La Generalitat coordina 20 organismes en el simulacre multiemergència més gran per risc químic practicat a la Comunitat Valenciana

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Generalitat Valenciana (AVSRE) ha fet un gran simulacre multiemergència per risc químic i radiològic que ha posat a prova la capacitat de resposta de 20 organismes.

L’exercici, que ha portat a mobilitzar durant quatre hores 250 efectius, s’ha desenvolupat en quatre escenaris simultanis a l’àrea industrial d’Almussafes, una prova d’estrès que es fa com a darrera fase del procés d’implantació del Pla d’Emergències de les Àrees Industrials del municipi.

El simulacre, que recrea una emergència d’escenaris múltiples, ha començat amb la fugida en un dels dipòsits de metanol de 2.000 m3 d’una empresa química, que n’ha activat el pla d’emergència interior, ha evacuat el personal i avisat el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat.

Després de l’avís, l’1·1·2 ha mobilitzat els bombers del Consorci de València. La combustió del metanol ha generat un núvol tòxic i un incendi molt virulent, per la qual cosa el Consorci i el CCE han sol·licitat la mobilització de la UME que ha treballat juntament amb les dotacions del Consorci de Bombers de València i unitats canines a la zona per a el rescat dels atrapats.

Alhora, en una fàbrica veïna, s’ha produït una fuita en un dipòsit d’àcid sulfúric de 20.000 litres i l’empresa ha activat el pla d’autoprotecció. A causa de la simultaneïtat de les dues emergències s’han mobilitzat recursos de la UME, del Consorci Provincial de Bombers de València i del Servei Municipal d’Ajuntament de València per treballar conjuntament en la contenció del vessament i el taponament de fugida. Després de la intervenció, ha calgut la descontaminació d’intervinents implicats en el sinistre.

Com a tercer escenari, i sempre de forma simultània, a l’entorn de l’Àrea Industrial (Avinguda Henry Ford) s’ha produït un incendi de matoll, cosa que ha obligat a la mobilització del Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat (SGISE) i Brigades Forestals de la Diputació. Finalment, al vial 5 de l’Àrea Industrial ha tingut lloc un accident de mercaderies perilloses.

Com a conseqüència de l’accident, el conductor i el copilot han resultat ferits i ha calgut fer el rescat per part del Consorci de Bombers de València i l’atenció sanitària per part de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

A l’accident un bony ha quedat dipositat sobre la calçada com a conseqüència del trencament dels amarratges de subjecció a la plataforma de vehicle. Encara que no s’ha produït l’obertura de l’embalum, ni tampoc fuga del contingut a l’exterior, sí que s’aprecien abonyegaments. Un vehicle de suport que disposa de detectors de radiació ha fet el seguiment de lexpedició. Com que és un entorn radiològic, s’ha fet el control dosimètric de tot el personal actuant. En aquest escenari hi han participat personal especialitzat del Consell de Seguretat Nacional i de l’AVSRE.

Coordinació entre organismes

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha destacat que “simulacres multiemergència com avui ens permeten identificar què fer i com actuar en cas d’una emergència, en simular escenaris extrems que posen a prova la nostra capacitat d’anticipació i si la planificació elaborada que hem aplicat per a cada situació és eficient”.

José María Ángel ha recordat que són més de 20 els organismes que han participat en aquest simulacre de múltiples escenaris: des de la Conselleria de Justícia, Administració Pública i Interior, la Conselleria de Sanitat i Salut Pública, passant per Delegació de Govern, bombers del Consorci de València i de l’Ajuntament de València, la Guàrdia Civil, la UME, l’Exèrcit, el Consell de Seguretat Nuclear, l’Associació d’Empresaris de Parcs i Polígons Industrials, la Societat de Gestió Integral de Serveis d’Emergències (SGISE), els Ajuntaments d’Almussafes , Cadira, Sollana i Picassent.

En aquesta línia, el responsable d’Emergències ha explicat que en aquests escenaris resulta essencial la coordinació dels diferents serveis que participen en la resolució d’una emergència. “Amb aquests assajos ens preparem perquè els Serveis de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament que han d’intervenir en una emergència a l’Àrea Industrial coneguin els riscs existents. Però també és vital que els responsables de les indústries que desenvolupen la seva activitat coneguin els riscos del seu entorn i adeqüin els seus plans d’autoprotecció”.

El secretari autonòmic ha afegit que en aquestes circumstàncies també és fonamental la comunicació de l‟emergència entre totes les indústries de l‟àrea il‟adopció de mesures de protecció a la població de la zona afectada”.

Per aquest motiu, ha explicat Ángel, “avui s’han posat a prova els sistemes d’avisos previstos en els diferents plans, ja que resulta necessari que tant responsables com a empleats de les empreses es familiaritzin amb el so dels diferents senyals acústics i el corresponent significat que pot anar des del confinament”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: