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives. El primer pas d’aquesta convenció serà precisament una enquesta que ja està activa i que servirà per definir l’agenda de temes que s’hi abordaran, així com per recollir els suggeriments i les necessitats sobre els problemes de salut mental que susciten més interès a la ciutadania.

Així ho ha explicat el comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d’Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, Rafael Tabarés, que ha destacat que es tracta d’una iniciativa d’“innovació democràtica” salut mental sobre la qual no hi ha precedents.

Tal com ha detallat Tabarés, les persones més grans de 15 anys triades per sorteig escoltaran en la convenció especialistes en la matèria, persones malaltes i familiars de pacients per elaborar una cartera de recomanacions que serveixi de base per dissenyar un pla específic de salut mental .

Es pretén així que aquests ciutadans i ciutadanes responguin a la pregunta de “com abordarien els problemes de salut mental, drogodependències i conductes addictives, facin un exercici de deliberació, es posin d’acord i consensuïn una cartera de recomanacions perquè després, a partir de aquí, els grups polítics i experts elaborin un pla específic sobre salut mental”, ha indicat.

Tabarés ha subratllat que, atès l’actual context de pandèmia i les seves repercussions a la ciutadania, s’està davant d’un “moment propici” perquè “els problemes de salut mental, moltes vegades apartats, amagats per la vergonya, estiguin a l’agenda política de gestió, i la millor manera d’aconseguir-ho és amb la participació directa dels ciutadans”.

L’enquesta prèvia, en què es podrà participar fins al proper 20 de gener, consta de cinc preguntes destinades a fer que la ciutadania determini la importància, -de poc important a molt important-, d’una sèrie d’assumptes referents a la salut mental. Es proposa valorar els assumptes plantejats i suggerir aquells grans temes que la ciutadania consideri han dincloure en alguna de les sessions daprenentatge de la convenció ciutadana, que se celebrarà durant aquest any.

Els temes que es proposen al qüestionari han estat elaborats pel comitè de persones expertes del Comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d’Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives mitjançant una dinàmica de grup nominal. L’objectiu de llançar l’enquesta és poder enriquir les aportacions amb la incorporació de la visió de qualsevol persona de la Comunitat Valenciana, que podrà participar, de forma anònima fins al proper 20 de gener, mitjançant aquest enllaç.

La Convenció Ciutadana sobre Salut Mental serà, per tant, un procés en què s’involucra la ciutadania en la definició de les polítiques públiques en matèria de salut mental.

Durant els primers mesos del 2022

Durant els primers mesos del 2022 i en quatre reunions diàries es deliberarà per aconseguir un conjunt de recomanacions i respondre a la qüestió següent: Com s’ha d’abordar la salut mental, les drogodependències i les conductes addictives a la Comunitat Valenciana?

Per respondre el qüestionari previ a la convenció ciutadana, el comissionat encoratja a efectuar un exercici d’empatia en què cada persona participant pensi, en cas de ser elegida com a membre de la convenció, quina informació necessitaria per contestar la pregunta plantejada.

En aquest sentit, l’exercici deliberatiu i de consens permetrà identificar les necessitats en matèria de salut mental, a l’actual conjuntura de pandèmia de COVID-19 que ha provocat un impacte sense precedents sobre la salut física i mental. Es tracta d’aconseguir que la ciutadania intervingui a l’agenda de govern o de gestió de la salut mental.

La convenció ciutadana està en fase de preparació i compta amb la intervenció d´un comitè de persones expertes en diverses àrees (filosofia, literatura, sociologia, història, educació, clínica, etc.) amb caràcter consultiu.

Així mateix, el procés compta amb un comitè de seguiment format per representants dels grups polítics parlamentaris de la Comunitat Valenciana, associacions de persones amb malaltia mental i familiars, agents socials (sindicats i empresariat), col·legis professionals i associacions científiques afins a la psiquiatria, que vetllaran pel seguiment del resultat del procés.

Pla d’acció per a la salut mental, drogodependències i conductes addictives

El Comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d’Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, creat en el context de la pandèmia per la infecció de COVID-19 a la Comunitat Valenciana, té per objecte l’estudi, la preparació i proposta d’un nou Pla Valencià d’Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, dirigit a afrontar les necessitats que la pandèmia de COVID-19 han posat de manifest a la Comunitat Valenciana.

Amb el propòsit que la ciutadania participi en l’elaboració d’aquest pla d’acció, el comissionat impulsa, juntament amb el seu equip de la Universitat de València, el procés pioner d’innovació democràtica per involucrar la ciutadania en la definició de les polítiques públiques en matèria de Salut Mental.

El Decret 14/2021, de 22 d’abril, del president de la Generalitat nomena comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d’Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, a Rafael Tabarés Seisdedos.

El professor Rafael Tabarés-Seisdedos, és psiquiatre i psicoterapeuta, catedràtic de Psiquiatria a la Universitat de València, Investigador Principal (IP) al Centre d’Investigacions Biomèdiques en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM) del Ministeri de Ciència i Innovació, director de la Unitat de Recerca en Autonomia Personal, Dependència i Trastorns Mentals Greus de la Universitat de València. És Acadèmic de la Reial Acadèmia de Medicina i Ciències Afins de la Comunitat Valenciana. És col·laborador de l’Institute for Health Metrics and Evaluation i de la University of Washington – USA. Ha publicat més de 190 articles, és membre del comitè editorial i del panell de revisors de diverses revistes internacionals de prestigi. A més, ha obtingut diversos reconeixements i premis científics com The Aristotles Reserch Award, el Premi Investigador de Referència de la Societat Espanyola de Psiquiatria Biològica i el Premi de la Reial Acadèmia de Medicina i Ciències Afins de la Comunitat Valenciana a la millor investigació.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: