La Generalitat destina 13,5 milions d’euros més a ajudes als municipis de la Vega Baixa i Crevillent en el marc del Pla Vega Renhace

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha presentat a les Corts el Decret llei sobre els ajuts per valor de 13,5 milions d’euros, destinats als municipis de la comarca del Baix Segura ia Crevillent per facilitar la inversió en actuacions urbanes sostenibles, en el marc del Pla Vega Renhace, per l’emergència climàtica i la necessitat de reactivació econòmica urgent, i que se sumen al paquet de subvencions ja destinades prèviament.

Segons ha explicat la consellera, “s’estableix un sistema d’ajudes directes perquè aquests municipis puguin emprendre, de manera immediata, les obres necessàries per reduir les conseqüències de nous episodis de pluges torrencials, incloent-hi la neteja mitjançant extracció de canyes, fang, pedres , sorres, etc. de la desembocadura dels rius, canals, etc”.

També ha indicat que, a més de la Vega Baixa, s’hi ha inclòs Crevillent perquè, “tot i no ser de la comarca, és limítrof amb cinc municipis d’aquesta i també va patir els greus efectes de la DANA”.

Aquestes ajudes, com ha assenyalat, s’emmarquen al Pla Vega Renhace, impulsat pel Consell per pal·liar els danys de la DANA del 2019 amb el doble objectiu de “cobrir les necessitats de les ciutadanes i els ciutadans, així com reconstruir les infraestructures i serveis bàsics danyats” i “prendre mesures estructurals per estar preparats i prevenir nous episodis similars i impulsar la recuperació de l’activitat”.

Així, ha continuat Torró, dins del Pla Vega Renhace, l’any passat el Consell va aprovar el decret llei per a la concessió directa d’ajudes per a actuacions de competència local als municipis del Baix Segura i facilitar la inversió en actuacions urbanes sostenibles. “Amb aquesta norma es va poder ajudar els 27 municipis de la comarca, per tirar endavant 46 actuacions en un termini de 22 mesos”, ha destacat.

En aquesta nova convocatòria i com l’any passat, els beneficiaris són els ajuntaments i per a la distribució de les ajudes s’han tingut en compte criteris tècnics i objectius com ara la població; els riscos per inundació actual segons usos del sòl i nivells de perillositat significatius; riscos econòmics per inundació potencial i qualificació del planejament municipal; criteris socials i mediambientals, considerant per al càlcul diferents factors com ara Béns d’Interès Cultural, estacions depuradores d’aigües residuals, etc.

Així mateix, ha subratllat la consellera, s’han facilitat els mecanismes per a la rapidesa en la tramitació de les ajudes i la Generalitat lliurarà el 100% de l’import corresponent a la seva aportació, amb caràcter de bestreta.

Compensació del dèficit d’inversions al Baix Segura

En la seua intervenció, la consellera ha afirmat que la Generalitat “està centrada amb el Baix Segura per la intensitat amb què va patir el fenomen de la DANA que va assolar aquesta zona, i que requereix l’esforç i la solidaritat del conjunt de la Comunitat Valenciana a a través del Consell i perquè, al llarg de molts anys, aquesta comarca no ha rebut les inversions necessàries”.

Segons Torró, “aquestes dues circumstàncies s’estan fent front a través de la compensació del dèficit d’inversions que s’ha produït i amb ajudes per a la recuperació després de la tragèdia de la DANA”.

A més, ha afegit, “són necessàries altres actuacions per pal·liar els efectes produïts i per disposar de nous recursos a nivell municipal, a fi de poder fer front millor a noves situacions excepcionals que es puguin tornar a donar en el context del canvi climàtic que estem vivint ”, i en aquesta línia s’emmarca el decret llei que la consellera ha presentat a les Corts.

D’aquesta manera, ha apuntat Torró, “es contribueix a la millora ambiental i dels entorns, alhora que es genera ocupació, un aspecte sempre fonamental”. Igualment, es dóna cobertura a actuacions urbanes sostenibles, especialment sistemes urbans de drenatge, i actuacions de neteja.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: