La Generalitat constitueix un fòrum per elaborar l’Estratègia de retorn de les persones valencianes a l’exterior

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) la resolució per la qual es constitueix el Fòrum per elaborar l’Estratègia de retorn de les persones valencianes a l’exterior a la Comunitat Valenciana’, espai de diàleg i anàlisi, que estarà presidit per la consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo.

El Fòrum, com a grup de treball de caràcter consultiu i d’assessorament, té com a finalitat principal debatre i reflexionar sobre l’estratègia de retorn i plantejar les accions que s’ha de tenir en compte per a l’elaboració del Pla de retorn a la Comunitat Valenciana. Es tracta d’un pas previ necessari per a la creació per via reglamentària del futur Consell Valencià per al Retorn de les Persones Valencianes a la Comunitat Valenciana.

El I Pla de tornada dels valencians i valencianes que resideixen a l’exterior forma part dels compromisos del Seminari de Govern d’Albocàsser-Benassal i pretén dissenyar una estratègia per a aquelles persones emigrades per motius econòmics i que tinguen voluntat de tornar-hi.

És un objectiu transversal del Consell. Per això, el procés de diàleg i definició de l’estratègia de retorn ha de comptar amb la implicació de tots els departaments de la Generalitat amb competències que hi puguen tenir incidència. Igualment, ha de contemplar la participació dels organismes del sector instrumental que desenvolupen accions en aquest camp. D’altra banda, la definició de l’estratègia requereix la col·laboració, la cooperació i la coordinació entre els nivells de govern autonòmic i local.

Per desenvolupar l’estratègia és fonamental l’opinió de les persones implicades, tant a nivell individual com a través de les associacions que les representen, tenint especial consideració a les entitats representades al Consell Valencià de Participació en el sector de la migració.

Enquesta

La participació de la ciutadania a nivell individual s’articula directament a través del portal GVA Participa, mitjançant l’emplenament voluntari d’una enquesta dirigida a les persones valencianes a l’exterior, o que ja han tornat, a través de la qual cal recollir de primera mà la informació relativa a la seua situació i necessitats a satisfer per afavorir-ne el retorn.

L’esmentada enquesta, que ja es troba disponible al portal de participació ciutadana de la Generalitat GVA Participa, permetrà conèixer la realitat actual de l’emigració valenciana per desenvolupar un pla de retorn el més efectiu possible, amb la col·laboració dels CEVEX.

Aquest formulari en línia dirigit als valencians i valencianes que es troben en aquesta situació, o que ja han tornat, pretén conèixer el perfil d’aquestes persones, les circumstàncies que els van portar a marxar i quins motius els portarien a tornar, a més de conéixer quines condicions es poden millorar per afavorir-ne el retorn a la Comunitat Valenciana. L’enquesta es troba disponible a https://participem.gva.es/va/valencians-i-valencianes-en-l-exterior

La Generalitat col·laborarà amb els CEVEX per difondre aquesta enquesta, cosa que permetrà arribar al nombre més gran de valencians i valencianes que resideixen a l’exterior.

Es recopilaran dades com el gènere, l’edat, la província d’inscripció abans de marxar, el país estranger de residència, el temps de residència a l’estranger, motius pels quals va emigrar, si pretén tornar o si va tornar, per quins motius, quins obstacles troba o va trobar, etc.

Igualment, a través de l’adreça de correu electrònic valenciansexterior@gva.es, s’ofereix la possibilitat d’expressar directament qualsevol aportació relativa a l’estratègia de tornada.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: