La Generalitat descentralitza la gestió de l‟Entitat de Sanejament d‟Aigües amb l‟obertura d‟una nova seu a Alacant que gestionarà 170 milions d‟euros en projectes de sanejament i reutilització d‟aigua

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, han presentat la nova seu de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües (EPSAR), a Alacant.

Ximo Puig ha indicat que l’obertura de les noves instal·lacions de l’EPSAR, que s’ubiquen a la depuradora d’Alacantí Nord, constitueix una mostra de la voluntat del Consell per descentralitzar les institucions i apropar els serveis públics a tots els espais territorials de la Comunitat Valenciana ja que, segons ha manifestat, “com més a prop es realitza la gestió, més a prop s’està de resoldre els problemes de la ciutadania”.

Pel cap del Consell, apropar la gestió a la ciutadania és un element bàsic en la bona gestió dels recursos públics, especialment en làmbit dels recursos hídrics i de reutilització de laigua.

Referent a això, Ximo Puig ha assegurat que actualment es reutilitza el 72% de l’aigua depurada a Alacant, i s’espera arribar al 100%, cosa que demostra que aquesta província és on millor gestió hídrica es fa a Europa.

Durant la seva intervenció, el president ha reiterat la seva aposta decidida pels transvasaments Tajo-Segura i Xúquer-Vinalopó, alhora que ha incidit en la necessitat de disposar “d’una estructura capaç de dotar-nos d’aigua per sempre i utilitzar totes les fonts disponibles per obtenir aquest recurs bàsic que és laigua”, ha afegit.

De la mateixa manera, ha manifestat que “ens estem jugant el futur” i per això ha reclamat una aliança entre comunitats de regants, ajuntaments, Generalitat i proveïdors de serveis per “fer efectiva la confiança de la ciutadania” i actuar en conseqüència “prenent consciència del valor estratègic de l‟aigua”.

Per part seva, la consellera d’Agricultura i Transició Ecològica, Mireia Mollà, acompanyada del gerent d’EPSAR, Juan Ángel Conca, ha recalcat que “la nova seu de l’empresa de sanejament gestionarà més de 170 milions d’euros en projectes de sanejament i reutilització aigües”. “El personal d´aquestes oficines gestionarà inicialment 39 projectes que ja s´han iniciat a les comarques alacantines i que inclouen la construcció de noves depuradores, millora de la xarxa de col·lectors i la instal·lació de nous tractaments terciaris en els processos de sanejament”.

Sobre això també ha anunciat la futura incorporació de 18 persones a la plantilla d’EPSAR en virtut del Pla Estratègic sobre Reutilització que el Consell d’Administració de l’Entitat va aprovar recentment. Es tracta de la primera ampliació de plantilla en més d’una dècada i pal·lia el greu dèficit en recursos humans de l’Entitat de Sanejament.

A la visita a les noves dependències, a la qual també ha acudit la vicepresidenta Aitana Más; el gerent d’EPSAR ha destacat el procés de descentralització impulsat per la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica que permetrà millorar l’atenció a la generació de recursos del camp alacantí, proporcionant aigua de qualitat a les comunitats de regants mentre se segueixen augmentant els paràmetres de qualitat d’acord amb els objectius fixats per les institucions europees”.

Actuacions per comarques

EPSAR té actualment 22 obres previstes al Baix Segura que inclouen una nova depuradora a Almoradí (20 milions d’euros), la renovació de les infraestructures d’Oriola Costa i Oriola Casco (6,7 i 11,6 milions, respectivament), l’ampliació de Callosa del Segura (4 milions), la planta de compostatge de Pilar de la Foradada (9 milions) i 16 obres d’infraestructures més per a la reutilització d’aigües sanejades, incloses dins del pla Vega Baja Renhace (12 milions d’euros).

A les comarques del Vinalopó, EPSAR ha iniciat el projecte de remodelació de la depuradora Elx-Algorós (50 milions), la renovació de la xarxa de bombaments i impulsions de Santa Pola (7 milions) i la renovació del col·lector general de Monòver (6 ,8 milions).

A l’Alacantí, l’Entitat de Sanejament dependent de la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica realitzarà el seguiment del projecte Abocament Zero a la ciutat d’Alacant.

A la Marina Baixa es realitzaran les reformes dels tractaments terciaris a la Vila Joiosa (2,5 milions) i Altea (2,5), on també es reformarà la xarxa de col·lectors amb una inversió de 4 milions més i la renovació dels col·lectors generals de La Nucia-L’Alfàs (6,8 milions) i de Benidorm-L’Alfàs (4 milions).

A la Marina Alta, hi ha projectada la remodelació de l’EDAR Teulada-Casco, amb una inversió de 2,5 milions i la renovació de col·lectors de Xalò, pressupostada en 6,8 milions.
Les inversions previstes també inclouen la renovació de la depuradora d’Alcoi (2,1 milions) i la construcció d’una depuradora nova a Banyeres de Mariola (2,5 milions). A això cal afegir la remodelació de la depuradora de Xixona (750.000 euros), la renovació dels col·lectors del Campello (4,8 milions) i l’emissari submarí que connectarà l’illa de Tabarca amb la població de Santa Pola (1, 7 milions).

EPSAR gestiona 487 depuradores a la Comunitat Valenciana, de les quals 168 estan a comarques alacantines. En total, les instal·lacions de la província depuren 130 hm3 a l’any, dels quals se’n reutilitzen 92 hm3 (72%), dos terços dels quals es destinen a l’agricultura i el terç restant s’aboca a lleres amb finalitats mediambientals. Destaquen les depuradores del Baix Vinalopó i el Baix Segura, on el 100% de l’aigua depurada es reutilitza en agricultura.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: