La Generalitat destina 16 milions d’euros a ajudes per reduir els riscos d’inundació en municipis del Baix Segura

La Generalitat destinarà 16 milions d’euros a ajudes per reduir els riscos d’inundació, que es puguin derivar de les escorrenties urbanes, i per contribuir a la millora ambiental i paisatgística dels nuclis de població del Baix Segura. L’ordenació i instrucció d’aquestes subvencions correspon a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat.

Així, el Decret Llei 13/2021, de 30 de juliol, de Consell, contempla aquesta partida destinada a finançar obres de sistemes urbans de drenatge i actuacions de neteja sostenible, que inclouen la neteja dels canals i la desembocadura dels rius i les seves entorns, desenvolupades pels ajuntaments.

Els ajuts de el Govern valencià, que també tenen com a objectiu addicional la creació d’ocupació i la minoració de l’impacte dels efectes de COVID-19 a la comarca, són compatibles amb altres procedents d’altres administracions o ens públics o privats, sempre que la suma de totes elles no superin el cost de l’activitat subvencionada.

Criteris per a la distribució

La partida de 16 milions d’euros dels Pressupostos de la Generalitat es distribuirà, entre els ajuntaments del Baix Segura, en funció d’un conjunt ponderat de criteris com la població municipal o els riscos econòmics ocasionats, bé per inundació actual segons usos de sòl i nivells de perillositat significatius, bé per inundació potencial i qualificació de planejament municipal.

A més, altres aspectes que s’han de tenir en compte són la població afectada segons el nivell de perillositat per inundació i per municipi i els equipaments socials afectats pels nivells de perillositat significatius i la proximitat a la desembocadura dels rius, canals, infraestructures lineals afectades i equipaments ambientals.

Per agilitzar la tramitació de les ajudes, la Conselleria d’Obres Públiques ha sol·licitat als ajuntaments la presentació, abans de l’17 de setembre, de la resolució o l’acord de l’òrgan municipal competent amb la voluntat d’acceptar l’ajuda i una memòria de les actuacions objecte de subvenció, que han d’estar incloses en el Pla Director de Lluita contra les Inundacions i Drenatge Urbà Sostenible emmarcat en el Pla Vega Renhace.

Generació d’ocupació

Amb aquests ajuts, l’Executiu autonòmic posa a disposició dels municipis del Baix Segura un instrument addicional per a, a més de millorar la seva capacitat de resposta davant de nous episodis de pluges torrencials, promoure la generació d’ocupació i la recuperació econòmica i social de la comarca .

Per impulsar el desenvolupament de les actuacions determinades i verificar el compliment de les previsions contingudes en el Decret Llei, es constitueix una comissió de seguiment amb representació de la Presidència de la Generalitat, de les conselleries competents en matèria d’obres públiques i d’aigües, de els comissionats per a la Vega Baixa i dels ajuntaments de la comarca.

Sistemes urbans de drenatge sostenible

Els sistemes urbans de drenatge sostenible són tècniques de gestió d’aigües pluvials i planejament urbà que tenen per objecte restituir els processos hidrològics previs a el desenvolupament urbanístic (infiltració, filtració, emmagatzematge i laminació del vessament urbana en quantitat i qualitat) i contribuir a la millora ambiental i paisatgística de la ciutat.

La funció d’aquests sistemes és doble: retenir l’aigua de pluja durant episodis d’alta intensitat i, posteriorment, derivar el cabal de la pluja a la xarxa de drenatge o a una depuradora per al seu reutilització.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: