La Generalitat desenvoluparà el Pla Especial de Protecció del Parc Cultural de la Valltorta-Gasulla

La directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra, juntament amb el subdirector general de Patrimoni, Antonio Bravo, i la directora territorial de Presidència a Castelló, Eva Redondo, han mantingut una reunió a la seu de la Delegació del Consell a Castelló, amb representants dels vuit municipis inclosos al Parc Cultural de la Valltorta-Gasulla, per analitzar les necessitats i inquietuds que suposa per als ajuntaments formar part d’aquest enclavament, declarat per la Generalitat, Bé d’Interès Cultural el 2016.

Es tracta dels municipis d’Ares del Maestrat, Morella, Catí, Tírig, Coves de Vinromà, Albocàsser, Vilar de Canes i Benassal (Castelló).

Durant la reunió, en què també han estat presents tècnics de la direcció territorial de Cultura a Castelló, s’ha posat de manifest la necessitat de facilitar als municipis una eina que permeti agilitzar els tràmits i informes preceptius davant de qualsevol actuació a la zona.

Cal recordar que el Parc Cultural de la Valltorta-Gasulla forma part de la declaració per part de la UNESCO, el 1998, de l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani com a Patrimoni Mundial i que alguns dels territoris que inclou també tenen un gran valor mediambiental.

En aquest sentit, la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Conselleria dEducació, Cultura i Esport, sha compromès al desenvolupament del Pla Especial de Protecció del Parc Cultural de la Valltorta-Gasulla. El Pla inclou, entre altres qüestions, la zonificació del territori, delimitant les zones de protecció especial, la qual cosa permetrà detallar el grau d’afecció a cada municipi.

El Pla també establirà les normes de protecció i regularà els requisits a què s’han de subjectar les intervencions que es realitzen a la zona protegida.

Així mateix, durant la reunió, tant la directora territorial de Presidència com la directora general d’AVANT han assenyalat el potencial únic que representa aquest enclavament, “l’únic Parc Cultural de la Comunitat Valenciana” i la necessitat de posar-lo en valor com “un actiu de interès turístic”.

Per això s’han compromès a la creació d’una taula de treball conjunta amb la direcció general de Patrimoni on també s’implicarà altres departaments de la Generalitat, com Turisme. La intenció d’aquesta taula de treball és reactivar la promoció del Parc i de tot el territori que abasta la seva posada en valor.

Nucli rellevant de pintures rupestres

El Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla és un enclavament considerat com un dels nuclis de pintures rupestres a l’aire lliure més important. Es tracta de pintures datades al final del mesolític i durant el neolític i estan incloses a l’anomenat art rupestre llevantí. Inclouen representacions d’animals i també són nombroses les representacions humanes, en escenes que registren la vida quotidiana del moment com les caceres o les danses, etc.

Com a mostra de la importància de l’art rupestre de la zona, destaca la inauguració, el 1994, del Museu d’Art Rupestre de la Valltorta, a Tírig, o la declaració per part de la UNESCO, el 1998, de l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani com Patrimoni Mundial.

El parc compta també amb altres béns culturals a preservar i que ja tenen la consideració de BIC en les diverses categories, com són edificis militars (castells, muralles…), edificis industrials (molins) o àrees de vigilància arqueològica, etc.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: